Erozyvnyyhastryt: dijagnoza

Zdravlje I Medicinska Video: Endoscopy Of Severe Acute Gastritis (Juli 2019).

Anonim

Erozyvnyyhastryt je česta bolest gastrointestinalnog trakta i zahtijeva brzu dijagnostiku i liječenje.

Jedan oblik upale želuca je erozyvnyyhastryt. Njegova glavna značajka je pojava sluzokože želuca jednog ili više erozije, koji predstavljaju površinu sluznice defekata. Za razliku od rane, uključuje i kršenje integriteta membrane želučane erozije izliječiti bez formiranje vezivnog ožiljnog tkiva.

Erozyvnyyhastryt može biti akutna ili hronična i smatra se značajan faktor rizika za čir na želucu i krvarenja u želucu.

Endoskopije sa erozivnim gastritisom

Najvažniji metoda za dijagnosticiranje bolesti želuca je endoskopije s biopsijom sluznice.

Prije postupka, doktor poprskao zid usne šupljine i orofarinksa poseban anestetik koji smanjuje neudobnost. Osim toga, prije nego što je studija može dobiti sedativ droge da ublaži anksioznost i strah od pacijenta.

Nakon priprema lekar ulazi u želudac kroz usta i jednjak endoskopa, šuplju cijev malog promjera sa svjetlom i kamerom na kraju. To vam omogućuje da pažljivo pregledati sluznice jednjaka, želuca i duodenuma i procijeniti kontraktilne funkcije podataka gastrointestinalnog trakta.

Ako je potrebno, liječnik može biopsiju: ​​pokupiti malom prostoru tkiva za potrebe svog studija pod mikroskopom.

Endoskopija ne samo da pomaže u otkrivanju erozyvnyyhastryt ili drugih bolesti želuca, ali i identificirati bakterije Helicobacter pylori, za koje se smatra glavnim krivcem upalnih bolesti i probavne smetnje u želucu.

Ostale dijagnostičke metode erozivni gastritis

Za otkrivanje erozivnim promjene želuca bolesti ili komplikacije takve metode se koriste.

  • X-ray sa barij. Pacijent pije suspenzija barijum koja oblaže zidove šupljih organa probave i omogućava im da vide na rendgen. Ovo istraživanje se koristi za otkrivanje erozije, ulceracije, tumori, suženje lumena želuca ili poremećaja crijeva i funkcija contractile.
  • Analiza stolice test okultno krvarenje može otkriti prisustvo crvenih krvnih zrnaca u stolici, što može biti znak skrivene želuca krvarenja.
  • Istraživanje o Helicobacter pylori, krv, izmet, i uzoraka izdahnutog zraka, koji pomažu u otkrivanju znakova H. pylori infekcije. Prisustvo bakterija u želucu može se izvršiti u toku endoskopskih pregleda i biopsije.
  • Kompletna krvna slika sa određivanje broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina može otkriti anemija, što je često znak hroničnog želuca ili intestinalnog krvarenja.
Erozyvnyyhastryt: dijagnoza
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti