Bol u trbuhu kod djeteta

Zdravlje I Medicinska Video: Šta Uzrokuje Bol U Stomaku Kod Dece (Jun 2019).

Anonim

Bol u trbuhu kod djece školskog uzrasta su veoma česte i imaju različite uzroke. Ali, to je uvijek alarmantno, zahtijevajući ne samo roditeljska pažnja, ali medicinski pregled.

Postoje mnoge bolesti u kojima su simptomi bol u trbuhu. Postoje dvije glavne kategorije: jedna bol (akutni) i bol u leđima (hronični).

Kada jake bolove u trbuhu mora prvo isključio mogućnost operacije. Nema potrebe da se pokušati utvrditi uzrok i najviše posebno za proizvodnju bilo koje terapijske mjere (grijanje, klistir, uzimanje tableta protiv bolova i laksativi).

VAŽNO! Ne možemo ponuditi hranu za bebe ili piće prije nego što posjete liječnika.

Ako je bol akutna i traje više od sat vremena - dva, hitnu potrebu da pozove doktora!

Bol u trbuhu kod djeteta: mogući uzroci i simptomi

- Kada apendicitis bol lokaliziran u centru želuca, odmah iznad pupka. Nekoliko sati kasnije se preselila u trbuhu (područje debelog crijeva, gdje prilogu). Dijete pokušava izbjeći pokrete pri hodanju, on ne može stajati uspravno, držite na donjem trbuhu. Često ima proljev, groznica.

Kože blijedo, dijete brzo oslabio, odbija jesti.

Critical opasno! Povećana bol, povraćanje može biti signal rafal dodatak, stanje je vrlo opasno, jer to može dovesti do peritonitisa (upala tkiva obloge abdomena).

Upala slijepog crijeva se javlja u jednom od šestero djece, uklanjanje dodatak - jedan od najčešćih operacija.

- crijevnih infekcija (gastroenteritis) počinje sa povraćanje, proljev, groznica, paroksizmalne bol. Tipična nadutost, tutnje duž crijeva. Određuju potrebu za hospitalizacijom može biti doktor.

Upala bubrega često se javlja kod djevojčica i počinje bol u stranu ili natrag. U ovu vrstu bolova u trbuhu u dijete kao groznica, djeca često mokrenje, tu je mučnina i povraćanje.

Šta! Ljekar s daljnjim savjet urolog.

- Akutni i hronični gastritis i gastroduodenitis su najčešće bolesti u djetinjstvu i školskog uzrasta. U proteklih 10 godina vidjeli rast ovih bolesti, u pratnji razvoj višestrukih erozije i čireva.

Uzroci gastritisa i gastroduodenitis leži u pogrešnom i neuravnotežena ishrana, jedu u žurbi, hladne hrane. Djeca lišena roditeljske kontrole u toku dana, često uzimanje mnogo masne, grubo, začinjenu hranu, zasićeni brzo i beskorisno ugljenih hidrata.

Neki jednostavno zaboraviti da jedu i duge pauze između obroka je izuzetno štetan za stomak.

Djeca se žale na bol u trbuhu neodređene lokacije, ili u epigastričan regiji. Bol se može javiti za vrijeme gladovanja i nakon obroka duodenitisom gastritis. U prvom slučaju, bol nestati nakon obroka. U duodenitisom su mučnina, povraćanje (obično jedan), sklonost ka zatvor.

Problema u školi ili odnosa u vezi školu s vršnjacima, što uzrokuje anksioznost, nervoza, pati nervnog sistema. Djeca imaju tendenciju da sakriju svoje osjećaje, tako da je problem dugo vremena može biti zbunjujuće roditelje. Postoji uporni stresa, što dovodi do tzv psihosomatskih bolesti.

- - Visoka stres i kronični nedostatak sna - još jedan razlog za pojavu bolova u probavnom traktu.

VAŽNO! Roditelji treba imati na umu da je spavanje nemoguće ne zamijeniti ili nadoknaditi.

U tinejdžerki čest uzrok bolova u trbuhu je bolna menstruacija.

Tu povlačenjem, crampy bol u donjem abdomenu, u pratnji opšta slabost i slabost. U takvim slučajevima, pružaju dovoljno smiriti bebu, dati svjetlo da antispazmodičkim droge.

Šta god da je uzrok bolova u trbuhu kod djeteta, važno je da ostanu mirni i ponašaju se jasno.

Vidjeti svog lekara ako smatrate da ne nosi sa situacijom!

Bol u trbuhu kod djeteta
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti