Barrett jednjaka, želuca ćelija migracija

Zdravlje I Medicinska Video: Endoskopija I Uzimanje Uzorka (Juli 2019).

Anonim

Nekoliko ćelije koje se nalaze u atipičnim mjestima za njih može izazvati rak.

Barrett je jednjak - stanje koje u svom sadašnjem sluznice ćelije karakteristika epitel želuca ili crijeva.

Rasprostranjenosti i uzroka

Ovo stanje je prilično rijedak. Njegova prevalencija je samo 8-10% odrasle populacije. Muškarci su bolesni 2 puta češće nego žene.

Glavnu ulogu u razvoju jednjaka utjecaja preusmeravanja Barrett na sluznici solne kiseline. Obično se to ne dogodi, kao srčani sfinkter čvrsto zaključava obrnuto optužbe želudačnih sokova u jednjak. U GERB, hiatal kile postoje uslovi pod kojima obrnuti protok solne kiseline postaje moguće. Sluznica jednjaka nije predviđen za takve agresivne akcije. Kao odgovor na to, njena reakcija je degeneracije ćelija. Normalne ćelije u donjem jednjaku zamjenjuju njegovu podjelu na epitel sluznice želuca ili crijeva.

Ponekad Barrett jednjak otkrivena slučajno tokom endoskopski pregled kod ljudi koji se nikada nisu potrudili pritužbe iz gastrointestinalnog trakta. Jer je ulogu u njenom razvoju i dodijeliti genetska predispozicija. Stariji pacijent, to je veća vjerojatnost da otkrije ovo stanje.

Koliko je opasno Barrett jednjak

Sada se dokaže da Barrett jednjak je faktor rizika za rak. Ako je pacijent pored gojaznih, vjerojatnost povećan mnogo puta. Također veći rizik od tumorskih ćelija tokom zamjene normalne sluznice intestinalnog epitela.

Rak jednjaka je opasno, jer bez konkretnih istraživanje pokazalo kasno. Prvi simptomi se često pojavljuju samo kada je tumor završila velika i počinje da ometa prolaz hrane. Često je u to vrijeme već metastazirao na druge organe, i izvršiti radikalnu operaciju kasno. Stoga je važno da se otkrije rano predispozicije za rak.

dijagnoza

Glavni metod kojim se pouzdano otkrije prisustvo Barrett jednjaka je endoskopija.

Na ekranu promijenjen sluznice izgleda kao jarko crvene trake koje se protežu prema gore od ulaza u želudac. Ali ponekad epitel je normalno boje, jer precizne dijagnoze liječnik-gastroenterolog je komad sluznice za mikroskopski pregled. To vam omogućuje da precizno otkriti prisutnost atipičnih stanica u jednjak.

Posebno ovo istraživanje je pokazalo gastroezofagealni pacijenata refluksna bolest koji pate od toga više od pet godina, a ne prethodno prošli inspekciju. Čak negativan endoskopije rezultat Preporučljivo je da se svake godine.

tretman

Prvi korak je ukloniti uzrok stanja, odnosno za uklanjanje optužbe želudačnih sokova u jednjak. Da bi se to propisuje lijekova koji blokiraju sintezu višak solne kiseline.

Ponekad dovoljno terapeutske i mora da se oslanja na operaciju. U tom procesu se stvara uslove koje isključuju mogućnost budućeg povratni tok kiseline u jednjak.

Treba imati na umu da se ova bolest ne može vratiti normalan sluznice. Glavni tretman je usmjeren na sprečavanje širenja stanja. Takođe sproveo redovno praćenje za rano otkrivanje tumora.

Barrett jednjaka, želuca ćelija migracija
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti