Kompresija prelom kičme: šta trebate znati

Zdravlje I Medicinska Video: Sve Što Trebate Znati O Umjetnom Kuku (Juli 2019).

Anonim

Ako osoba od 60 godina bili su bol u leđima, ne tražiti uzrok samo starenja. Možda je kompresija prelom kičme.

Bol u leđima može biti znak malih vertebralnih fraktura. Uzrok ovog stanja često razrjeđivanje i omekšavanje kostiju, istovremena osteoporoze. Najčešće ovo stanje javlja kod žena starijih od 50 godina koji su se dogodili u menopauzu.

Često čak i rutinske svakodnevne poslove, da ne govorimo o ozbiljnim napora uzrokuje frakture krhkih kostiju i tanak.

Podizanje gravitacija poskalzyvayas ili ostupayuchys tepih na stepenicama, staviš kralješka u opasnost. U teškim slučajevima osteoporoze može dovesti do loma i kihanjem ili kašljanjem.

Znakovi bolesti kralježnice se pojavljuju samo nakon niza suptilnih fraktura kralježaka dostiže svoj maksimum. Rezultat splyuschyvanye kompresije pršljena fraktura i razvijen (tj fraktura od kompresije).

Šta se dešava kada frakture kompresiju kralježnice

Male pukotine postupno smanjuju stabilnost kralježnice i promijeniti svoj oblik. S obzirom da je kičma trajno skraćen, jedan postaje manji.

Većina pukotine formiran u pročelja kralježaka, uzrokujući njihov kolaps upravo splyuschyvanye. Ovaj takozvani klinastog oblika kralješka.

Stražnji dio kostiju kičme se ne mijenjaju kao koji se sastoji od guste tkanine. Ove promjene se pojavljuju kao kifoza, odnosno zakrivljenost kičme u smjeru anteroposteriornom (spustiti, shorblennost u teškim slučajevima - formiranje izraženu grbu).

Prema riječima šefa odjela operacije kičme i mišićno-koštanog neoplazme sistema Scientific Medical Center na Sveučilištu u Teksasu, dr Rex Marco, frakture kompresiju kralježnice nisu prepoznate u 2/3 slučajeva.

Mnogi pacijenti smatraju bol u leđima ili artritis znakova starenja i doktori ne idu. Kao rezultat osteoporoze napreduje, i novih fraktura. To je, pak, prijeti disfunkcije pluća i problemi sa disanjem, a kamoli depresije na pozadini konstantnog bola.

Pacijenata koji su uzimali lijekove protiv bolova, koje često uzrokuju zatvor, koji samo pogoršava psihičko stanje, i začarani krug. Najteži frakture kompresiju komplikacija kičme je smrt, uzrokovana respiratornim poremećaji su ozbiljne, često u kontekstu kongestivnog upale pluća, i opće iscrpljenosti.

Koji često imaju frakture kompresiju kralježnice

Verovatnoća uništava integritet kičme prije svega u dvije grupe:

 • Pate od osteoporoze, u kojoj kosti su oslabljeni koliko god je to moguće
 • Sa proširila na kost raka drugih organa, kao i na pojavu tumora u samoj kosti

Ako osoba pronađena neke vrste raka, kao što je multipli mijelom ili limfom, doktor procjenjuje zdravlje kostiju vrlo pažljivo, jer ovi tumori metastaziraju do kosti nisu rijetki.

U nekim slučajevima, prelome kompresije same kičme je prvi znak ovih malignih oboljenja.

Situacija je složenija sa osteoporozom, jer ljudi ne znaju o tome. Da bismo razumjeli situaciju, pomoći sljedeće faktore rizika:

 • Race: visok rizik od osteoporoze u bijeloj ženama i azijski
 • Starost: ženske kosti počnu da brzo gube mineralne gustoće nakon 50 godina
 • Tjelesna težina, tanak žene su posebno ugrožene
 • Rana menopauza: 50 godina
 • pušenje

Statistike o osteoporoze i kompresije frakture

Statistički podaci pokazuju da je među ljudima preko 50 Osteoporoza pogađa:

 • 20% bijelaca i azijskih žena
 • 10% latynoamerykanok
 • 5% od crne žene
 • 5% muškaraca

Među pacijentima koji su razvili u odnosu na pozadinu kompresije osteoporoze prelom kičme, prilično visok postotak smrtnih slučajeva (23%).

Kompresija prelom kičme: šta trebate znati
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti