8 nijansi shizofrenije

Zdravlje I Medicinska Video: Fifty Shades Darker Trailer #2 (2017) | Movieclips Trailers (Marš 2019).

Anonim

Američki stručnjaci za psihijatrijske genetike mogla napraviti iskorak u razumijevanju biološke prirode shizofrenije i potvrditi ranije predložio da je osnova bolesti nisu mutacije u određenim genima i složene cross-interakcija mnogih gena.

Kao rezultat toga, utvrđeno je da u slučaju shizofrenije, to nije jedan bolest, već o osam genetski različitih bolesti, od kojih svaki ima svoj vlastiti skup simptoma. Ovaj nalaz, kažu autori, radikalno moglo promijeniti pristup u dijagnostici i liječenju ovih poremećaja. Rad je objavljen 15. septembra u časopisu American Journal of Psychiatry.

Shizofrenija se smatra psihički poremećaj, u pratnji halucinacije, deluzije, manija, socijalne disfunkcije, emocionalne probleme. Kao sredstvo terapije najčešće koriste antipsihotika, ali mogućnosti liječenja su i dalje ograničeni nejasno biološku osnovu bolesti. Poznato je da je za shizofreniju vrlo važnu ulogu (80 posto) igra genetska predispozicija. Osim toga, nedavne studije genetskog porekla bolesti otkrila više od stotinu područja povezana sa shizofrenijom genom.

"Samo Geni ne rade sami - rekao je u tom smislu, profesor Univerziteta u Washington School of Medicine u St. Louis (SAD) Robert Klonindzher (C. Robert Cloninger), jedan od vodećih autora nove studije molekularne prirode šizofrenije - Oni funkcionira kao bend, i razumijevanje kako ide simfonija da ih pjeva, nije dovoljno da znam sastav muzičara moraju da shvate kako da komuniciraju sa svakim od njih vrši rezultat. bili u stanju da shvatim kako geni utiču jedna na drugu zašto smo obavlja ovaj orkestar glazbe ili skladan i dovodi do mentalnog zdravlja, ili destruktivne i dovodi do poremećaja strukture i funkcije mozga."

Klonindzhera Grupa ispitao genoma 4.200 pacijenata sa shizofrenijom i 3.800 zdravih učesnicima kontrolne grupe kako bi se utvrdili odnos između individualne varijacije u DNK strukturi, njihovoj interakciji jedni s drugima i manifestacije bolesti u svakom slučaju. Sve u svemu analizirao oko 700 hiljada stranicama genoma koji sadrže slučajevima odnonukleotydnoho polimorfizam (SNP) - razlike u DNK sekvenci veličine u jednom nukleotida. Svi SNP su grupisani na osnovu odnosa sa svakim drugim i korelacija s rizikom od šizofrenije. Pacijenti su bili podijeljeni u grupe prema vrsti i težini simptoma prisutni u njima - na primjer, različite karakteristike halucinacije i deluzije, poremećaji govora i ponašanja.

Profesor Robert Klonindzher. Fotografija iz news.wustl.edu

Kao rezultat toga, utvrđeno je 42 klastera u vezi SNP-a, u vezi sa vrlo visokim vjerojatnost od razvoja bolesti. Utvrđeno je da su simptomi različitih grupa imaju različite genetske pozadine, omogućavajući shizofrenih Split u osam bolesti su kvalitativno različite kliničke manifestacije i njihove težine. Na primjer, kod pacijenata sa halucinacijama i zabludama, ovi simptomi su povezani s mrežom interakciji SNP-a, osim onog koji je pronađen u grupi sa oštećenjem govora i ponašanja. Povezani s ovim različitim klastera genetski rizik varijacije nekog oblika shizofrenije je i različite - od 70 do 100 posto, što znači da je nosač za takve kombinacije SNP stvarne nemogućnosti da se spriječi bolest.

Grupa Klonindzhera za provjeru rezultata dobivenih u dva dodatna istraživanja, koji su bili osnova za velike baze genetičkih podataka pacijenata sa shizofrenijom, što ukazuje ne samo ispravnost nalaza, ali i potrebu za novim pristupom u dijagnostici i liječenju shizofrenih poremećaja. Kao jedan od autora Klonindzhera, Tsvyr Igor (Igor Zwir), razumijevanje odnosa između individualne i grupne kliničke manifestacije genetskih varijacija iza njih, treba da dovede do akcije cilja na specifične signalnih puteva koji uzrokuju povrede u svakom slučaj.

Profesor Klonindzher, pak, smatra da je osnova drugih jednako česta i jednako kompleks u genetske prirode bolesti su isti ga je i njegove kolege principe i osnove šizofrenije. "Pokušaji sam povezati takve bolesti su kardiovaskularne bolesti ili dijabetes, kvar bilo kojeg pojedinca gena daju rezultate razočaravajući - rekao je Klonindzher - Razlike u težini kliničke manifestacije ove bolesti do sada nisu pronašli jasno objašnjenje Međutim, ako pokušate ovaj link. fenomen od puta YMI grupe genetskih varijacija, to bi moglo iz temelja promijeniti pogled uzroka kompleksa bolesti."

8 nijansi shizofrenije
Kategorija Medicinskih Pitanja: Savjeti