Rak debelog crijeva

Zdravlje I Medicinska Video: Kako Na Vreme Prepoznati Rak Debelog Creva ! (Jun 2019).

Anonim

Iz lekcije anatomiju u školi svi mi znamo da je debelo crijevo je posljednji dio našeg probavnog trakta, koji se sastoji od nekoliko sektora (cekuma, rastuće, poprečno i silazno debelo crijevo, sigmoidne i rektuma).

Rak debelog crijeva je zajednički naziv koji se koristi za određivanje različitih vrsta malignih tumora koji rastu u sluznice crijeva. Sve ove formacije su obično različitih formiraju svoje ćelije, njihova veličina i mjesto porijekla.

Začudo, ali često u opasnosti su stanovnici bogatih zemalja sa razvijenim ekonomijama. U zemljama kao što je CIS, rak debelog crijeva skoro zauzela četvrto mjesto među svim oblicima raka.

uzroci

Tumori Glavni razlozi nastupa onkologa luče prehrambene navike. Oni koji imaju u svojim dijetu mesa i slatkih peciva, ignorišući povrće i voće, su predmet posebnih rizika. U opasnosti su oni koji potpuno isključuje žitarice iz ishrane. Razvoj bolesti može utjecati na druge probleme crijeva kao što su uporni zatvor i polipi. Nemojte zaboraviti da su neki ljudi, na žalost, ne može biti genetska predispozicija za bolesti. U posebnu grupu se mogu identificirati i starije osobe.

To je zbog činjenice da je višak životinjskih masti u crijevima neprekidno formiraju karcinogenima - supstance koje doprinose nastanku i razvoju tumora. A konstipacija povećava akciju na zid creva, što je dovelo do mutacije i transformacije normalne ćelije u ćelije raka. Spremni ćelije raka početi da se brzo podijeliti u porastu u čitavom veličine tumora. A drugi može ispuniti cijelu crijeva ili rasti to.

Fazi bolesti

Ovisno o jednoj razlikovanje karakteristika različiti načini za klasifikaciju raka debelog crijeva. Na primjer, ako je ono što izdvaja za oblikovanje tumora, doktori razlikovati egzofitičan, endophytic i blyudtseobrazni obliku.

Dakle, ako je vaš ćelijske strukture, moguće je odrediti adenokartsynomnu, mukotselyulyarnu, neizdiferencirane raka.

Najčešći (oko osam puta od deset) zajedničkih adenokarcinom.

Što se tiče tok bolesti, to je sljedeće četiri faze:

  1. U početnoj fazi. U ovoj prvoj fazi formiranja i dalje prilično mala i unutar sluznice ili submukoznom. Najefikasnije tretirani kemoterapije.
  2. na drugoj fazi tumor raste, ali i dalje snažno metastaza.
  3. Treća faza. Ovaj period karakteriše proširenje lokacije. Oni počinju da se pojavljuju ozbiljne metastaza utječu na limfni čvorovi sljedeći.
  4. četvrti i poslednja faza. Tokom ovog perioda, tumor je već dovoljno velika da utiče na druge dijelove tijela. Metastaze počinju da se manifestuje u svim limfnih čvorova i organa. U ovoj fazi raka je teško za liječenje hemoterapijom, a doktori dati negativnu prognozu.

simptomi

Manifestacije raka debelog crijeva ne mogu odmah identificirati. Međutim, ako ozbiljno pratiti njihovo zdravlje, možemo vidjeti specifične simptome koji ukazuju na razvoj raka.

Činjenica je da će se ova bolest ili zatvor, ili proljev, koji se često otpisuje u neravnoteže alkalnoj sredini. Treba napomenuti da se vrlo često javljaju krvarenja u lumen creva, ali oni su toliko mali da ne mogu da vide zauvijek.

Ispoljeni simptomi karakteristični za bilo raka. Oni uključuju malaksalost, slabost, teška gubitak težine, bledilo. Osim toga, može biti mnogo ozbiljniji simptomi kao što su anemija i intestinalne opstrukcije, što čak može završiti fekalne povraćanje.

Vrlo često bolesnici razviju averziju prema hrani. Sve se može dodati u obliku akumulacije ascitesa tečnosti u trbušnoj regiji.

dijagnostika

S obzirom na poteškoće vezane uz otkrivanje bolesti, stručnjaci ne mogu uvijek jasno identificirati svoje prisustvo samo vanjski simptomi. Međutim, svaki od gore navedenih može biti ozbiljan pogon da zatraži medicinsku pomoć.

Precizne dijagnoze je još uvijek moguće zahvaljujući modernoj hardver medicine. Ovo razumijevanje je potrebno ne samo od specijalista, ali i na pacijenta, jer svi testovi obavljaju na određenom scenariju gdje je potrebno posmatrati njihov raspored isporuke i izvršiti svake instrukcije doktora.

Dijagnoza raka debelog crijeva vrši se na određeni sistem. Isprva je sve standard - pacijenti su postavljana pitanja o njegovom zdravstvenom stanju. Ako postoje medicinski problemi, on imenuje pregled pacijenta uz obaveznu studija debelog crijeva. Zatim održana sigmoidoskopija (pregled crijeva pomoću posebnih alata), onda pacijent daje krv, izmet i dobiva uputnicu za kolonoskopiju (postupak sličan sigmoidoskopija, ali je izgledao mnogo veći deo creva).

U početnim fazama može se koristiti i irrigoskopiya - crijevnih x-zrakama pomoću kontrastna sredstva.

Ponekad čak i navedeni testovi ne daju jasan odgovor. Onda doktori šalju za dalje studije kao ultrazvuk abdomena i karlice. Uz pristanak pacijenta za uspostavljanje precizne dijagnoze može biti biopsiju.

Na ljude rizik starite, tako da je doktor preporučuje da sprovede godišnjem istraživanju onih koji su dostigli pedeset godina. Često, tumor se pojavljuje u gornjem dijelu crijeva, tako da je početnim fazama dijagnoza ne može dati nikakve rezultate. Tumor u donjem dijelu može otkriti čak i tokom palpaciju. Šta god da je, ne treba zanemariti ni jedan od metoda koje mogu ponuditi medicina danas, jer to može ovisiti život.

tretman

Ako su svi znakovi ukazuju na ovom strašnom dijagnozom, onda plan liječenja od raka.

Najefikasniji metod je bio i direktan uklanjanje formiranja malignih tkiva i svi koji su oštećeni kao rezultat metastaza. Svrha ovog operacije je najkompletniji eliminacije tkiva povezana sa tumorom.

Pored toga, u toku operacije uklanja i fekalne mase koji su se naselili na zidovima creva.

Pre intervencije sa skalpelom, naravno, odvija se tokom pripreme pacijenta. Ovaj trening se misli pod specijalno razvijeni dijetalna hrana i uzimaju određene lijekove koji se obično pružaju laksativno dejstvo, kako bi se očistiti tijelo. Ako je potrebno, za pranje može biti cijeli trakt.

Operacije treba učiniti sa velikim oprezom, jer hirurzi ne mogu dodirnuti malignost za sprečavanje širenja ćelija raka putem krvi. Ako je postignut širenje fazi metastaza, a zatim uklonite dio crijeva postaje suštinski beskoristan. Ali, u toku operacije uklonjen tumor direktno, što značajno smanjuje rizik od raznih komplikacija i riješi štetnih simptome kao što su krvarenje i akutni bol, koji uzrokuju ogromnu štetu na tijelo, zajedno s bolešću.

Na raka posljednji i najteži takav tretman, a ne teži ublažiti stanje. Da, to može biti formirana kostoloma da morate ponovo pokrenuti glavne funkcije crijeva.

Ponekad u hitnim smislu, operacija može izvršiti bez prethodne obuke u dvije glavne faze: uklanjanje tumora i komplikacija kostolomy formaciju.

Onkologa uvijek savjetovao da sprovede detaljniji pregled, kao hemoterapija često može biti mnogo efikasniji. Često važi i za adenokarcinom. Takav tretman u većini slučajeva, značajno smanjuje broj ćelija raka, smanjenje veličine tumora u cjelini. Često, tretman zračenja u kombinaciji s izravnim intervencijama za sprečavanje širenja mutiranog ćelija i vjerojatnost upale.

Međutim, hemoterapije i izloženosti radijaciji sam rijetko koristi jer je vrlo niska efikasnost ove vrste raka. U većini slučajeva oni završe tretman za smanjenje rizika od bolesti povratka. Pravilno sprovedena postoperativne kemoterapije i inhibira potpuno zaustavlja razvoj kancerogenih ćelija. I nakon operacije onkolog treba odrediti droge da normalizira stanje pacijenta.

Mjere pravovremeno liječenje imaju tendenciju da daju pozitivne prognoze. Ali ne zaboravite metastaze, koji zajedno sa vrijednosti osnovnog lezija tkiva može imati značajan utjecaj čak i nakon operacije. Stoga je vrlo važno da se uspostavi dijagnoza i proći kroz sve potrebne testove.

prevencija

Kao takav, prevenciji raka ne postoji. Jedina stvar koja se može savjetuje - to je uključiti u ishranu dosta biljne hrane uvijek se bore zatvor, pravovremeno otkrivanje i liječenje raznih upalnih bolesti debelog crijeva i uklanjanje polipa. I, naravno, na vrijeme da se podvrgne zdravstvenom pregledu.

Rak debelog crijeva
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti