Adenovirus infekcije: simptomi i tretman

Zdravlje I Medicinska Video: Simptomi I Liječenje Upale Sinusa (Juli 2019).

Anonim

Adenovirus infekcije podložna svim segmentima stanovništva.

Glavne manifestacije adenovirus infekcije

Latentni (period inkubacije) se obično čini 5-7 dana. Bolest često počinje akutno, sa simptomima trovanja, blago povišena temperatura, bolovi u telu, jeza, letargija, glavobolja, gubitak apetita, itd Temperature u narednim danima može dovesti do 38-39 ° C, a ponekad je bol u epigastrijumu regiji, proljev.

U isto vrijeme dolazi do zagušenja sluznice ili gnojni sekret, kašalj, bol u grlu, suzne oči i bol u oku. Ponekad postoji osip crvenilo (hiperemija) lica kože, crvene oči, oticanje kapaka na rožnici infiltrira da odlučnost u roku od 1-2 mjeseci nakon oporavka

U označenim crvenilo sluznice grla, njena oteklina, upala i crvenilo povećanja krajnika, prisutnost plaka na njih u isto vrijeme može povećati submandibularnoj, cervikalni, aksilarne limfne čvorove.

Sa širenjem upale u donjem respiratornog trakta kod pacijenata može iskusiti znakove laringitisa i bronhitisa kao osyplosti glas, kašalj, bol u grlu, teško disanje

Često sa razvojem upale u gornjih disajnih puteva adenovirusnog infekcija utječe na organe za varenje, bol u trbuhu, proljev može povećati jetre i slezene.

komplikacija

pravovremeno liječenje bolesti često traje ne više od 7-10 dana, a završava se potpuni oporavak, ali komplikacije mogu udisati za 3-4 tjedana.

U težim intoksikacije, slabi tijelo može razviti upale pluća sa simptomatskom, teška slabost, otežano disanje, više groznica, bol u grudima, intoksikacije, itd U malom djecom sa osip na koži se mogu javiti u težim slučajevima, simptomi se javljaju meningoencefalitis i nekrotično ćelija u plućima.

Uobičajena komplikacija je evstaheit adenovirus infekcije, otitis media, sinusitis (upala sinusa), laringospazma (grč glasnica), bakterijske upale pluća i oštećenje bubrega.

Tretman adenovirusnog infekcija

U nedostatku propisanih oslozhneniyobychno:

 • lokalnih tretmana: kapi za nos (vazokonstriktor droga), kapi za oči, mast za oči sa antibioticima, antivirusno i anti-upalni lijekovi (zakopano zauvijek)
 • Antivirusni lijekovi (u obliku kapi ili tableta droga)
 • antihistaminici,
 • adaptogeni i vitaminima,
 • simptomatska terapija.

U teškim iscuri adenovirusnog infekcija komplikacija:

 • smanjiti manifestacije intoksikacije (intravenski polyionic kristaloidne i koloidne rješenja)
 • antibiotika širokog spektra (za komplikacije uzrokovane sekundarne bakterijske infekcije)
 • IM - specifičnih imunoglobulina antitijela protiv adenovirusi,
 • protiv grčeva i antitussive droga (uz laringitis i bronhitis)
 • antihistaminici,
 • simptomatska terapija.
Adenovirus infekcije: simptomi i tretman
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti