Dijagnostici i liječenju hiperparatireoidizam s osteoartropatiju

Zdravlje I Medicinska Video: Bill Gates: The Next Outbreak? We’Re Not Ready (Jun 2019).

Anonim

Velikih promjena u kostima i zglobovima u hiperparatireoidnoy degeneracije, dijagnoza i liječenje smjernice Recklinghausen bolesti.

Povećana paratiroidni hormon dovodi do stanja koje se zove hiperpartireozom, od kojih je jedan manifestacije je razvoj različitih promjena u mišićno-koštanog sistema i posebno - u kostima i zglobovima. Ove promjene zovu hiperparatireoidnoy osteodystrofyey ili Recklinghausen bolesti.

Promjene u kostima i zglobovima sa hiperparatireoidizam

Bolest se može javiti dugo vremena bez vidljive promjene kostiju i zglobova, uprkos činjenici da je u nekim slučajevima pacijenata predstavlja označenu žalbu. Samo s vremenom pojavljuju skeletnih deformacija kao što su:

  • povećanje kifoza grudne kralježnice, smanjuje rast;
  • deformacije grudnog koša - niže nego ranije, su obalne luk i oblik rebara i sternoclavicular zglobova;
  • zakrivljenost dugih kostiju, posebno nakon preloma;
  • deformiteta zglobova zbog artritisa i zglobova fenomena (rozpuschenosti) u njima, zbog slabosti ligament-mišićnog sistema.

Isto tako, zbog slabost mišića i pothranjenosti su umanjena hod, izobličen stres na zglobove, što povećava njihovu deformaciju. Ukoliko se bolest razvija u djetinjstvu ili adolescenciji, do kraja perioda rasta, to može biti usporavanje.

Dijagnoza kostiju i zglobova promjene u bolesti Recklinghausen

Vodeći dijagnostička metoda - X-zraka (inspekcija i kompjuterska tomografija). Ispostavilo se izgovara difuzne osteoporoze, prisustvo lakunarnim područja (žarišna) resorpcija kosti, efekti kystovydnoy sekcija podešavanje osteoporoze prsne kosti, ključna kost, rebra, kosti i ravne kosti podlaktice.

Osim toga, moguće prisustvo područja hiperostoza (struktura kostiju pečat) i osteofiti. Specifične promjene u strukturi i vertebralne tijela - zajedno s osteoporoze promijeniti svoj oblik - oni postaju "struka" i njihove gornje i donje ploče bend, što im daje oblik "riba kralješka" i intervertebralnog diska - spiralni oblik. Često pacijenti su konsolidovani mikrofrakture u stanu kostima (zdjelice je više i/ili rebra), au starosti - patološke frakture kompresiju vertebralne tijela.

Uz mogućnost magnetnom rezonancom mogu biti vrijedne dodatne informacije, naročito u studiji kičme i unutrašnje organe.

Dodatni i pojašnjenje metoda dijagnostike je ultrazvučni paraartikulyarnyh zglobova i mekih tkiva (bursitis prisustvo osyfikuyuchyy, peryartroza, kamenca, chondrocalcinosis događaja, itd)

Ultrazvuk unutrašnjih organa, posebno bubrega, pomaže u otkrivanju fibroze i kalcifikacije, ICD, ICD GSD.

Veliki značaj i denzitometrija (ultrazvuk ili X-zraka), koji pomaže promjene stazi u dinamici gustoće kostiju (u toku bolesti i sa korekcijom)

Također, koristeći dodatne dijagnostičke metode, uključujući i biohemijske i instrumentalne.

Tretman osteoartropatiju Recklinghausen bolest

  • Obično je eliminirati uzrok bolesti - paratiroidna adenom hirurški ili zračenja metoda.
  • Tretmanu osteoporoze droge smjera (bisfosfonata, suplementi kalcija s vitaminom D3 i tako dalje.).
  • Protuupalno terapija, biljni lijek.
  • Osteopaticheskaya terapija (masaža i terapija vježbe su kontraindicirana, posebno kada je izrazio osteoporoza).
  • Fizikalna terapija, refleksologija, spa tretman.
  • Razvoj racionalnog režima rada i odmora, fizičku aktivnost i poseban režim ishrane vospolnyayuschey nedostatak elemenata u tragovima, ali ne dovodi do progresije bolesti i razvoja IBC, GSD, ossifikaty. Sve to zahtijeva stalno praćenje od strane doktora i ne dozvoljava sebi.
Dijagnostici i liječenju hiperparatireoidizam s osteoartropatiju
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti