Acoustic trauma uha

Zdravlje I Medicinska Video: Induced Cochlear Hair Cell Regeneration & Recovery Of Hearing After Acoustic Trauma - January 2013 - (Marš 2019).

Anonim

Sa dugoročnim ili kratkoročnim snažnog zvuka na organ sluha može biti akustične traume.

Postoje dvije vrste akustične traume - akutan i hroničan. Akutna trauma rezultat kratkoročne akcije i super jak zvuk i prati bol.

Tokom histološkog pregleda puža koji je eksperimentalno podvrgnut akustične traume je pronađen krvarenja u puževa i raseljavanja i otok ćelije spirala tijelo.

U svakodnevnom životu je najčešći buka, akustične traume ili hronična. Izaziva njen faktor umora, odnosno trajni učinak na organ sluha zvuči dosadan.

Sluha koji se javlja zbog povremena buku može zaustaviti. Ali sasvim drugom slučaju, kada je organ sluha javlja dugo i ponavlja zvuka udara. To bi moglo dovesti do atrofije kortiyeva tijelo. Glasine još više zadivljen, ako u isto vrijeme je pod utjecajem vibracija i buke.

Zanimanja gluhoća ili gubitak sluha je rezultat moderne proizvodnje, što je nemoguće bez alata, strojeva i drugih vrlo glasno strojeva. Produženo izlaganje toj buci dovodi do osobe sluha. Bez buke je nemoguće zamisliti i ogromna metropola, na rutama gdje noć i dan kreće saobraćaj.

Simptomi i prva pomoć

Simptomi akutnog akustične traume može biti tuhovuhist uši, oštar bol uha, zvonjenje ili buku. U tom slučaju, trebalo bi da odmah se obratite lekaru.

Kao prvi pomoći koja treba dati žrtvi, moraju uzeti sterilni pamuka ili gazom da zatvore svoje vanjski ušni kanal, a zatim zavoj zafiksuvaty bris i poslati žrtva do najbliže bolnice.

Liječenje i prevencija

U početnim fazama profesionalne gubitka sluha treba razmišljati o tome kako promijeniti posao. Ako osoba radi u bučnom kompaniju, ona mora strogo pridržavati rekreaciju pravila i osobne zaštite od industrijske buke.

Za liječenje brojnih mjera predviđenih restorativne terapije i primanje sedativa. Preporučuje se da se sumporovodik ili bor kupke za opću efekte na centralni nervni sistem, i za poboljšanje cirkulacije i povećanje oksidativnog propisati kurs vitamina terapije.

Acoustic trauma uha
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti