Uzroci podrigivanje nakon jela

Zdravlje I Medicinska Video: Cir Na Zelucu I Dvanestopalacnom Crevu (Juli 2019).

Anonim

Podrigivanje nakon jela je rezultat naglog oslobađanja plinova (zraka) iz želuca ili jednjaka kroz usta nakon energičan kontrakcije dijafragme. Ovaj proces je nekontrolisana i nevoljne. Često u pratnji podrigivanje i neprijatan miris karakterističan zvuk.

Air gutanje čovjek je brz apsorpciju hrane u razgovoru za vrijeme obroka pod stresom tokom obroka. Osim toga, zrak se proguta prilikom konzumiranja gaziranih pića, toplih i hladnih jela. Pada sa hranom zraka akumulira u obliku zraka bešike da pritisne na zidu jednjaka ili želuca. Sve većim pritiskom promoviše otvaranje sfinktera između želuca i jednjaka. Sadržaj ide u jednjak i usta. Dakle, podrigivanje nakon obroka.

Uzroci podrigivanje nakon jela

Podrigivanje nakon jela nije bolest. Ali često, njegova pojava može biti simptom određene bolesti. Uklanjanje bolest simptom je regurgitacija koja može riješi neugodan proces. Stoga je važno razumjeti uzroke regurgitacija koja se javlja nakon jela.

 1. Prekomjerne gutanje zraka slijedi otryhivanie (pneumophagia). Većina su rezultat ishrane, razgovarajući dok su jeli, brzo jela, pušenja, sisanje pastile, žvakaćih guma.
 2. Neuroze želuca. Kada je bolest praćena podrigivanje žgaravica, mučnina, povraćanje, nadutost, bol u trbuhu.
 3. Gastritis. U ovom slučaju, kiselo podrigivanje. Simptomi bolesti su žgaravica i bol u gornjem trbuhu, gubitak apetita, umor, i zatvor.
 4. Pothranjenost. Neki proizvodi (krahmalosoderzhaschye, brašno, riža) i/ili nedostatak tečnosti izaziva zatvor. Jer se akumulira u stomaku probavljaju hranu koja doprinosi povećanju proizvodnje plina.
 5. Hronični holecistitis. Odlikuje se obilno podrigivanje, nadimanje, težinu u gornjem desnom kvadrantu.
 6. Bolesti jetre. Kao rezultat prima teške jetre i masne hrane bacanja povećane količine žuči. Ona je nosio sa krvi u svim organima. Ova optužba nije samo žuč u jednjak, ali u ustima. U ustima je gorak ukus.
 7. Kardiovaskularnih bolesti. U ovom slučaju, podrigivanje označava početak srčanog udara. U pratnji podrigivanje štucanje, mučnina, povraćanje, bol u desnom gornjem kvadrantu.

Podrigivanje nakon jela, prevencija

Osim što otryhivanie nakon konzumiranja može biti znak bolesti, to donosi puno neugodnosti, pogotovo kada je u društvu. Postoje određene preporuke, čija je implementacija će smanjiti vjerojatnost od regurgitacije poslije jela:

 • temeljito sažvakati sa zatvorenim ustima;
 • ne sjediti za stolom kada je nervozan;
 • Ne piju gazirana pića;
 • Izbjegavajte pije pića na slamku, koristite ili čašu;
 • Nemojte koristiti žvake.

Podrigivanje nakon jela uzroci neugodnosti za mnoge ljude. Ali što je još važnije, to je često simptom teške bolesti. Stoga, u slučaju regurgitacije treba obratite se lekaru. Nakon što je uspostavljena dijagnoza, propisati specijalista liječenje osnovne bolesti. Oslobođen od ove bolesti, a ljudi riješi podrigivanje.

Uzroci podrigivanje nakon jela
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti