Feohromocitoma: šta je to

Zdravlje I Medicinska Video: Karol G - A Ella (Jun 2019).

Anonim

Tijelo može imati različite tumora, uključujući hormone i aktivno ponašanje koje značajno utječu na vitalne funkcije u cijelom tijelu. Ovi tumori uključuju feohromotsytomu. Ovaj hormonski aktivni tumor koji se javlja u području nadbubrežne medule i proizvodi velike količine kateholamina, koji uključuju adrenalin, noradrenalin i njihovi ekvivalenti.

Što je feohromocitomom

Feohromocitoma - tumor nadbubrežne žlijezde, koje proizvode hormone. U više rijetkim slučajevima feohromocitoma slične strukture se mogu naći izvan nadbubrežne žlijezde, onda se obično javljaju u području čvorova simpatičkog autonomnog nervnog sistema. Feohromotsytomu nađete u trbušnu ili grudnog koša u karlice, krvnih sudova glave i vrata.

Ovaj tumor je prilično rijedak, on se javlja u prosjeku 2-3 slučajeva na 100 hiljada. Ljudi, odrasli češće razbole žene, djeca obično pogađa dječake.

Oko 25% znanstvenika pacijenata TB pratiti genetske predispozicije da feohromotsytome ili mogu pokazati razne druge tumore u endokrini sistem.

Uloga hormona u razvoju tumora

Kada su feohromocitoma osnovu bolesti snažno hormona - kateholamina, adrenalina i noradrenalina. Ovi hormoni - normalan suštinu tijela, oni se stalno proizvodi tijelo za svoje potrebe.

Što se tiče stresa, fizičkog ili emocionalnog, njihov broj dramatično povećava. Preko njih je neophodna izmjena organizma u stresnim uvjetima - metaboličke aktivacije, povećan broj otkucaja srca, preraspodjela krvi i groznica.

Osim toga, adrenalina pušten kada strah od jake emocije, aktivni fizičke aktivnosti koje mogu povećati pritisak i povećava protok krvi u mišiće, aktivno razbiti ugljikohidrata i masti.

Ovo generalno poboljšava izdržljivost, što vam pod stresom i strahom da bježi ili se brane.

Norepinefrin nadopunjuje djelovanje adrenalina, hormona je "protiv neprijatelja." U svom povećava raspodjelu snage mišića, povećan nivo agresivnosti. Ako će se znatno povećao nivo ovih hormona - tijelo je loše. Ovo se dešava kada feohromocitoma.

manifestacije feohromocitoma

Sa razvojem aktivnog feohromocitoma ćelije proizvode hormone u velikim količinama, s glavnim simptoma tumora - manifestacija izdvojila hormona.

Obično postoji kontinuirani porast krvnog pritiska sa konstantnim krize protok razvija ortostatychnahipotenziya nesvjestica od iznenadne se diže iz kreveta, izgubiti težinu, promijeniti osjetljivost na glukozu. Mogu postojati komplikacije visokog krvnog pritiska kao moždanog udara i srčanih udara, otkaz lijeve klijetke, cerebrovaskularnih oštećenja.

U tipičnom krizu sa feohromocitoma konstantno povišen krvni pritisak hipertenzivne epizode napada, nagli porast pritiska na kritičnim brojevima.

Kada kriza hipertenzija u pratnji znakova viška hormona - znojenje, blijeda koža, obilno mokrenje, mišića tremor, problemi sa srčanim ritmom u obliku iznenadne tahikardije aritmije, povećan glukoze u krvi. Mogućeg razvoja napada, jake glavobolje, teška anksioznost, paniku i strah od smrti.

Kako otkriti feohromotsytomu

Identificirati razine dramatično povišen nivo adrenalina i noradrenalina lako, ove supstance imaju kratak period života u krvi, oni spadaju roku od nekoliko minuta od prijema krvi.

Povećanog lučenja kateholamina može se definirati u smislu metaboličkih produkata ovih supstanci u serumu ili urinu. Produkata metabolizma su prilično stabilni, i odrediti njihove već lakše.

Broj epinefrina i norepinefrina metabolita nakon napada hipertenzije je visoka tokom dana.

Obično se koristi definicija supstanci, kao što su metanefryn i normetanefrina, mokraćnog vanylylmyndalnoy kiseline.

Da bi se poboljšala točnost analize i pogrešne rezultate isključuju propisuje poseban režim ishrane za pet dana za analizu i eliminirati uzimanja određenih lekova - antidepresivi, rezerpin, klonidin, aspirin i paracetamol.

Sa povećanjem razine kateholamina ili njihovih metabolita u krvi i urina treba provesti više nišanske dijagnoze i pronalaženju tumor prvi pomoću ultrazvuka, a zatim se računar ili magnetna rezonanca. Da bi se utvrdilo da li je u nadbubrežne žlijezde tumor lokaliziran ili ona vnenadpochechnaya prenose scintigrafiju uz određene supstance.

Kako tretirati feohromotsytomu

Osnova liječenja feohromocitoma je hirurško odstranjivanje tumora prije operacije, ali određene lijekove koji se koriste za pripremu pacijenta za operaciju.

Ovaj trening treba trajati najmanje šest tjedana da se oporavi adekvatno vode-sol metabolizam tijela i nadoknaditi volumen krvi. Obično se koristi alfa-blokatori.

U radu, a ne da pidskakuvav pritisak potrebnih će antihipertenziva kao anestezija može biti faktor stresa i dovesti do oslobađanja hormona u krvi.

Imajte na umu da se mogu javiti nakon operacije hipotenzija, jer je tijelo naviknuti na visoke doze hormona, i da će morati da unesete dodatne tekućine za održavanje nivoa pritiska.

U rijetkim slučajevima, nesposobnost za obavljanje poslova feohromocitoma metiltirozinom konzervativne terapije. Ali droga ima mnogo nuspojava.

Feohromocitoma: šta je to
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti