Bolesti desni: gingivitis i parodontitisa

Zdravlje I Medicinska Video: Animirani Prikaz Razvoja Parodontitisa (Juli 2019).

Anonim

Koja je razlika između ovih bolesti i zašto oni razvijaju.

Gingivitis - bolesti desni, koja se javlja zbog velike količine bakterija u ustima. Uz širenje upale na druga tkiva oko zuba, sa razvojem parodontopatije i bez odgovarajuće liječenje može dovesti do gubitka zuba.

Koja je razlika između gingivitis i parodontitis

Gingivitis (upala desni) obično prethodi parodontitis - upala tkiva oko zuba, cementa, parodontnih i koštanog tkiva. Ali ne uvijek gingivitis se pretvara u parodontitis.

U ranim fazama bolesti zbog akumulacije bakterija i plaka na zubima upale desni. Oni postaju crvene i natečene, dok perete zube često krvari. Iako iritacija desni mogu biti dovoljno jaki zubi i dalje čvrsto ne sjedne na svoje alveole. U ovoj fazi, bolest ne javlja nepopravljive štete na kosti ili drugih tkiva - je gingivitis.

Ako se gingivitis ne liječi, može napredovati do paradentoze. U paradentoze uništava alveolarne kosti vilice kosti i desni odvojen od zuba, formirajući džepove. Ove džepovi između zuba i desni mogu prikupiti ostatke hrane i razvoj patogenih organizama. Kao odgovor tijelo postaje upaljene.

Toksini koje proizvodi bakterija, zajedno sa supstancama i ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcije i propadanja proizvoda tkiva u upale počnu da uništi kostiju i vezivnog tkiva koje drže zube na mjestu. Kako bolest napreduje gingivalni džep povećava, odnosno uništeno više vezivnog tkiva i kosti. Zubi počinju da se pokolebaju i onda ispasti.

Uzroci bolesti desni

Glavni uzrok bolesti desni je aktivnost bakterija koje čine plaka.

Ostali faktori koji doprinose periodontalni upale:

  • hormonalne promjene koje se dešavaju tokom trudnoće, tokom puberteta, menopauze, mjesečni ciklus jasno više osjetljiva i sklona upalama;
  • Razne bolesti također mogu utjecati na stanje desni (rak i HIV-a koje slabe imunološki sistem, dijabetes);
  • drogu utjecati na oralno zdravlje smanjenjem proizvodnju pljuvačke, koja je zaštitni za zube i desni, antiepileptik i srčanih lijekovi mogu uzrokovati abnormalan rast desni;
  • loše navike kao što su pušenje, sprečavaju proces oporavka guma;
  • neusklađenosti oralne higijene, uključujući i svakodnevno četkanje i čišćenje koncem;
  • Genetska predispozicija može doprinijeti razvoju gingivitisa.
Bolesti desni: gingivitis i parodontitisa
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti