Uzroci cistitisa

Zdravlje I Medicinska Video: Uzroci Skretanja Sa Pravog Puta - Dr. Zijad Ljakić (Juli 2019).

Anonim

Ubrzana bolno mokrenje - jedan od najčešćih simptoma upale mokraćnog mjehura. Šta uzrokuje cistitis?

Cistitis - upala sluznice mjehura. Zamislite sljedeće scene - sunce sija, ptice pjevaju, život je lijep! Odjednom, među punu zdravlja, akutna bol u abdomenu i nekontrolisane poriv za mokrenjem. Pažnja je cistitis!

uzroci cistitisa

Zašto je cistitis? Ste zaboravili da je prije nekoliko dana, nekoliko sati seo na šljunak u sumrak dana? Natopljene na kožu u pljusku? Jeli srdačno kiseli krastavci na rođendan devojku?

Cistitis je u osnovi pati prekrasan pola čovječanstva. To je zbog anatomskih i topografskih karakteristika ženskog tijela genitourinarnog sistema.

Kratak uretre i blizine vagine i rektuma svojim eksternim otvaranje olakšati penetraciju u bešici oportunističkih mikroorganizama. Većina krivi Escherichia coli, Staphylococcus aureus, streptokoka, Proteus i drugi. Agenti cistitisa mogu biti virusi, mikoplazme, klamidije, gljivice iz roda Candida.

Mikroorganizmi mogu ući u bešike na nekoliko načina:

  • Je uzlaznom putanjom - na uretru.
  • Opadajuće način - s bubrezima.
  • Lymphogenous način - sa karlice limfnih sudova.
  • Gematogennyj način - s krvi iz udaljenih žarišta infekcije.

Indirektni uzroci cistitisa su: alkohol, začinjena, slana, kiseli proizvodi (iritira sluznicu mokraćnog mjehura), hipotermija, stres.

Poznato je da ciste može biti komplikacija bolesti kao što su gripa, akutne respiratorne infekcije, krajnika.

Često uzrok cistitisa je bešike kateterizacije za uzimanje studije urina (trudnoća, s različitim bolesti bubrega).

Uzroci cistitis kod muškaraca

Kod muškaraca, cistitis se javlja mnogo manje često i posljedica drugih bolesti: prostatitis, upala urogenitalnog (bubrega, uretra, testisi). Uzrok cistitisa može biti bubrežne tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti.

Uzroci cistitis u djece

Cistitis je čak i kod beba. Uloga ovdje pripada crijevnih disfunkcije. prljave pelene produžen djeteta olakšava prodor mikroorganizama kroz uretru u mjehur. Vulvitis (upala vulve) devojka dovodi i do cistitisa. Jer ličnu higijenu za bebe je jako važno.

Još jedan faktor koji izaziva razvoj cistitisa kod djece imaju gliste (pinworms), koji može ući u urinarnog trakta i mjehura dok spava dijete.

Djeca koja pate od alergija mogu razviti alergijske cistitis.

Kod djece i kod odraslih, cistitis se može javiti kada sjedeći način života, kao što su dugotrajne sjedi za kompjuterom.

Uzroci cistitisa
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti