Deformacije osteoartritisa, zajednička smrt

Zdravlje I Medicinska Video: Wallace Thornhill: The Elegant Simplicity Of The Electric Universe (With Improved Audio) | Eu2016 (Marš 2019).

Anonim

Osteoartritisa, ili deformacije osteoartritis (DOA) - hronične progresivna bolest, što je kršenje strukture hrskavice pokrivaju površine spoja. To dovodi do disfunkcije zgloba, postepenog deformacije i pojave specifičnih kliničkih simptoma.

Deformacije osteoartritis je 70% od ukupnog broja lezija zglobova. U 95-97% slučajeva bolesnih ljudi preko 60 godina.

Mnogi u zabludi, vjerujući pojave osteoartritisa neizbježan znaka starenja i zglobova posebno.

Ovaj proces je da se ispravi i može biti značajno usporen. Ali moramo znati kako i kada

Deformacije osteoartritisa, i mehanizam od glavnih razloga

Normalno, formiranje zajedničkih uništavanja hrskavice i uravnotežen, dok artroza dominiraju proces uništavanja procesa restauracije hrskavice.

Osnova je kršenje sinteze osteoartritisa hrskavice vrijednih posebnih hondrosita ćelija. To dovodi do postepenog dehidracije i gubitka elastičnosti zglobne hrskavice, tako da je opterećenje na susjednim dijelovima kostiju povećava.

Koštano tkivo se sabija na ovoj lokaciji (osteosklerozom), zajednička površine su sravnjena sa zemljom do formiranja marginalne kosti izrasline (osteofiti). Oni preuzimaju prekomjernu opterećenja, što doprinosi njihovoj postepeni rast.

U isto vrijeme smanjuje snagu i najviše zglobne hrskavice, tako da kada iznenadna opterećenja mogu pucanja i fragmentacije. Ovaj proces je najčešće u zglobovima kolena.

Ovo obično dovodi do smanjenja opsega pokreta, u pratnji zadebljanje i gubitak elastičnosti periartikularne struktura, komunikacije, razvoj tuhoruhlyvosti.

Periodično postoji sekundarna upala u zglobovima - artritis artrozo- koja promovira ne samo promjenu u zajedničkom šupljine, ali i na okolna tkiva susjednih mišića, koji počinje da se razvija kroz svoje neaktivnosti atrofija.

Površine kostiju bliže zajedno, i postepeno njihovo spajanje - kost ankylosis postaje nemoguće za obavljanje pokreta u zglobu.

faktori rizika

Genetski faktori:

 • Žene pate 10-12 puta češće od muškaraca, zbog ove bolesti nasljeđivanja kroz ženskoj liniji.
 • Naslijedila defektnih gena, i formiranje kolagena proteina, koji je uključen u formiranju zglobne hrskavice.
 • Kongenitalne bolesti kostiju i zglobova ne samo da mijenjaju oblik zajedničkog, ali i do narušavanja njegovog rada, deformacije površina spoja zbog prevelikog opterećenja na njih, a to dovodi do preranog trošenja hrskavice, to mikrotravmatyzatsiyi i brzo formiranje osteoartritisa. Javlja se u kongenitalne anomalije (displazija) kostur, stan, asimetrična razvoj zdjelice i donjih ekstremiteta, itd

Stečena tijekom života faktora:

 • S dobi (obično nakon 40 godina) je smanjena sposobnost ćelija hrskavice sintetizirati tkanine visokog kvaliteta, dominiraju procesi njenog uništenja.
 • Tokom godina, posebno nakon menopauze, počinje da se razvija osteoporoze, zbog pada u proizvodnji estrogena, jer ovi procesi su mnogo izraženije kod žena.
 • Gojaznost, viškom kilograma dovode do prekomjerne opterećenje na koljena i gležnja zglobova, koja se brzo razvija artritis.
 • Stečena bolesti kostiju i zglobova (posebno artritis) u odsustvu tretmana, ponašanje nezdravog načina života će prije ili kasnije dovesti do formiranja osteoartritisa.
 • Poremećaja cirkulacije, inervacija koje razvijaju s godinama remete metabolizam zgloba, i pojava bolova u zglobovima prilikom kretanja uzrokuje pacijenta da vode sjedeći način života, što dovodi do atrofije ligament-mišićnog kostiju i osteoporoze.
 • Operacije na zglobove doprinose razvoju osteoartritisa, bez obzira na njihovu revitalizaciju efekat.

Vanjski faktori:

 • Prekomjerne vježbe doprinijeti bržem trošenja zgloba, uzrokovati mikrotravmatyzatsiyu (u sportu, dizanju tegova, teški fizički rad, itd.)
 • Traumatskih povreda mišićno-koštanog sistema različite prirode - akutna trauma i mikrotravmatyzatsiyi sa zanimanja opasnosti (vibracije, vodi ili drugim intoksikacija proizvoda, prisiljeni neugodno uslova rada, itd)

Glavne manifestacije osteoartritisa

Najčešće deformacije osteoartritis: da li je bol koja se javlja tokom vežbanja, kriza u zajedničkoj, neki ukočenost u jutarnjim satima, smanjenog opsega pokreta, oticanje zglobova i osjećaj nestabilnosti.

Bol u zglobovima povećava sa razvojem osteoartritisa - prva je beznačajna i da je samo vježba, tokom kratkog odmora dodaje, ali duže bolesti, više i više zabrinuti zbog boli (često se pojačava noću i kada promene vremena).

U nekim slučajevima, pacijenti mogu biti vrlo oštar napada bol kretanja, to može biti zbog pojave hrskavičave fragmenata. Oni se formiraju u uništavanju zglobne hrskavice, meniskusa i može pasti između zglobnih površina prekršen. Ovo uzrokuje jake bolove, ograničenje kretanja, da postoji "zajednički blokadu."

Ponekad je bol počinje da smeta pacijentu kontinuirano, dok je zajednički bubri povećanje volumena, temperature kože raste iznad njega u šupljinu zgloba i periartikularne torbe akumulirane tekućine (burzitis).

Ali ne uvijek odražava težinu težine bola i stepen promjena u zglobovima, kao i trajanje postojanja bolesti. U nekim slučajevima, postepeno povećava slabost ligament-mišićnog sistema, postoji osjećaj je kriza čak i uz osjećaj bolne zgloba, ali kada krst osteoartritisa koji se može čuti od strane drugih.

Lokalizacije proces osteoartritisa

Deformacije osteoartritisa mogu razviti skoro sve zglobove. Ali ređe i blažeg oblika utiče na lakat i rame i zglob.

Poraz hip zglobova (koksartroza) i koljena (zgloba koljena osteoartroza) radi teško, bol je često vrlo bolno, često liječi, oni razvijaju ankylosis (fuzija zglobne krajevima) invalidnost javlja. U ovim slučajevima, zajedničke operacije zamjene (instalacija umjetni spoj) ponekad je jedini prihvatljiv način liječenja.

zamjena koljena češće pogađa žene, posebno u viškom kilograma. Često u tim zglobovima prilikom kretanja krize osjetio bol prilikom spuštanja niz stepenice i nakon dužeg sednice. Baker cista formiranje je to moguće (nakupljanje tekućine u poplitealnim vreće periartikularne regija) i razvijanje burzitis (nakupljanje tekućine u periartikularne vreće). Ovo otežava kretanje u zglobovima i bol su konstanta, postepeno razvija mišiće nogu atrofija.

Sa razvojem osteoartritisa kod žena interfalangealnih zglobova ruke često pojavljuju malo uske bolne potkožnog čvorići su male, što obično ne nestaju.

Na prvi plyusnefalanhovyh artritis u zglobovima stopala ravno i tu je poprečno zakrivljenost osi zglobova (light deformacija). Vire u zglobovima (popularno nazivaju "izbočine") su veliki problem u odabiru i kupovini cipela.

Protoka deformacije osteoartritisa bez odgovarajućeg tretmana - progresivna, sa periodičnim egzacerbacije i remisije. Često pacijenti moraju posegnuti za bolan zglobova operacije na umjetni (artroplastike).

Dijagnoza i stepen osteoartritisa

Doktor obično čini dijagnozu na osnovu kliničke slike i podataka radiografskog ispitivanja (X-ray, CT), u složenijim slučajevima, ponašanje ultrazvuk zglobova i okolnog tkiva, kao i MRI (magnetska rezonanca).

Radiološke pružanje 4 faze osteoartritisa protok:

 • 1. stoljeću. - zajednički prostor nije sužen, ali postoji blagi promjenu strukture kosti kostiju artikuliše.
 • 2. stoljeća. - A mali zajednički prostor suženja granica osteofiti formiranje, osteosklerozom i ciste.
 • 3. stoljeća. - Značajan zajednički prostor suženja, zajednički deformacija površina sa označenim skleroze i velika granica osteofiti sa restrukturiranjem kystovydnoyu protiv backdrop osteoporoze.
 • 4. stoljeća. - zajednički prostor dostupan u cijelosti ili djelomično, kosti supstanca glenoid šupljine i zajednički glava povezana - stanje koje se naziva kost ankylosis, zajednički i kao takav prestaje da postoji.
Deformacije osteoartritisa, zajednička smrt
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti