Dentalne fluoroze

Zdravlje I Medicinska Video: Fluor U Pastama Za Zube I Pitkoj Vodi Uzrokuje Rak I Mnoge Druge Bolesti! (Juli 2019).

Anonim

Fluorozu zuba uzrokovan prekomjernom fluorida u tijelu. Bolest se javlja stanovnici vlasnici koji koriste fluor-bogata pitkom vodom. Ovaj proces ima nekoliko faza i oblika.

Fluorozu poznat još od 18. stoljeća, i "vlasništvo" nad fluorida bolesti zuba postaviti samo u 30-ih godina 19. stoljeća. Bolest je endemska (specifična za lokaciju), pogođene zub emajl fluoroze, koja se formirala spotova i nedostatke.

Uzroci i faza fluoroze

Kao što je već spomenuto, glavni uzrok fluorozu - visok sadržaj fluorida u tijelu koji dolazi sa običnim pitkom vodom. Na zub emajl nedostaci se javljaju u obliku zakrpa ili tsyatochok zbog bolesti se koristi da se zove "Speckled zuba" ili "bijele cakline." Sa profesionalnim bolest fluorozu povezani s izlaganjem opasnim fluor.

Dental fluoroze ima nekoliko faza (forme):

  • primarni;
  • primećen;
  • melovydno-šarena;
  • erozivni;
  • destruktivna.

U početnoj fazi u caklinu zuba ima jedva primjetno bijele udaraca. Spotted obliku lezije odlikuje glatka cakline površine mrlje. U melovydno-šarena fazi ove tačke postaju žute nijanse, grube površine cakline. Erozivni i destruktivne faze zuba emajl fluorozu odlikuje gubitkom cakline, što je dovelo do uništenja krune.

Liječenje i prevencija fluoroze

Naravno, prva faza liječenja i prevencije - smanjenje fluora ulazi u tijelo. To će zaustaviti dentalne fluoroze. U prve dvije faze pogođenim zuba može izbeljujete fluoroze, odnosno izravnavanje mrlje boja i zuba emajl ili emajl remineralizirovat (volej zuba remineralizuye droga). U prisustvu tamne mrlje spasiti zub od dentalne fluoroze može, koristeći ortopedskih strukture - krunice, keramičke fasete, lyuminiry.

S obzirom na činjenicu da razvijenije dentalne fluoroze kod djece za prevenciju ove bolesti treba slijediti pravila uravnotežene ishrane, zamijeniti vodu s mlijekom, jedite hranu bogatu kalcijem i fosforom, kao ovi minerali eliminirati fluorida iz organizma.

Izgubljenog zuba emajl može se izbjeći odlaskom na druge regije u cilju promjene izvora vode. Pasta za zube se preporučuje da odaberu bez fluorida tako da se ne provocira poraz fluorida cakline zuba.

Ako želite imati lijepe i zdrave zube, preporučljivo je da se prati ulazi u tijelo fluora, jesti više mliječnih proizvoda, voća koje su bogate vitaminima, proteinima i ugljenih hidrata zamijenila vodu sa visokim fluorida sadržaja u boci. Preporučuje se da se pomogne malom djecom dok perete zube, jer tako može progutati paste za zube.

Za potrebno je prevencija profesionalnih fluorozu eliminirati kontakt sa štetnim za fluorida zube na poslu, obratite posebnu pažnju na ličnu zaštitu.

Dentalne fluoroze
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti