Anafilaksije - alergijske poginulih

Zdravlje I Medicinska Video: Anafilaksija Kratko Samoinjektor Draft1 (Januar 2019).

Anonim

Anafilaksije - teškim stanje izazvano alergijsku reakciju kao odgovor na kontakt sa nekim vanzemaljskim supstance (antigena). To može biti zbog uboda insekta, lijekove, tijekom dijagnostičkih studija, pa čak i korištenje hrane. U 10-20% slučajeva završava smrtonosan.

Nepredvidiv države - anafilaktički šok

Sama fraza "anafilaktički šok" alarmantno. Zaista, anafilaktički šok - najteži manifestacija alergije. Može se javiti od insekata uboda, lijekove, tijekom dijagnostičkih studija, pa čak i korištenje hrane. Zašto je anafilaktički šok ili anafilaksije?

Uzroci anafilaksije

Anafilaksije se može javiti u bilo koje osobe, sklone alergijama. Kada se unese stranih tvari (antigena), tijelo počinje da proizvodi antitijela koja se akumuliraju u organa i tkiva.

U ponovljenim sastancima sa antigena u krvi se baca veliku količinu biološki aktivnih supstanci (bradikinin, histamin, serotonin), koji povećavaju vaskularne propusnosti, slomiti cirkulaciju krvi, što uzrokuje ozbiljne poremećaje u organima i tkivima. Kao rezultat smanjenja krvarenja u mozgu i drugim organima, postoje osjećaji anksioznosti, otežano disanje, teško disanje, pad krvnog pritiska, smanjenje telesne temperature, gubitak svijesti.

Od velike važnosti je način na koji alergen ulazi u tijelo. Dakle, parenteralna put primjene, posebno intravenski, anafilaktički šok razvija češće i brže (na vrhu igle) i teža.

Klinička slika anafilaktičkog šoka

Kliničke manifestacije su vrlo raznoliki i ne ovise o vrsti antigena. Stopa anafilaktičkog šoka je nezavisna od načina prodora antigena u organizam, on određuje kliničku sliku. Na primjer:

  1. Kada antigen udisanja tamo bronhospazam i sindrom nosoroga-konjunktive.
  2. Kada potkožno i intramuskularno razvija lokalnu reakciju - oticanje, svrbež, crvenilo kože.
  3. Intravenske injekcije mogu izazvati angioedem.

U slučaju alergena kroz prvi simptomi probavnog trakta su mučnina, povraćanje, iznenadna bol u trbuhu, oticanje gornjih disajnih puteva. Brže raste anafilaktički šok, teže je gotovo.

Definiranje karakteristika anafilaksije - kolaps cirkulacije, što je dovelo do naglog pada krvnog pritiska. U teškim osoba razvija odmah srušiti, tu je gubitak svijesti, konvulzije i smrt. U manje ozbiljne u periodu od nekoliko minuta do sat vremena, osjećaj topline, crvenilo ili teške blijeda koža, glavobolja, strah od smrti, depresija ili uzbuđenja.

Anafilaksije je nepredvidiv kao i periodi poboljšanja može naizmenično sa periodima pogoršanja (nagli pad krvnog pritiska), tokom kojeg osoba može umrijeti. Posljedice anafilaktičkog šoka može biti ozbiljne komplikacije kao što su infarkt miokarda, miokarditis, hepatitis, glomerulonefritis, neuritis.

Tretman anafilaktičkog šoka

Anafilaktički šok je hitno stanje i zahtijeva obavezno hospitalizaciju pacijenta. Prva pomoć je uvođenje 0,1% rastvor adrenalina supkutano, intramuskularno, ili, po mogućnosti intravenski. Lek se upravlja 0.3-0.5 ml svakih 15 minuta do poboljšanja pacijenta. Zatim nanesite kortikosteroida hormona u velikim dozama (prednizon najmanje 150 mg) doze i trajanje liječenja ovisi o stanju pacijenta. A simptomatska terapija, srčani glikozidi, bronhodilatatori, antihistaminici, zamjene plazme.

Prognoza u velikoj mjeri ovisi o pravovremenu i adekvatnu terapiju. Nakon što je olakšanje akutnih stanja pacijenta treba pratiti najmanje 7 dana moguće u toku ovog perioda raznih komplikacija.

Prevencija anafilaktičkog šoka

Preventivne mjere se sastoje u identifikaciji i izbjegavanje alergena, ako je moguće, ponovljenom kontaktu s njim. Pacijenti koji pate od alergija treba biti veoma oprezni prilikom uzimanja droge, aditiva u hrani, nepoznate hrane. Na najmanji nelagodu (svrab, osip, oticanje, itd.) Treba da se antihistaminici i potražiti medicinsku pomoć.

Vodite računa o svom zdravlju i biti sretan!

Anafilaksije - alergijske poginulih
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti