Rak dojke

Zdravlje I Medicinska Video: Neobični Simptomi Raka Dojke (Juli 2019).

Anonim

raka dojke - obično ženski bolesti raka. Na žalost, broj umrlih od raka raste svake godine, to je bolest ubica, koji je obično u kasnijim fazama.

Uzrok bolesti: kombinacija ekoloških i genetskih faktora. Rizik od raka dojke veći kod žena koje imaju bliske krvnih srodnika koji pate od takve bolesti. Poodmaklim godinama je također jedan od faktora rizika.

Žene starije od 50 su podložnije razvoju raka dojke. U opasnosti su i one žene koje su rodile prvo dijete nakon dobi od 30 i oni koji nikada nisu rodile.

Prvi znaci raka dojke

Prvih simptoma raka dojke u odnosu na vidljivo i očigledno. Prvo, žena treba upozoriti bilo tumora u dojci. Trebalo bi tražiti hitnu medicinsku pomoć ako postoji oticanje ili iritacija dojke, bradavica bol, ljuštenje kože. Ove promjene mogu biti znaci infekcije ili cista. U svakom slučaju, medicinsku intervenciju je od suštinskog značaja.

Kada su prvi simptomi raka dojke potvrđeno, mora proći nekoliko dijagnostičkih testova za dijagnozu i staging bolesti:

  • Jedan od obaveznih testova - biopsija (uzimanje uzoraka tkiva ili tečnost sa sumnjivim područje) a;
  • Mamografija je detaljan klinički pregled. Mamografija pomaže da se vidi tumor, koji može biti djelomično skriven gusto tkivo dojke;
  • Za primarnu dijagnostiku ultrazvukom imenovani. To je bezbolan i pristupačan tip dijagnoze. Ultrazvuk za određivanje vrste sumnjivih izraslina, odrediti fazi raka. Utvrđivanje fazi bolesti je važan ključ za izbor najboljeg načina liječenja.

rak fazi

Postoje četiri faze raka dojke:

• Zero-faza - neinvazivna raka dojke. Izraz "neinvazivni" znači da ne ćelije raka izvan tumorskih ćelija.

• U prvoj fazi je rak invazivan, što znači da je došlo do invazije stanica raka u susjednim tkivima. Prva faza se odlikuje otok do dva centimetra.

• U drugoj fazi raka dojke nastaje kada tumor ne raste više od pet centimetara. U drugoj fazi također znači da je rak je prodrla limfne čvorove oko dojke.

• Treća faza raka dojke konvencionalno podijeliti u dvije podkategorije: IIIA i IIIB. Treća faza je invazivni rak dojke, tumor na više od pet centimetara, i veliki broj abnormalnih ćelija u limfnim čvorovima. Stage IIIB je definisana u tumor dojke bilo koje veličine koji je izrastao na koži dojke, limfni čvorovi i unutrašnje grudnog koša.

• Četvrta faza - tumor koji je prerastao dojke, aksilarne područja i limfni čvorovi se nalazi u podnožju vrata, pluća i jetre.

Fazi 0, I, II smatra rano. Ako se rak dojke rano otkrije, šanse za preživljavanje se povećava za 70%. Kasnijim fazama zahtijevaju agresivnije liječenje, a time i stopa preživljavanja značajno opada.

Cancer Treatment

Obično, liječenje počinje nakon temeljito proučavali sveukupno zdravlje žena i, obično, nedelju dana kasnije ili nakon biopsije. Tretman je teško zbog različitih vrsta raka dojke je vrlo primjetno drugačiji stopu rasta, tendencijom širenja (metastaziranja) i odgovor na terapiju.

Glavni tretman je operacija, radioterapija, kemoterapija i korištenje antagonista spolnih hormona.

Radioterapija uništava kancerogene ćelije na mjestu iz kojeg je uklonjen tumor i okolno tkivo, uključujući limfne čvorove.

Hemoterapija (pomoću lijekova koji uzrokuju smrt ćelija koje razmnožavaju brzo ili ometati njihovu reprodukciju) i hormona antagoniste (lijekova koji inhibiraju djelovanje hormona koji podržavaju rast malignih ćelija) se koriste za suzbijanje rasta ćelija raka u organizmu. Često propisuju kombinacija ovih terapija.

Od raka dojke je puno nepoznatih i nijedan od same tretmana nisu efikasni u svim slučajevima, doktori imaju različita mišljenja o najefikasnija terapija.

Žena sa malignim tumorima dojke ima pravo na jasno objašnjenje da je ono što se zna o njoj bolesti i ono što je nejasno, kao i kompletna lista alternativnih tretmana. Žena može slažu ili ne slažu sa predloženim mjerama.

Tretman lokaliziranog raka dojke

U malignih tumora, što je ograničilo širenje raka dojke, liječenje gotovo uvijek uključuje operaciju. Ova operacija se izvodi ubrzo nakon dijagnoze i za uklanjanje koliko tumora tkiva.

Postoji nekoliko kirurških tehnika. Glavno pitanje - da li će ukloniti cijelu dojke (mastektomija troši) ili samo tumor i okolno područje normalnog tkiva (konzervativne operacija).

Konzervativna operaciju čiji je cilj maksimalno očuvanje zdravog tkiva dojke. To može uključivati ​​uklanjanje tumora sa malom količinom okolnih normalnog tkiva (jedinica za uklanjanje), ukloniti tumor i nešto više okolnog normalnog tkiva (široki ekscizija ili djelimično mastektomija) ili uklanjanje četvrtine dojke (uklanjanje pogođenim kvadranta).

Uklanjanje tumora s nekim dio normalnog tkiva daje najveće šanse za sprečavanje recidiva (recidiv) od raka u dojci.

Vjerovatnoća preživljavanja kod žena koje su bile podvrgnute uklanjanje dojke cijele, a oni koji su imali konzervativne operacija u kombinaciji sa zračenjem terapija, vjerojatno isti za barem prvih 20 godina nakon operacije.

Glavna prednost konzervativno kirurško liječenje u kombinaciji s radioterapijom - kozmetičke; ovu operaciju Vam omogućava da svoj oblik tijela. Međutim, ta prednost može biti zanemariv, ako je tumor dovoljno velika na grudima; u ovom slučaju uklanjanja područja normalnog tkiva, što je ključno za prevenciju relapsa zapravo najviše briše.

Konzervativne operacije se obično lako toleriše kada je tumor mali. Oko 15% žena prolazi kroz takav tretman, količina tkiva uklonjeno je toliko mali da nakon operacije je razlika između zdravih i pogođeni dojke nevidljiv. Češće, međutim, radi dojke je nešto manji i drugačiji put.

Nuspojave terapije zračenjem koja prati konzervativnog kirurško liječenje, obično kratkog trajanja, a ne u pratnji bol. Koža može zarumeneti ili obliku mjehurića. U 5% žena koje primaju terapiju zračenjem, javljaju rebra frakture. U 10-20% razvije upalu pluća nakon 3-6 mjeseci nakon završetka radioterapije. Od 6 tjedana mogu biti pohranjeni suvi kašalj i otežano disanje pri naporu.

Na jednostavan mastektomije liječnik uklanja cijelog tkiva dojke, ali ostavlja netaknut puno mišića i kože za zatvaranje rane. Dojke obnovljena mnogo lakše ako mišiće grudi i drugih tkiva koje leže ispod dojke, ostaju netaknuti.

Ova metoda se obično koristi za liječenje raka invazivni koja obično proširio na mlijeko kanale, kao ovaj tip tumora se često ponavlja u dojci metodama konzervativnog operacije.

Limfni čvorovi u pazuhu se može ukloniti kako bi se utvrdilo da li stanice raka su se proširili izvan dojke; Ovaj postupak se zove jednostavan mastektomija u kombinaciji s uklanjanjem limfnih čvorova, ili modificirana radikalna mastektomija.

Dalje radioterapija se često obavlja nakon operacije značajno smanjuje rizik od ponovne pojave malignih tumora u zidu grudnog koša ili u neposrednoj blizini limfne čvorove, ali izgleda da se ne povećava životni vijek, jer se rak često širi (metastazira) na druge organe.

Očekivano trajanje života žena koje su imale jednostavan mastektomiju i žena nakon radikalne mastektomije gotovo identični. Tokom operacije, preporučuje se u obližnje limfne čvorove za istraživanje da se razjasni prognozu.

Neki stručnjaci smatraju da je za tumore manje od 1,3 cm u promjeru u toku operacije obično ukloniti sve ćelije raka, potrebna je tako dodatni tretman. Ako je promjer tumora više od 3 cm nakon operacije se obično daje hemoterapija. Ako je tumor promjera 8 cm ili više, kemoterapija se može uraditi prije operacije. Žene sa lobularna karcinom in situ, može se preporučuje praćenje ili neposredne uklanjanje obe dojke (bilateralni mastektomija).

Tipično, doktori ne smatraju lobularna karcinom in situ maligni tumor; Oni vjeruju da je ovaj novi formiranje pokazuje samo da su žene sa visokim rizikom od raka dojke. Samo 25-30% žena u ovakvom stanju razviti invazivni karcinom dojke; čak i manje umire od raka dojke, jer mnoge žene ne žele da izvrše bilo koji tretman.

Ako žena bira tretman kako bi se smanjio rizik od razvoja raka dojke, morate ukloniti obe dojke kao maligni tumor ne uvijek razvija na istom mjestu u isto dojke kao lobularna karcinom in situ.

Ako žena želi da izbegne mastektomije, obično se koristi tamoksifen - lijek koji blokira djelovanje estrogena. Kod žena u reproduktivnoj dobi se može ukloniti jajnike, ali nije jasno da li je jednako ili više efikasniji od korištenja spolnih hormona ovog postupka.

Tipično, žene sa duktalni karcinom in situ gotovo nikada ne relaps nakon jednostavne mastektomije.

A žena može radije rekonstrukcija je izvedena istovremeno sa mastektomije, ali to znači da će anestezije trajati duže vremena i rada treba da se odvija u opšte saradnje i plastični hirurzi. U drugim slučajevima, rekonstrukcija se može obaviti kasnije, ali trebat će vam drugi anestezije.

hemoterapija

Daljnje korištenje kemoterapije ili lijekova koji blokiraju aktivnost hormona obično počinje ubrzo nakon operacije dojke i traje mjesecima ili godinama.

Hemoterapija je uništiti stanice raka koriste droge. Korištenje antagonista spolnih hormona zbog činjenice da oni inhibiraju djelovanje hormona koji promoviraju rast malignih ćelija. Ovi tretmani usporiti pojavljivanje tumora i produžiti život za većinu žena.

Prihvaćanje ovih lijekova očito može dovesti do liječenja raka kod nekih žena, ali nije dokazana. U kombinaciji tretman više droga i kemoterapija potiskuje recidiva efikasnije nego liječenje jedne droge.

Međutim, bez operacije ili radioterapija citostatika ne može dovesti do lek. Ovisno o tome što hemoterapija žena se može doći do povraćanja, umor, bolne rane u ustima, a ponekad i privremeno kosu otpuštaju.

Povraćanje se javlja sada relativno rijetke zbog upotrebe specijalnih droga, kao što tropisetronu (novobana). Ako se ne koriste ovi lijekovi, može se javiti povraćanje 1-6 puta u roku od 1-3 dana nakon kemoterapije. Ozbiljnost i trajanje povraćanja ovise o tekućim hemoterapije i pojedinačne žene. Možda postoji povećana osjetljivost na infekcije i osjetljivosti na krvarenje za nekoliko mjeseci. Tipično, ovi neželjeni efekti jenjava postepeno, iako krvarenje i infekcija komplikacije mogu dovesti do smrti u 1-2 od svakih 1.000 žena prima hemoterapiju.

Tamoksifen - blokiranja aktivnost hormona droge koja je propisana nakon žena obavlja operacije raka dojke. U žena starijih od 50 godina tamoksifena povećava šanse za preživljavanje u prvih 10 godina nakon dijagnoze za oko 20-25%.

Liječenju raka dojke koji se proširio izvan

rak dojke može proizvesti metastaze u bilo kojem dijelu tijela, najčešće pluća, jetra, kosti, limfni čvorovi, mozak i kožu. Maligni tumor ponekad pojavljuje u ovim organima, nakon godina ili čak desetljeća nakon otkrivanja raka dojke.

Ako se rak proširio na jedan organ, vjerojatno njegov nastup u drugima, čak i ako to nije odmah vidljivo. liječenje raka dojke koji su išli dalje od dojke, to je nemoguće; Međutim, životni vijek od takvih pacijenata je općenito najmanje 2 godine, a neki žive do 20 godina.

tretman droga pored operacije malo produžava život, ali je glavni pravac tretmana je lijek koji, čak i sa svojim neprijatne sporedne efekte generalno smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života.

Prilikom odabira tretman doktor smatra sljedeće: ili stimuliše rast malignih tumora estrogena je vremena prošlo od njegovog otkrića, mnogi od lezija dogodila menopauze ili ne. Kada je maligni tumor proširio nije u pratnji simptoma, liječenje obično donosi uspjeh kroz zakasnela dijagnoza. Stoga liječenje, pogotovo ako se izaziva neželjene efekte često odložen dok žene ne razvijaju simptome (bol ili druge neprijatnosti) ili tumor počinje ubrzano raste.

Žena koja ima rak izaziva antagonista bol ili drugih teških simptoma obično propisuje hormona ili hemoterapije da suzbije rast malignih ćelija u organizmu.

Međutim, postoje izuzeci. Na primjer, ako je identifikovan samo jednom lokalitetu rasta raka kostiju, nakon dugo vremena nije bilo recidiva, onda tretman može biti dovoljno izlaganje kosti. Zračenja terapija je obično efikasna u kosti raka; ponekad inhibira rak dugi niz godina; zračenje se koristi za liječenje metastaza malignih tumora u mozgu (tumor na mozgu). Antagonisti hormona imenovao više od kemoterapije, žene koje su podržali razvoj onkoloških bolesnika estrogena bez dokaza bolesti za 2 godine nakon dijagnoze ili maligni tumor koji nije odmah po život.

Ovi lekovi su posebno efikasne za žene u dobi između 40 i 50 godina, čiji je poslednji menstruacije i proizveo mnogo estrogena, kao i za one koji su prošli najmanje 5 godina nakon menopauze; Međutim, nijedan od ovih uvjeta nije apsolutno. Od tamoksifen uzrokuje nekoliko nuspojave se obično koristi prvi lijekovi koji blokiraju estrogena aktivnost.

Za liječenje raka dojke su nedavno odobrio novih lijekova koji su slični aminohlutetymidu ali ne zahtijevaju upotrebu hidrokortizon; Vjerovatno jednako efikasan kao aminohlutetymid.

Najefikasniji kemoterapije režima uključuju ciklofosfamid, doksorubicin, docetaksel i vynorelbyn mitomitsin. Ovi lijekovi se često koriste kao dodatak antagoniste spolnih hormona.

Za liječenje raka dojke ponekad se koristi takozvani biološki modifikator odgovor. Ovi lekovi - prirodnih tvari ili neznatno izmijenjena verzija prirodne supstance koje su dio imunog sistema. To uključuje interferon, interleukin - 2 uskoro limfocita ubica ćelija, faktor nekroze tumora i monoklonskih antitijela. Ovi lijekovi se koriste prije kemoterapije, ali njihova uloga u liječenju malignih tumora dojke nije u potpunosti instaliran.

Rak dojke
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti