Aplastične anemije

Zdravlje I Medicinska Video: Ovo Je Rijadova Utrka Života, Uspio Je Prijeći Jednu Prepreku (13 04 2016) (Juli 2019).

Anonim

Aplastične anemije nastaje zbog oštećenja krvnih matičnih ćelija koje su na kraju dovodi do duboke inhibicije hematopoeze - obrazovanje i razvoj bijelih krvnih zrnaca, trombocita i crvenih krvnih zrnaca.

Aplastične anemije - je jedan od najvažnijih hematopoetskih poremećaja, koji je u 80% slučajeva dovodi do smrti.

Dugo smatraju aplastične anemije sindrom koji kombinira koštane srži patoloških stanja koja se javljaju sa teškim hipoplazija hematopoeze. Sada aplastične anemije smatra nezavisni bolesti i jasno odvojen od hipoplazija sindroma.

Aplastične anemije je češća kod mlađih nego kod starijih ljudi, u istom omjeru muškaraca i žena.

uzroci

Bolest se može razviti iz mnogo razloga. Međutim, skoro polovina pacijenata razlog zašto aplastične anemije je nepoznat.

Jedan od faktora bolesti su preosjetljivosti na lijek. Reakcije ovog tipa su nepredvidivi i nemaju odnos između doze i trajanje primjene lijeka.

U većini slučajeva aplastične anemije uzrokovane kloramfenikol, sulfonamida, tetraciklina, streptomicina, fenilbutazon, zlato jedinjenja, barbiturata, bukarban, Dekaris, antitireoidni i antihistaminici.

Ulaz je levomitsitin najteži oblik aplastične anemije. Incidencija bolesti od uzimanja kloramfenikol - 1: 30.000.

Među fizički faktori treba da naglasi utjecaj ionizirajućeg zračenja. U opasnosti su radiologa i radiologa i pacijenti koji su primili terapiju zračenjem.

U nekim slučajevima, razvoj aplastične anemije je bio povezan sa zaraznim bolestima, od hepatitisa, Epstein-Barr virus, herpes virus, paravirusa, virus ljudske imunodeficijencije i citomegalovirus.

Još jedan razlog - nasledni genetski defekt.

Manifestacije bolesti

Prije svega, pacijent se žali na umor, česte vrtoglavice, slabost, loša tolerancije u zagušljivoj soba i stalno tinitus.

Sve ove karakteristike koje se odnose na razvoj anemije. Česte modrice bez ikakvog razloga, raznih krvarenja (maternice, nazalni, gastrointestinalni) i čuvaju prisiliti da pacijent dođe kod doktora.

Tokom ispitivanja pacijenta se poštuju blijedo kože i sluznica, oticanje donjih ekstremiteta i uvećana jetra zbog nedovoljnog protoka krvi u većoj grupi. Tipična i raznih upalnih bolesti (upala krajnika, upala pluća, infekcije urinarnog trakta, sepsu).

Tretman aplastične anemije

Glavni i sada samo patogenetskim liječenje aplastične anemije je transplantacija koštane srži.

Ako je nemoguće naći kompatibilnog donatora, ponašanje palijativna terapija. Shemu terapije kako slijedi: kao glavni lijek se koristi imunosupresivni ciklosporin A.

Ako aplastične anemije je jednostavan fazi, upotreba droga može biti prilično uspješan. Učinak ove terapije kod pacijenata sa teškom aplastične anemije sumnje.

Svi pacijenti koji pate od aplastične anemije zahtijevaju terapiju zamjene trasfuzionoyi trombocita ili crvene mase krvnih zrnaca.

Obim transfuzijske terapije zbog kliničke manifestacije aplastične anemije i indikatora periferichekoy krvi. Za prevenciju i liječenje infektivnih komplikacija i provesti mikostatychnu antibiotska terapija.

Aplastične anemije
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti