Uzroci utrnulost glave

Zdravlje I Medicinska Video: Upozoravajuči Znaci Moždanog Udara Koje Nesmete Ignorisati (Juli 2019).

Anonim

glava uzroci ukočenost nije uvijek povezana s bilo koje bolesti. Hypoesthesia glavu i bilo koje druge dijelove tijela se smatra normalnim kada osoba kreće duga ili je u neugodan položaj.

To se događa, na primjer, kada se pravilno opremljen radnom mjestu ili za vrijeme spavanja. U takvim situacijama, privremeni cirkulaciju krvi koja dovodi do utrnulost i peckanje u mišićima i koži. Nakon promjene položaja tijela je hypoesthesia sam za nekoliko minuta. Da bi se ubrzao obnovu normalan protok krvi pomoću svjetlo za masažu. Opasnost od čestih ukočenost u glavu ili vrat, u pratnji kliničkih znakova, kao što su poremećaj vida i sluha, i groznicu. Konkretno, konsultacije i sveobuhvatan pregled neurologa hitno potrebna u sljedećih simptoma:

  • Kršenje motoričke aktivnosti;
  • Vrtoglavica, nestabilnost u hodu, slabost;
  • Spontana crijeva ili mjehura;
  • Nerazumljiv govor.

Prateći simptomi nisu u stanju da pouzdano ukazuju na uzroke ukočenost u glavu, tako preciznu dijagnozu potrebno podešavanje.

Ukočenost u kombinaciji sa dvostruki vid, gubitak koordinacije i opšta slabost može biti uzrokovana sljedećim stanja i bolesti: povreda; napete nerve; multipla skleroza; cirkulaciju krvi u mozgu; tumor na mozgu.

Traumatske povrede mozga mogu dovesti do krvarenja u moždanom tkivu ili membrane i zahtevaju hitnu hospitalizaciju.

Najopasniji su slomljene jagodične kosti, gornjoj vilici i utičnice oka. Osim toga, kao rezultat ozbiljnog utjecaja može doći do potresa mozga. Njeni simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana. Ako ne, onda je dijagnoza je propustio više ozbiljna oštećenja mozga.

Problem koji izaziva trnjenje glave, može biti lokaliziran u vratne kralježnice, koji je također pati povrede lobanje. Hypoesthesia ponekad predlaže stezanje vlakno, maksilarni, mandibule ili trigeminusa. Strangulating mogu nastati kao posljedica tumora, posttraumatskog priraslica, širenje malog mozga arterije, i upala sinusa i nosne šupljine usta.

Neuralgija uzrokuje jake bolove u nos, oči i uši i često je praćena trnci ili utrnulost kože glave i lica. Neuroloških oštećenja također uključuje paralizu lica. Iako se smatra posljedica infekcije i upale facijalisa paralize patogenezi nije u potpunosti razumio. Tipično, to prethodi iznenadni bol iza ušiju i gubitak ukusa. Oporavak se javlja u roku od nekoliko mjeseci.

Dobrodošla smatra prognostički znak paralize i trnjenje glave samo desno ili lijevo strani. Kod multiple skleroze, zamjenjuju određene dijelove ćelije nervnog tkiva vezivnog tkiva. Uočene gubitak osjetljivosti, zamagljen vid i nedostatak koordinacije pokreta. Hypoesthesia uzrok je oštećenje mijelin korice spynotalamichnomu trakta, koja je odgovorna za prenos signala na vanjske stimulanse (dodir, temperatura, bol, itd.)

Prolaznog ishemijskog cirkulacija je paroksizmalne u prirodi, a često se javlja kao komplikacija ateroskleroze, hipertenzije ili osteoartritisa. Focal simptomi variraju ovisno o lokaciji patologije.

Glavu zanijemio samo na TIA sistem unutarnje karotidne arterije. Utrnulost glave je gotovo uvijek je na strani gdje je prilično rijedak slomljena cirkulaciju krvi i hypoesthesia na suprotnoj strani.

Ostali simptomi uključuju duboke smanjenje osjetljivosti u gornjoj polovini usne i jezik, a ponekad - iznenadne sljepoće na jednom oku. Bez obzira na poremećaj osjetljivosti čini otežanim kretanjem, često u kombinaciji s afazijom ili dizartrija. Ako fokalne simptomi se javljaju više od jednog dana, kao zlostavljanje treba gledati kao moždani udar.

Pravovremeno započinjanje terapije (prvih 6-12 sati) može ograničiti područje razaranja i vratiti izgubljene funkcije mozga. Bilo koji tumor na mozgu u mjeri u kojoj izazivanja ukočenost u glavu, jer je obim lobanje je ograničen. Rast tumora dovodi do pritiska na okolno moždano područja, remeti njihov rad, tako da mogu biti zamagljen vid, umor i glavobolja.

Utrnulost glave može doći u velikom broju drugih razloga koji direktno ne ugrožavaju ljudski život, ali može uzrokovati bol i druge neprijatnosti. Među aktiviranje faktora treba napomenuti hypoesthesia nepravilno obavlja stomatološke postupke šindre u lice, i nedostatak vitamina.

Dijagnostici i liječenju utrnulosti u glavu

Uz redovnu utrnulost kože glave i vrata treba odmah potražiti neurologa, posebno ako je trajanje napada od 2-3 minuta.

Dijagnoza treba da sadrži sljedeće metode:

  • General test krvi može otkriti željeza anemije i Addison bolest, Birmera na kojem hematopoeze ugrožena zbog nedostatka vitamina B12;
  • X-ray i MRI odrediti premještanje kostiju i drugih patologija koje dovode do oštećenja živaca bi moglo doći i ukočenost u glavu;
  • Elektroneyromiohrafiya određuje lokaciju zahvaćenog živca i otkriti neuropatije i karpalnog sindroma;
  • Ultrazvuk Doppler studija u dijagnosticiranju bolesti vaskularnog sistema i poremećaja cirkulacije u ili karotidnu arteriju vertebro.

Ovisno o kliničkoj slici internih i ukočenost u glavu može zahtijevati drugih studija i ispitivanja.

Istorija traumatske ozljede mozga uključuje savjetovanje i hirurg.

Ako utrnulost u bradu nakon ortodontske manipulacije odnose na zubara. Ako lezije unutrašnjih organa trebaju više ispitivanja. Izbor liječenja ovisi o uzrocima ukočenost u glavu i donosi se tek nakon opsežnog istraživanja tijelo. Kompletna sanacija ponekad se javlja već dugo vremena, ali je neophodno kompletan tretman izbjeći različite komplikacije koje mogu biti opasne po život.

U hypoesthesia treba biti oprezan u blizini izvora topline za vrijeme obroka, kao kršenje osjetljivosti može slučajno povrijediti usta ili gori. Osim toga, preporučuje se da se izbjeći situacije koje se često pojavljuje krut glavu intenzitet simptoma može zavisiti od spoljnih faktora.

Uzroci utrnulost glave
Kategorija Medicinskih Pitanja: Simptomi