Estrogena i koronarne bolesti srca

Zdravlje I Medicinska Video: Koronarna Bolest Srca - Dr. Olga Dabović Rac (Juli 2019).

Anonim

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da žene u postmenopauzi koje uzimaju estrogen, koronarne bolesti je mnogo rjeđi od onih koji odbijaju njegov prijem.

Nakon menopauze, tijelo estrogena žene jajnici postupno smanjuje. Ovaj ciklus može trajati nekoliko godina.

Uz to je porast u sadržaju tzv lošeg holesterola i smanjuju dobrog holesterola. Ove promjene u metabolizam lipida, kao što se pretpostavlja u zvaničnoj medicini je glavni uzrok povećanog rizika od bolesti koronarnih arterija.

Obično, žene koje su imale operaciju uklanjanja jajnika ili menopauze su se dogodile u prilično ranom periodu, takođe su u riziku od bolesti koronarnih arterija.

Otpor mlade žene da razviju koronarne bolesti srca (KBS) nego muškarci iste dobi, jer žene imaju povoljan lipidni profil, koji je u velikoj mjeri ovisi o njihovim hormonski status.

Nakon menopauze, rizik od razvoja bolesti povećava dramatično jer žene također morati biti dodan u primarnoj prevenciji koronarne bolesti.

Hormonske prevenciji koronarne bolesti srca

Tretman koronarne bolesti srca kod žena dugo su pratili prvi hormonske terapije estrogena, čime se znatno povećava pozitivne holesterol i smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Prilično dugo vremena, doktori predložio, a to mišljenje i danas ono što estrogena je visoke kvalitete i efikasnu zaštitu žena od bolesti koronarnih arterija, moždanog udara, demencije.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da žene u postmenopauzi koje uzimaju estrogen, koronarne bolesti je mnogo rjeđi od onih koji su ga kategorički odbili prijem. Mnoge od ovih studija su opservacione na jednostavan način, kada je svaka od žena mogla birati svoje, da se estrogen ili ne.

Žene koje se usuđuju da prihvate estrogena u menopauzi kada je izgledalo mnogo zdraviji i imali vrlo mali rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koji nisu koristili estrogena.

Također je sproveo istraživanje o zdravlju žena za koronarne efikasnost liječenja bolesti kada dopuniti dnevni unos estrogena progestin sa srčani udar. Uz stalnu upotrebu estrogena uočena (progestin) smanjenje srčanih udara kod žena.

Studije su također pokazale da mnoge žene koje koriste estrogen, počeo da se formira krvnih ugrušaka u venama, a tu žučni mjehur bolesti.

Ugrušaka formirana u venama, naročito opasan: oni mogu ući u krvotok kroz pluća i izazvati plućne embolije i uzrokovati iznenadnu smrt.

Međutim, u zdravih žena ne pati od kardiovaskularnih bolesti, razvoj žuči bolesti i krvnih ugrušaka, koji se javlja kod pacijenata koji uzimaju estrogen dijagnosticiran u minimalnim količinama.

Na osnovu ovih studija su pokazali da upotreba estrogena kod žena u menopauzi nakon neefikasna u prevenciji koronarne bolesti arterija, srčanog udara, ako ove bolesti već postoje ili su se ranije dogodilo.

Estrogena i koronarne bolesti srca
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti