Kalorija jaja

Zdravlje I Medicinska Video: Da Li Mogu Pojest Školjku Jaja? (Komplexash) (Juli 2019).

Anonim

Zna sadržaj kalorija hrane je važno za sve ljude koji žele izgubiti na težini. Sve dijete na ovaj ili onaj način nas zovu prati energetska vrijednost hrane. Od jaja su dio standardnog obroka ukrajinskih, onda se postavlja pitanje koliko je kalorija u jaje zainteresirane mnoge. Treba napomenuti da su nutricionisti odnosu na ovaj proizvod dvosmislen. Neko preporučuje se upotreba jaja za mršavljenje.

Na osnovu toga, na primjer, sistem hrane endokrinolog Osama Hamdy. Drugi doktori se savjetuje da strogo ograničiti broj jaja u ishrani. Redovno zvuk savjet da smanje unos na dvije jedinice nedeljno. U ovom članku ćemo pokušati da odgovorimo ne samo koliko kalorija u jelima od jaja i jaja, ali i kako bi razgovarali o podobnost, uključujući ove namirnice u meniju u borbi protiv viška kilograma.

Koliko kalorija u jaja različitih sorti

Najčešće se koristi za jesti jaja (tvoj izbor, obični ili manjih), i prepelica jaja. Koliko kalorija u jaje zavisi od sorte. Pogledajmo konkretne primjere.

izbor jaje kokoši teži oko 60 grama. Njegova kalorija sadržaj je 94-100 kalorija na 100 grama. Prosječne težine jaja je 50-60 grama. To ostavlja jedan kalorija komadu oko 50-60 kalorija.

Mala jaja teži manje od 50 grama. Njihova kalorija po komadu 63-77 kalorija. Raznolikost dijetetskih kokošijih jaja možete saznati čitajući etiketu na pakovanju.

Naravno, pravi kalorija može instalirati samo laboratorijskih istraživanja. Ovi podaci se u prosjeku i variraju u zavisnosti od doba godine, vrsta ptica, starosti, sastav hrane na farmi.

100 grama bilo jaje oko 157-160 kalorija. 100 grama prepelice jaja čak i više kalorija - oko 168-170. Ali ovakve jaja je mnogo manji. Oni težine oko 9.12 grama. Koliko kalorija u jaje ove vrste ptica? Ne više od 20 kalorija u jednom komadu.

Rijetko koriste u prehrani drugim jaja. Patka ili guska jaje sadrži 185 kalorija u 100 grama Turska - 165 kalorija, noja - 118 kalorija.

belima kalorija jaja i žumanca

U jajetu može biti jasno podijeljena u dva dijela: beli i žumance. Njihov sastav dramatično varira u odnosu na sadržaj proteina i masti, kao i kalorija i mikronutrijenata. Oni koji koriste jaja smršati trebaju biti svjesni tih razlika.

Žumance je bogata vrijednim životinjskih proteina, masti i holesterola. Sastoji se od oko 11,5% je masti. Jedan žumance holesterola od 210 mg. Naravno, oni koji se bore sa aterosklerozom, su gotovo u potpunosti odustati od žumance. Ali ako nemate ozbiljne probleme sa krvnim sudovima, a zatim potpuno napustiti ovaj proizvod nije potrebno. U žumance je masa hranjivih tvari: omega 3 kompleks, kalcij, folna kiselina, vitamin D. kalorija svaki žumance piletina je oko 55-65 kilokalorija.

Proteina ima sasvim drugačije nutritivna svojstva. Ona se sastoji od ugljikohidrata i proteina (albumin). U proteina gotovo bez masti i kolesterola, što znači da neće biti štetan čak i na vrlo strogu dijetu. Za energetska vrednost proizvoda može klasificirati kao niskokalorična. Kalorija bjelanca samo 15-20 kalorija. Ako govorimo o 100 grama, a zatim sadržaj žumance kalorija je 352 kcal, a za protein - samo 45 kalorija.

Kalorija kuhana jaja i kuhani

Kao što je kuhanje jaja najlakše kuhati. Interval određuje da li jaje je tvrdo kuvana ili ne. Kalorija proizvod je gotovo isti u oba slučaja.

Kalorija kuhano jaje je 160 kalorija na 100 grama. Kalorija kuhana jaja skoro isti - 157-159 kalorija na 100 grama proizvoda. Što duže jaje je podvrgnut toplinske obrade, duže će trebati za probavu u probavnom traktu. Osim toga, jaja, kuvana kuvano mogu biti pohranjeni duže. Asimilaciju hranjivih tvari, u svakom slučaju, i dalje je visoka.

Kalorija jaje

Jaja kaloriynishe mnogo sirove ili kuhano. To je zbog činjenice da je ovakav način kuhanja koristi ulja (biljnog ili maslac). Sva ulja su izuzetno visoke kalorija hrane.

Biljna ulja (uključujući i maslinovo) je rekord kalorija. Na 100 grama sadrži oko 900 kalorija. To je toliko da je mnogo veća od energetske vrijednosti majoneza, slanina, čokolada i šećer. Kajgana 100 grama sadrži 240 kalorija. Ovo je za trećinu više nego sirova ili kuhana jaja.

Omlet pripremljen sa jajima s mlijekom, vrhnje, brašno, sir. Njegova kalorija sadržaj može biti 200-350 kalorija. Kalorija jaje često suvišne sa bilo kojim sistemom napajanja.

jaja

Kalorija jaja u prahu je vrlo visoka. Ovaj proizvod sadrži oko 542 kcal na 100 grama. Naravno, mi nikada jesti ovaj proizvod u velikim količinama i čistom obliku. U suprotnom ubrzo smo svi lice akutne bio problem pretilosti.

bijelo i žumanca kalorija da se osuši previše različiti. 100 grama suhe proteina od oko 336 kalorija. To je puno, ali ipak znatno niža nego na suhom žumanca. Njihova kalorija - gotovo 625 kcal na 100 grama.

Koristeći jaja za izgubiti težinu

Neki dijeta gubitak težine koriste jaja. Prije svega radi se o niske ugljikohidrata dijeta. Takve dijete se baziraju na trenutnom razumijevanju metabolizma. Bez ugljikohidrata, započinjemo proces cijepanja masti. Kao rezultat toga, postoje i ketonskih tijela u krvi koje promoviraju apetit supresija. U ishrani je niskokalorična mogu koristiti i sasvim jaja.

Kalorija kuhana jaja i kuhano da predloži te dijetetskih proizvoda. Njihova energetska vrijednost po obroku je niska. Ali dođe osjećaj sitosti dugo vremena. Jaja se odnose na izvore vitamina i minerala. Osim toga, ove supstance apsorbuje iz jaja vrlo dobro.

U jaje 100 g sadrži: fosfor - 192 mg kalija - 140 mg natrija - 134 mg kalcija - 55 mg magnezijuma - 12 mg Željezo - 2,5 mg bakra - 83 mikrograma, kobalt - 10 mikrograma. Sve ove supstance su posebno potrebni za zdravlje onih koji se stalno bore sa viškom kilograma kroz različite neuravnotežena dijeta. Međutim, zloupotreba jaja može dovesti do neželjenih posljedica. Ovo se posebno odnosi na one čiji nivo holesterola u skladu sa biokemije krvi od normalne vrijednosti. Jer gubitak težine jaja treba koristiti samo u dobrim biokemiju krvi.

Kalorija jaja
Kategorija Medicinskih Pitanja: Ishrana