Artritis: šta je to i kako tretirati

Zdravlje I Medicinska Video: Bakin Lek Za Artritis, Bolna Leđa I Noge (Juli 2019).

Anonim

Sve vrste bolesti zajedničko - to utječe na zglobove. Ali ispravna dijagnoza će vam pomoći da odaberete željeni tretman, a time i brže riješi patnje. Razmotrimo koje vrste artritisa je i kako ga liječiti.

Kako tretirati artritis, ovisno o vrsti

Dva glavna tipa artritisa - osteoartritisa je uzrokovana trošenja i habanja zglobova, i reumatoidni artritis koji se razvija zbog kvara na imuni sistem.

Tu su i bolesti kao što su giht (artritis zbog prevelikog depozite mokraćne kiseline), psorijatični artritis i bakterijskih vrsta, sistemski eritemski lupus (autoimuna bolest koja pogađa, uključujući spojeve), baš kao što postoji preko 100 vrsta artritisa.

Nažalost, prisustvo drugih bolesti zglobova ne isključuje drugo, pogotovo ako se radi na steoartryt da je najčešći.

Drugo ime za ovu bolest, degenerativni artritis, opisuje vrlo precizno - pogoršanje zglobova, zbog povrede (često u sportu), gojaznost ili starosti. Prilično istrošene zglobova koji osjećaju težinu opterećenja, odnosno koljena, kukovi, stopala, kičme i ruke (obično kod žena srednje dobi).

Nakon pauze od zglobne hrskavice nestaje učinak amortizacije, a tu je i jake bolove prilikom kretanja. Brušenje pojavu bolnih "udaraca" koji mogu biti topla na dodir, ukočenost i umor dalje ukazuju na osteoartritis. Ponekad se komplikuje upale zglobova.

Uzroci još jedna vrsta artritisa - reumatoidni - nije studirao preko i do današnjeg dana. Znamo da ova bolest nastaje kao rezultat "neuspjeha" u imunom sistemu koji iznenada počinje da napadnu protein vezivnog tkiva je svojim snažnim domaćin molekula, citokina. Neki naučnici ukazuju da reumatoidni artritis može izazvati bakterijske ili virusne infekcije.

Budući da je napad uticao zglobova ruke, noge, pa čak i vilice i vrat. Poraz dolazi, obično simetričan, i za razliku od osteoartritisa koja se razvija mjeseci ili godina može iznenaditi.

Osim na bol i ukočenost u zglobovima, reumatoidni artritis je opšta slabost, groznica, osip, au nekim slučajevima i utiče na unutrašnje organe. Sa svojim razvojem, bolest može dovesti do stvaranja potkožnog struktura - reumatoidni čvorići i deformacije zglobova.

Osnova tretmana koji je bolje početi što je prije moguće, su lijekovi koji blokiraju aktivnost dva tipa citokina - faktor tumorske nekroze (TNF) i interleukin-1 (IL-1).

Psorijatični artritis - hronična bolest kože i zglobova. U 80% svih počinje sa psorijazom - izgledom ljuskave plakete bolne crvene i bijele, u pratnji svrab. Najčešće se to desi na laktovima, koljenima, vlasištu, može uticati na pupka, genitalija i anusa.

Oko 10% pacijenata sa psorijazom razvije artritis pozadini. Psorijatični artritis može biti izražena u porazu kičme, povećanje prsti na rukama i nogama, promjene oblika i boja noktiju. Često u ovom slučaju pogođena samo jedna strana tijela, odnosno bolest razvija asimetrično. Manje prethodnik ove bolesti je artritis.

Tretman obično kompleks - u cilju smanjenja bolova u zglobovima i vratiti mobilnost i poboljšati izgled i stanje kože.

Artritis: šta je to i kako tretirati
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti