Na proširivost fibrina

Zdravlje I Medicinska Video: Mobitel (Marš 2019).

Anonim

Fibrin vlakna su sposobni za velike protežu, što tromba izuzetno otporan na protok krvi.

Fibrin - visoko proteinska je strukturna osnova tromba je ugrušak krvi. Normalno, krvni ugrušak formira da se zaustavi krvarenje rezove, povrede ili nakon operacije.

Sinteza fibrin je kompleksan i multi-korak proces koji uključuje mnoge enzima i drugih bioaktivnih spojeva.

Nedostatak fibrin u organizmu dovodi do krvarenja i krvarenja i javlja se na različitim urođenim bolesti (kao što su jetra) ili stečena stanja (velikog gubitka krvi, sepsa ili DIC).

Višak fibrin promovira tromboze, odnosno abnormalno formiranje krvnih ugrušaka u različitim plovila, uključujući i srce, mozak i ekstremiteta.

Kao što pokazuje nedavna istraživanja naučnici iz Wake Univerziteta Forest (SAD), fibrin vlakna imaju jedinstvene sposobnosti da se protežu koje prevazilaze svojstva mnogih prirodnih supstanci.

To je izuzetno visok proširenja fibrina pomaže protok krvi zarobljen u posudi, gdje se utječe na veliku snagu protoka krvi, koja nastoji ukloniti ugrušak.

laboratorija

istraživanje

Istraživači su sproveli niz laboratorijskih eksperimenata sa fibrina, pokušavajući da ga se protežu koliko vlakana.

Utvrđeno je da fibrina je u mogućnosti da se protežu na tri puta vlastite dužine vlakana, potpuno očuvanje oblik molekula nakon povratka u prvobitno stanje.

U nekim slučajevima, prije pauze, vlakna protezala na šest krivičnih prijava. Rezultirajući brojke premašuju sposobnost da se protežu sve poznate bioloških materijala, uključujući i web-u.

Ova fleksibilnost čini stabilnim fibrin ugruška u krvnim sudovima i zaustaviti krvarenje. Fibrinom ugrušak dobiva odličnu fleksibilnost, proširivost i otpornost na protok krvi.

Međutim, pod nepovoljnim uvjetima, kao što su ateroskleroza ili predispozicija za trombozu, fibrin slične nekretnine postati negativan za organizam.

Rezultati ankete pomoći da shvate koliko je teško ukloniti krvnih ugrušaka iz krvnih sudova srca i mozga, gdje su poremetiti normalan protok krvi i, u konačnici, doprinijeti razvoju srčanog ili moždanog udara.

Rezultati laboratorijskih eksperimenata, američki naučnici u časopisu Science.

Na proširivost fibrina
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti