Cervikalne displazije

Zdravlje I Medicinska Video: Propedeutika - Pregled Cervikalne Kralježnice (Marš 2019).

Anonim

Cervikalne displazije - je netipičan promjene koje se dešavaju u epitel vagine. Ova bolest je prekanceroznom proces. U ranoj fazi razvoja za liječenje displazije. Iz tog razloga, pravovremena dijagnoza i efikasan tretman će omogućiti da se isključiti vjerojatnost razvoja procesa raka.

Treba napomenuti da je cervikalna displazija oštećuje strukturu ćelija tkiva te linije vagine. Najčešći patoloških procesa u razvoju u dobi od 25-35 godina. Prema statističkim podacima, 3 žene od 2 hiljade pate od ovog ginekoloških bolesti.

Klasifikacija cervikalne displazije

Materice se sastoji od donjeg, uske i cilindrične dijelove, od kojih su neki se nalaze u trbušnoj šupljini i vagine. Oni formiraju cerviks.

Vaginalni dio cerviksa se ispituje pomoću posebnih ogledala na ginekološki pregled. Budući da je cerviks Wheeling poseban kanal, čija je dužina je 1,2 centimetara. Jedan kraj ide u vaginu, a drugi - u šupljinu maternice. Ovaj kanal je odgovoran za njihovo povezivanje.

Unutrašnjem dijelu pervikalnoho kanal je obložena epitelnim cilindričnim ćelija. Sadrži posebne žlijezde koje proizvode sluz. Putem sluznice sekret mikroflore ne ulazi u vaginu u matericu.

Vanjskom čeljusti maternice epitelnih cilindrične ćelije pretvoren u skvamozne epitela strukturu koja pokriva vaginalni zid. U ovom dijelu ne žlijezda.

Cervikalne displazije - kršenje strukture ćelija u skvamozne epitel. Ćelije koje su prošli amandmani su atipični oblik i strukturu. Gube oblik, povećanje u veličini, sa više jezgara u strukturi. Ovo ginekološke bolesti utiču skvamoznih epitela.

Trenutno objavio tri faze bolesti. Sve ovisi o opsegu lezija i fazi patoloških procesa. Što je veći broj zaraženih epitelne slojeve, više akutnoj fazi cervikalne displazije. Tu je međunarodna klasifikacija bolesti:

 • blage - promjene u ćelijama su blage. Oni utiču samo na donju trećinu slojevitog skvamozne epitela;
 • umjereni oblik - patološke promjene koje utiču na niže i srednje trećine u skvamozne epitela;
 • teške cervikalne displazije - nenormalan procesa koji se odvijaju u cijeloj volumen epitelnih ćelija, ali oni ne utječu na krvne sudove, mišićnog tkiva i živaca, kao što je slučaj invazivnog karcinoma grlića maternice koji utiče na ove strukture.

Uzroci ginekološka oboljenja

Najčešći uzrok cervikalne displazije je prisustvo u organizmu onkogeni tipovi HPV-a. U 95 posto slučajeva je glavni uzrok ove. Zbog produženog HPV infekcije u organizmu može početi da se razvije promjene u strukturi ćelija koji dovode do pojave displazije. Također, to može doprinijeti niz pozadini faktora. Glavni su:

 • imunodeficijencije - stres, bolest, lijekove, loše ishrane;
 • pušenja - četiri puta veće šanse da razviju ovu ginekološke bolesti;
 • dugo hronične upale mokraćnog sistema;
 • hormonski pozadini uzrokovane menopauze, trudnoća, upotreba hormona;
 • rani porođaj;
 • promiskuitetni seks;
 • vrata maternice traume.

Simptomi cervikalne displazije

Cervikalne displazije skoro nije izražen. Nema nezavisne kliničku sliku. Često je bolest skrivena. Obično je u kombinaciji sa mikrobiološke infekcije koja uzrokuje abnormalno simptome:

 • svrab i peckanje u vagini;
 • izbor neobične boje, teksture i mirisa;
 • mrlja.

Bol u razvoju cervikalne displazije u većini slučajeva, ne. Bolest može imati dugu naravno, potpuno regres nakon efikasan tretman upalnih bolesti. Najčešće bolesti razvija u kombinaciji sa raznim ginekoloških bolesti.

U nedostatku otvorene kliničkih simptoma te ginekoloških bolesti se mogu dijagnosticirati samo instrumentalno, kliničkim i laboratorijskim metodama.

Metode dijagnoze

Za dijagnosticiranje ove ginekoloških bolesti treba koristiti shemu. To uključuje nekoliko komponenti. Prvo, žena ginekolog ispituje pomoću vaginalnog ogledala. To će otkriti jasnih znakova displazije. Oni mogu biti izražena u promjeni boje sluznice, prisustvo nekarakterističan nepravilnosti i rast epitelnih tkiva.

I za pregled cerviksa kolposkop koristi. Ovo je poseban optički uređaj koji vam omogućava da približavanje 10 puta veću količinu implementirati dijagnostičke testove. U tom smislu, cerviks se tretira sa posebnim rješenje i octene kiseline.

Citološka PAP-bris uključuje struganje studiju, koja je dobijena iz različitih područja vagine, pod mikroskopom. To će otkriti prisustvo abnormalnih ćelija. Kroz proučavanje PAP-brisa može otkriti ćeliju markere koji ukazuju na razvoj tijela patoloških procesa.

Histološkog pregleda biopsije studija tkiva fragment dobivenih biopsijom. Ovo je najinformativnije metoda otkrivanja cervikalne displazije.

Imunološkim metodama PCR može otkriti HPV infekcije, instaliranje virusa. Otkrivanje prisustvo ili odsustvo onkogeni ćelija čini moguće utvrditi najefikasnije metode i taktike liječenja pacijenta, koji je napravio dijagnozu kao cervikalne displazije.

Tretman cervikalne displazije

Izbor metode liječenja ginekoloških bolesti definisan nivo razvijenosti, starosti pacijenta, veličina lezije, želja žene da se sačuva budućnost plodnost. Ključ u liječenju cervikalne displazije igra imunostimulacija terapije. Pacijent je propisano interferonom i imunomodulatori. Takvi lijekovi su prikazani u slučaju zajedničkog lezija vagine.

hirurgija

liječenje ginekoloških bolesti često koristi kirurških metoda. Radi se o uništenju. Ovaj postupak uključuje uklanjanje sekcije tkiva s atipičnim koristi krioterapija. Utjecaj na zahvaćeno područje sa tečnim azotom.

To također može primijeniti elektrokoagulacija, radio terapija talasa, argon laser ili ugljen-dioksida. To nam omogućava da izvrši uklanjanje abnormalne ćelije. U težim slučajevima hirurško uklanjanje zone cervikalne displazije ili ukupno amputacija reproduktivnog sistema.

Ako je displazija je na prvom i drugom faze, mijenjati zona je mala, pacijent je mlada, najčešće biraju lekari ekspek- To je zato što vrlo velika mogućnost samo-izumiranje ginekoloških bolesti.

Ukoliko se provodi svakih 3-4 mjeseci citološke studija i dva pozitivna rezultata, potvrđuje razvoj atipičnih ćelija u organizmu u vaginu ukazuje na liječenje bolesti operacije. Treći oblik cervikalne displazije održan ginekologa, onkologa primjenu operativne tehnike na raspolaganju, do amputacije cerviksa.

Kada koristite bilo koju tehniku ​​operacije pacijent je propisana kurs anti-upalnih lijekova, koje su usmjerene na rehabilitaciju izvor zaraze. To može smanjiti stupanj cervikalne displazije ili ostvariti potpuni oporavak, što će zahtijevati više drastične tretmane, veliku operaciju.

Cervikalne displazije
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti