Dijagnostici i liječenju pankreatitisa

Zdravlje I Medicinska Video: New Earth - Kronični Pankreatitis (Marš 2019).

Anonim

Pankreatitis - ozbiljna bolest u kojoj postoji upala gušterače, oštećenja vlastitih enzima.

Pankreas žlijezda zove dug, koji je pod stomak i koja pokriva duodenuma. To stvara posebne enzime koji pomažu proces probave ugljikohidrata, proteina i masti u crevima. Pankreasa hormoni kao što su inzulin, su regulatori glukoze i disfunkcije žlijezda manifestuje hronične i akutne forme.

Tokom akutnog pankreatitisa upaljene žlijezde cijelosti ili dijelom. To također može javiti u kolaps tkiva pankreasa koje mogu izazvati gnojenje, apsces formiranje i krvarenje.

Akutni holecistitis u kombinaciji sa pankreatitisom se zove cholecystopancreatitis.

Kada je proces hroničnog pankreatitisa upale gušterače. Proces upale zamjenici, zatim subvencije, a onda opet tamo. Upala dovodi do atrofije, fibroze i raka nečistoćama i normalnog tkiva koja čine pankreas, i na kraju pretvoren u ožiljke.

Moderna medicina razlikuje dvije vrste hroničnog pankreatitisa: osnovnog, srednjeg, koji se nazivaju pratilac.

Tokom primarni oblici kroničnog procesa pankreatitis upala lokaliziran u istom žlijezde. Sekundarna pankreatitis počinje da se razvija protiv drugih bolesti probavnog sistema, kao što su čir na želucu, i druge gastroenterokolitis.

Pogoršanje bolesti želuca, crijeva, jetre i žuči izazvati napad akutnog pankreatitisa, što je u ovom slučaju se naziva reaktivna pankreatitis.

Odliv žuči, obilne potrošnje mesa i masne hrane, alkohol, stres i genetska predispozicija - što sve može izazvati pankreatitis.

Bol smack u leđa u gornjem dijelu trbuha, u pratnji napade pankreatitisa. U suštini, oni se javljaju nakon jela, a može trajati satima, a ponekad čak i nekoliko dana. Napadi su također u pratnji mučnina i povraćanje, žutica, gubitak težine. Ako napad traje duže vrijeme, bolest se manifestuje obilne stolice i gubitak težine.

Napada pankreatitisa zahtijeva medicinsku intervenciju, jer to može dovesti do različitih komplikacija kao nekroze pankreasa. Probavnih enzima žlijezda proizvodi neaktivan sve dok ne spadaju u tankom crijevu kako bi se olakšalo probavu. Ali u slučaju pankreatitisa su već aktiviran u pankreas i početi izjedati svoje tkanine.

Pankreatitis javlja najčešće kod muškaraca koji su skloni prejedanje i pije puno alkohola, kao i trudnice i one koji su u ranom periodu nakon rođenja.

Bolest je jednako opasno za sve uzraste.

Uzroci pankreatitisa

U nastavku su najčešći uzroci pankreatitisa:

 • alkohol intoksikacije, zloupotreba alkohola i kroničnog alkoholizma;
 • povrede u trbuhu;
 • bolesti vezivnog tkiva;
 • bolesti žučne kese i žučnih puteva i zlostavljanje Gall odliva;
 • duodenuma bolesti;
 • prenose zarazne bolesti;
 • kardiovaskularne bolesti;
 • ne dodijeljen dijete;
 • nasljednost;
 • antibiotici, sulfonamidi, indirektni antikoagulansi, indometacin, Brufen, paracetamol, estrogena;
 • dijabetes;
 • ciroze;
 • prenosi endoskopske manipulacije i operacija;
 • alergije;
 • parazitske bolesti.

Akutnog pankreatitisa može prosuti hroničnih bolesti. Ulcerozni kolitis, hemokromatoza, ateroskleroza, i jetre i štitnjače može uzrokovati pankreatitisa.

Simptomi pankreatitisa

Glavni simptomi pankreatitisa pojave su:

 • napadi bolova u gornjem trbuhu ili gornji lijevi kvadrant, koji se često javljaju nakon obroka;
 • trbušne oticanje i nadimanje;
 • gubitak težine;
 • beličasto premaz na jeziku;
 • mlitave kože;
 • simptomi vitamina nedostaci koji se mogu javiti u obliku pukotina u uglovima usta, suhe i peruta koža, lomljive kose i noktiju. Formiranje "rubin kapljice" na koži u grudi i stomak;
 • mučnina i povraćanje;

Treba napomenuti da nije uvijek iznad simptomi pankreatitisa uklapaju.

Dijagnoza pankreatitisa

Dijagnoza pankreatitisa uključuju krv, fekalne, uključujući i prisustvo dysbiosis, coprogram.

Coprogram mogu naučiti o sposobnosti probave proteina, masti i ugljikohidrata gastrointestinalnog trakta kao nedovoljno probavu tvari mogu se naći u bolesnika s poremećajima jetre, pankreasa i žučnih puteva.

Osim testiranja treba da bude ultrazvuk jetre, žuči i žučnih puteva. Takođe se preporučuje za obavljanje CT koji su u trbušnoj šupljini.

Efekti pankreatitisa

Obično, pojava akutnog pankreatitisa dolazi do naglo i traje kratko. Toksini koji se javljaju prilikom upala gušterače može ući u krvotok i oštećuje druge organe kao što su jetra, srce i pluća. Pojava krvarenja u žlijezda može dovesti do smrtnih slučajeva.

Sama po sebi, nema leka hroničnog pankreatitisa i polako uništava pankreas.

Hroničnog pankreatitisa mogu imati sljedeće simptome:

 • zarazne pečat u žlijezda;
 • upala gušterače kanala i žučnih kanala, često u pratnji gnoj;
 • erozije u jednjak;
 • čir želuca i crijeva;
 • malignih tumora u pankreasa;
 • snižavanje šećera u krvi, također se naziva hipoglikemiju;
 • Pojava lažnih cista u pankreasa;
 • fistula koje se javljaju u abdomen u pankreasa;
 • sepse;
 • neuropsihijatrijskih poremećaja.

Osim toga, hronični pankreatitis može promijeniti oblik pankreasa, tako da počne da izvrši pritisak na 12-duodenuma, i ta činjenica može nazvati opstrukcije i da će morati na operaciju.

Tretman akutnog i hroničnog pankreatitisa

Liječenje akutnog pankreatitisa se obično radi konzervativno lekovima. Tokom terapije otklanja bol, pročistiti krv, propisana dijeta i poslastice.

Zbog stroge dijete, pankreas bude potreban odmor. U ovom trenutku, samo piti vodu. Hranjive tvari ulaze u tijelo kroz hranljivi rastvor, koji je uveo intravenski za 3-6 dana, nakon čega se pacijent može dati malu količinu tekućine hrane.

Zahvaljujući infuzije terapije, sipa u velikom količinom rješenja razrijeđene krvi i smanjenje koncentracije sintetiziran u pankreasa enzima. Među ovih lijekova - contrical, trasilol i drugi.

Da simptomatska terapija uključuje primjena lijekova protiv povraćanja, uklanjanje srca, povećanje nivoa kalcija u krvi, itd

Za preventivne antibiotici su ponekad propisane oštećene organe bilo zaraženo. Ako nakon početka konzervativni tretman nedeljno, pacijent neće biti bolje vrši laparotomija - operacija u abdomenu tokom koji uklanja mrtve tkiva pankreasa.

Bez komplikacija u plućima i bubrezima akutnog pankreatitisa je prilično lako. Ako imate problema sa disanjem, hipoksija, propisuju prisilne ventilacije. Ako je odbijen bubreg, vještačka pročistiti krv (hemodijaliza).

Ako pacijent sa hroničnog pankreatitisa, onda eliminirati bol, propisana dijeta ispraviti kvar pankreasa.

Ako postoji pogoršanje kroničnog pankreatitisa, pacijent se nalazi pod medicinskim nadzorom, obično u bolnici.

Bolesnika s kroničnim pankreatitisom ne bi trebalo da jedu pržene, začinjen, slano, masno, jedem bijeli kruh, juha od gljiva, mesa, kave, čokolada, alkohol i gazirana pića.

Izborniku mogu ući kaša, kuvano povrće, tjestenina, nemasno meso i riba, povrća juha, čaj i voće. Hroničnog pankreatitisa napisano split obroka do 6 puta dnevno, ali male porcije.

Dijeta smanjuje bolove, ali ako to nije dovoljno propisati lijekove protiv bolova, diklofenak, aspirin, koji smanjuje bol i upalu.

Ako je bol je teška, propisati određeni lijek Oktreotid, koji se koristi za liječenje hroničnog pankreatitisa. Droga inhibiraju sintezu hormona koji stimulišu pankreas.

U hronični oblik pankreatitisa umjesto normalnog formiranja tkiva ožiljak, na kraju dovodi do gubitka normalne funkcije pankreasa.

Da se uspostavi bakropis koja prati hroničnog pankreatitisa i smanjiti bol zbog stresa na pankreas, pacijent mora uzeti enzima: mezim, Festal, Pancreatin i još mnogo toga.

Ako je pankreatitis pratnji dijabetes, pacijent treba da se konsultuje endokrinolog i da režim liječenja.

Operacije u hroničnog pankreatitisa obično nije dostupna, ali ako je bol teška i lijekovi ne pomažu, koristite sfinkteromiyu - kirurgija kada secira i širenje pin rupa u moreuzu pankreasa.

U nekim klinikama i domovima zdravlja opremljeni dodatni tretman pankreatitisa provodi utiču na magnetno polje.

Tradicionalne metode liječenja pankreatitisa

Metode liječenja pankreatitisa ima metol popularne dijeta, vježbi i naknade za korišćenje bilja. Bilje se može koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima, konsultacije sa specijalistom.

Treba imati na umu da tretman pankreatitisa treba odmah početi. Pravovremeno liječenje povećava vjerojatnost oporavka funkcije i strukture pankreasa. Metode strogo individualne terapije za svakog pacijenta.

Prevencija pankreatitisa

Glavne mjere prevencije pankreatitisa je zdrav i dobra ishrana, i rano liječenje bolesti želuca i intestinalnog trakta. Bi se smanjila upotreba alkohola i potrošnje masti i obilje hrane, smanjiti na minimum rizik od pankreatitisa. Osim toga, poželjno je da prestane pušiti.

Gimnastika vježbe s pankreatitisom

Ako je pankreatitis preporučuje za obavljanje vježbe disanja koje imaju efekat masaže unutrašnjih organa. Izvršenje gimnastičkih vježbi preporučuje 2-3 puta na dan, sjedi, leži ili stoji.

Početi vježbanje mali broj (3-4) ponavlja dan da ih dovede postepeno do 9 puta na dan. Ostvarivanje treba raditi nakon dodavanja napada pankreatitisa.

Zadatak 1 Udahnite, izdahnite, zadržavanje daha. Lagano, ali u isto vrijeme povući jak želudac, brojati do tri, a zatim se opustite trbušne mišiće.

Vježba 2 Udahnite, izdahnite, zadržavanje daha. Tokom pauze napuhati trbuh najjače i brojati do tri. Opustite se u toku trajanja.

Vježba 3 disati na pola puta i zadržite dah nekoliko sekundi, a onda nastaviti uzdah, usmjeravanje zraka u želudac i viri stomak. Nakon napuhavanje trbuha na kraju dah zadržite dah i brojite do 3. Zatim povucite trbušnog zida i dorahuvaty do 6. Na kraju izdisaju vježbanja i opustiti trbušne mišiće.

Vježba 4 pri izdisaju, povući teško želudac. Zadržite dah nekoliko sekundi, a onda opusti mišiće trbušne šupljine. Snažno naduvajte abdomen da udahne i povuče ga na isteku.

Dijagnostici i liječenju pankreatitisa
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti