10 činjenice o zaraznost rak

Zdravlje I Medicinska Video: Cigarete - 20 Zanimljivih Cinjenica O Cigaretama (Juli 2019).

Anonim

21. januar 1911 Routh američki naučnici identifikovali virus koji uzrokuje sarkom u pilića. U isto vrijeme, postoji virusna teorija o nastanku malignih tumora. Verovalo se da je rak je uzrokovan virusima, i na taj način može biti zarazan. Ono što moderni naučni podaci o raku zaraznost?

Kasnije je otkriveno mnogo virusa koji uzrokuju malignih tumora kod životinja - ne samo ptica, ali i sisavaca, gmazova, pa čak i vodozemaca.

Routh proučavanje virusa i slično virusi dozvoljeno naučnicima da otkriju mehanizme njihove efekte na ćelije i formiranje mutiranih ćelija u stanju nekontrolisanog podjela - to čine formiranje tumora.

Otkriće virusa koji može uzrokovati formiranje tumora kod životinja dovela do teorije virusnih rasta tumora kod ljudi - su otkriveni virusi koji uzrokuju tumore kod ljudi, mada ne sto posto. U isto vrijeme govori o zaraznost raka.

Trenutno pokazala da se rak ne može biti okužen, ali virus koji provociraju razvoj raka zaista prenosi od osobe do osobe. Ovi virusi se nazivaju onkogeni. Najviše proučavao onkogeni virusi uključuju humanog papiloma virusa, virus humane imunodeficijencije, virus hepatitisa B i C.

humani papiloma virus

Ukupno ima oko 100 vrsta ljudskog papiloma virusa, ali malignih tumora izazvati samo nekoliko. U Ukrajini, najčešći tipovi 16 i 18 godina, manje - vrste 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 i 59. Oni utiču na epitelnih stanica, au nekim slučajevima nanoseći im ozlokachestvlenye.

Prema statističkim podacima, 50 godina od humanog papiloma virusa utječe na 80% žena, 90% slučajeva su asimptomatski, ali 3-5% od 10-20 godina nakon infekcije javljaju termin efekte - rak grlića. Osim toga, ljudski papiloma virus može uzrokovati druge oblike genitalnog raka i raka rektuma i rak grla.

Na humani papiloma virus je spolno prenosivih (može prenijeti s majke na fetus), to vysokozarazen, pogađa i muškarce i žene, a kondomi ne uvijek štiti od infekcije. Ovo je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija.

Hepatitis B i C

Ove DNA virusi utječu na ćelije jetre sposobne da djelomično ili u potpunosti integrirana u njihov genom i uzrokovati transformaciju koja dovodi do raka jetre - hepatokartsinomy. Prema WHO, 25% pacijenata sa rakom jetre je primarni uzrok njegove hepatitisa C.

Također je odnos između razvoja raka jetre i hepatitisa B virus - većina slučajeva raka jetre su registrovani u jugoistočnoj Aziji i Africi - regija endemične za hepatitis B.

Prema statističkim podacima iz WHO, 15-25% odraslih koji postaju kronično inficirano u djetinjstvu umre od hepatitisa B u vezi cirozu ili rak

Infekcija virusom hepatitisa B se javlja uglavnom putem seksualnog kontakta, transfuzije krvi, upotreba ne-sterilne injekcije materijala, i vertikalni način - s majke na fetus. Ne možemo reći da je infekcija virusom hepatitisa jasno dovodi do raka jetre, ali je vjerojatnost je prilično visoka.

Na drugu onkogeni virusi uključuju: Epstein-Barr tip herpesvirus 8 virus T-ćelija leukemije osoba.

Virus humane imunodeficijencije

HIV - virus nije onkogeni, to jest, on ne može biti integriran u genom ćelije i izazivaju njegovu transformaciju, ćelije zaražene virusom umrijeti. Međutim, s obzirom da su ćelije imunog sistema štiti organizam uključujući rast tumora, infekcije HIV-om značajno povećava vjerojatnost maligniteta kod pacijenata.

Često postoji Kaposijev sarkom, razne vrste limfoma. Često ovi tumori povezani s višestrukim onkogeni virus infekcija - Epstein-Barr virus, herpesvirus tip 8, humani papiloma virus.

Činjenice o zaraznost raka

  1. Infekcija s rakom nije moguće, ali virusi koji doprinose razvoju malignih bolesti - u potpunosti.
  2. Trenutno, postoji nekoliko vrsta onkogeni virusi, čiji je odnos sa rakom dokazano.
  3. Infekcija onkogeni virus ne mora uvijek dovesti do raka, ali je vjerojatnost je vrlo visoka.
  4. Šta je poticaj za nekontrolisani rast ćelija zaraženih onkogeni virusa je nepoznat.
  5. Onkogeni virusi mogu se smatrati one ugrađene u genom ljudskih ćelija i onih koji potiskuju imunološki sistem.
  6. Najčešći onkogeni virus infekcija se javlja putem seksualnog kontakta, korištenje ne-sterilne injekcije materijala, transfuzija krvi, a sa majke na fetus.
  7. Međutim, neki onkogeni virusi razvijene vakcine (hepatitis B, humani papiloma virus, je aktivno traženje za vakcinu protiv HIV), možemo reći da su zaštićeni i razvoj malignih tumora.
  8. Postoje mnoge vrste maligniteta, razvoj koji nije povezan s virusima.
  9. U isto vrijeme, slabljenje imunološkog sistema može uzrokovati razvoj bilo kojeg oblika raka i virusnih infekcija koje slabe imunološki sistem, je indirektno uzrok.
  10. Infekcija onkogeni virusi zahtijeva više pažnje od doktora i pacijenta i budnost u pogledu raka. Dakle, infekcija humanim papiloma virusom opasan tip zahtijeva žena drži godišnji test Pap - citološki bris cerviksa da isključi kancerogeni transformacije.
10 činjenice o zaraznost rak
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti