Fasetochnoe vision

Zdravlje I Medicinska Video: ★★50 Nuances De Grey--- Humour ★★ (Juli 2019).

Anonim

Fasetochnoe vizija - vrsta neobične insekata, rakova i nekih drugih beskičmenjaka, koji se odlikuje aspekt oči. Aspekt oči imaju složenu strukturu i sastoji se od malih strukturnih jedinica (ommatidiev) oblik sočiva rožnice koji je sličan konveksan šesterokut (aspekt).

Fasetochnoe odlikuje slab vid obzira na male detalje, ali dobar sposobnost za razlikovanje često trepćuće svetlo - na 250-300 Hz, dok je za frekvenciju čovjek granična je 50 Hz.

Ima aspekt insekata

OCELLUS ipak, za razliku od ljudskog oka, na primjer, koji teže binokularni vid. Oči baka pokriva gotovo cijelu površinu glave i koji se sastoji od 30.000 strukturnih čestica. Ommatidiev broj različitih vrsta insekata je drugačija: radnik mravi u oku oko 100 u pčela - 5000, u sobi leti - 4000, i leptira - do 17 hiljada.

Ono što je drugačiji tip aspekt binokularnog vida? Ljudskih binokularni vid mu omogućava da vide svijet u trodimenzionalnom koordinirati svoje pokrete prilikom hodanja, skakanje, ciljnim područjima, procjeni udaljenost od objekta i lokacije objekata u odnosu na drugog.

Međutim, ljudska vizija je ograničen prostor uglom od oko 46 °. Ako nam je potrebno više pregleda, mi refleksno Move očne jabučice u stranu ili okrene glavu. Fasetochnoe oku vid insekata kroz uređaj u dvije hemisfere sa mnogim ommatidiev omogućava insekta da vide objekte i okolinu sa svih strana, ne okrećući glavu.

Fotografije snimljene tipa aspekt, kao mozaik, gdje se svaki element doživljavaju jedan strukturna jedinica oka, a zajedno oni odražavaju ukupnu sliku. Svako ljudsko oko percipira zahvaljujući objektivu i fokusira sliku, šalje signal u mozak, gdje jednu sliku.

Sorte fasetkovyh oči

Anatomski ommatidiev pružanje fasetochnoe viziju, a njihova optička svojstva u različitim insekata. U zavisnosti od toga, postoje tri vrste fasetkovyh Oči:

  • apozitsionnye - naći u insekata dnevno. Neprozirna pigment trajno odvajanje aspekt, nalazi u neposrednoj blizini, jer receptori oči vide samo svjetlo koje se poklapa sa osi ommatidiya;
  • optikosuperpozitsionnye - javljaju u sumrak i noćne insekte i rakova. Pigment ima sposobnost kretanja i izolaciju ommatidii alternativno, da povećava osjetljivost oka pri slabom svjetlu;
  • neyrosuperpozitsionnye. Visual ćelije koje se nalaze u različitim ommatidiya ali primaju svjetlost iz iste tačke u prostoru, sumira signal.

Ima aspekt insekata, koji su se širom prostora doveo do novi pravac u razvoju primijenjene optike u cilju razvoja fasetkovyh veštačke oko koje se mogu koristiti u malom CCTV i kontrolu.

Fasetochnoe vision
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti