Abdominalna hernija, simptomi i liječenje

Zdravlje I Medicinska Video: Diskus Hernija (Discus Hernia) - Opis, Simptomi I Lecenje - Kiropraktika Centar Beograd (Marš 2019).

Anonim

Sve što trebate znati o trbušne kile, njihove vrste, komplikacije, i prognozu i liječenje.

Što je kila

Hernija - potez, prisiljavajući unutrašnjih organa, održavanje ljuska kroz slabu tačku na zidu susjedne šupljine.

Obično se termin "kile" kod kuće implicira decimalni trbušne kile, iako postoje mozak diskus hernije, mišića, pluća, pa čak i herniju diska.

Abdominalna hernija: šta je to

Abdominalni kile (ventralni hernija) - od trbušne šupljine kroz rupu u trbušnom zidu da se formira džep bryushynnoy ljuske.

Otvaranje trbušnog zida može biti prirodnog porijekla (npr pupčana hernija) ili nenormalan (postoperativna hernija). Normalno trbušnog zida ima "slabe" mesta kroz koje peritoneum (abdominalni membrana) može prodavlyuvatysya pod pritiskom.

Da biste povećali pritisak u stomaku mogu izazvati:

  • prekomjerne vježbe (podizanje)
  • naprezanje prilikom porođaja (čest uzrok kod žena)
  • tendencija da se opstipacija ili poteškoće mokrenja (česte abdominalne soj)
  • pa čak i hronični bolan kašalj.

U svim ovim slučajevima, obično je faktor u slabosti vezivnog tkiva, što može imati i druge manifestacije (npr proširenih vena).

Abdominalna hernija: simptomi

Prvi i osnovni simptom je pojava trbušne kile ispod kožu mekom, fleksibilne obrazovanje, kao tumor. Od tumora to ima dramatičan izgled, ubrzo nakon što je izazvalo faktora (dizanje tegova, kašalj, smeje, itd).

U trenutku nastanka može biti povezano sa nelagodu, s obzirom na to da formira kilu kilu protyskuyetsya lijevo, istezanja i rozsuvayuchy okolno tkivo.

Već prvi hernija obično nije bolna, lako smanjiti. Ovo se zove kilu vpravimoy.

Ali, sa svakim otvaranjem oslobađanje kila u trbušnom zidu (kile kapija) postaje sve više i protruzijom napora potrebno manje. Nakon toga hernial sac stiče potkožnog priraslice i prestaje da se bave (nevpravymaya hernija).

Većina sadržaja kile postaje veća omentumu, masna pregača koja pokriva pred našim crijevima. Ali hernial sac može ući u petlju i crijeva.

Pošto je komplikovan promociju sadržaja crijeva u ovom slučaju, pacijent može imati znakove intestinalne opstrukcije. S obzirom na činjenicu da je dotok krvi do sadržaja kile poremećen, au slučaju problema - potpuno zaustavlja stranguliranom kile opasne komplikacije kao što su nekroze (nekroze) zida crijeva. To je razlog zašto je ograničenje hitna bolest operaciju kile, koja je predmet neposredne kirurško liječenje.

Tretman trbušne kile

Nakon otkrivanja pacijenata trbušne kile nemaju dugoročne bolesti od posebnog značaja u nadi da će kile ostati u svom izvornom obliku, mala i bezbolan, sve do njegove smrti.

Nikada trbušne kile ima obrnuti razvoj, to je samo tokom godina više, osim ako, naravno, ne ograničava kapiju kile i hitna operacija je gotova. Da biste izbjegli ozbiljne posljedice (ograničenje, nekroze, opstrukcije i peritonitis) pronađeno hernija bolje ručka rutinski.

Rutinski tretman može obavljati intervencije u lokalnoj anesteziji, bez velikih rezova i bez visok rizik od komplikacija.

Osim toga, u proteklih 20 godina razvila i uvela laparoskopske metode minimalno invazivni tretman, što da rade kroz male rupice stomak bez rezova.

Iako tokom godina obim laparoskopije u liječenju hernije znatno smanjen, planirane operacije i dalje najatraktivniji u liječenju kile.

Ali pacijenti ne. Pokušavam povući do posljednjeg trenutka rada, većina pacijenata radije nositi zavoje i pelota - uređaj koji se pritisne kilu vrata van.

U praksi, svi ovi trikovi ne spasiti ljude iz poteškoća. Tako pokušati spriječiti problem koji se zna da je mnogo lakše.

Abdominalna hernija, simptomi i liječenje
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti