Loša hrana: to je opasno jesti ljeti

Zdravlje I Medicinska Video: Gummy Food Vs. Real Food Challenge! *Eating Giant Gummy Worms* Gross Real Worm Food Candy (Juli 2019).

Anonim

Prema statističkim podacima, u ljeto uvijek veći broj trovanja hranom i crijevnih infekcija. Uvidom u vijesti, lako razumjeti koju hranu su često izvor opasnosti.

Povećanje broja trovanja i crijevnih infekcija u ljeto je povezan prije svega sa toplom vremenu. U malo aktivniji bakterija višestruko i brzo kvarljivih namirnica. Koji su najopasniji, a samim tim i štetnih produkata u ljeto?

Opasni proizvod №1: street food

Shawarma, pite kupljen od strane - ova hrana u bilo koje doba godine se ne može nazvati korisnim i sigurno. Međutim, u ljeto ozbiljan rizik od trovanja značajno povećava.

Prodaju, a ponekad i hrane se kuva na ulici, često pod užarenom suncu. To pogoršava vrlo brzo, pogotovo ako sami sastojci su prvobitno nije najbolje kvalitete.

Posljednjem slučaju masovnog trovanja zabilježen je nedavno u Kalinjingradu. Nakon konzumiranja Shawarma u šatoru u centru grada, otrovao više od 40 ljudi, neki od njih je u kritičnom stanju bili na intenzivnoj njezi.

Testiranja su pokazala prisustvo štetnih produkata nekoliko patogena crijevnih infekcija, uključujući i jedan od najopasnijih Salmonella. Opsežna testiranja u Moskvi, vodi nakon incidenta, pokazuje brojna kršenja.

Opasni proizvod №2: Voće

Ljeto - sezona voća. Nažalost, prodaja je često voće i bobice, što može uzrokovati ozbiljne povrede. Naravno, važno je da se odustane od oštećenih i neoprane voće, ali mnogo teže identificirati proizvod, prepun štetnih đubriva. Ovo često prekrši dinje, posebno lubenice.

Već ovog leta iz Ukrajine primili vijest o trovanja prugastim bobice. U bolnici ima ljude u Blagoveshchensk, Novosibirsk, Čeljabinsk. Slučajeva zapravo više nego se na prvi pogled, jer kada su mnogi blage trovanje tretiraju samostalno.

Stručnjaci upozoravaju da je plod treba kupovati samo službene prodajnim mjestima gdje prodavci imaju dokumente sa rezultatima revizije.

lt;

1 od 5

gt;

Foto: shutterstock.com

lt;

2 od 5

gt;

Foto: shutterstock.com

lt;

3 od 5

gt;

Foto: shutterstock.com

lt;

4 od 5

gt;

Foto: shutterstock.com

lt;

5 od 5

gt;

Foto: shutterstock.com

Opasni proizvod №3: salate

Salate sa majonezom presvlačenje treba imati više od dva sata u ljetnih vrućina, ovaj termin se smanjuje. Kupnje salata u trgovini, rizikujete trovanja, jer vi samo ne znam koliko je on već u hladnjaku.

Ali kod kuće ne bi trebao dugo zadržati salate, po mogućnosti odmah ih jesti nakon kuhanja.

Slučaj trovanja salate mase nedavno zabilježen u regiji Stavropol, a zatim nakon jela salate, kupio u jednom od trgovaca, doktori pitali 200 ljudi sa simptomima akutnog trovanja hranom.

Opasni proizvod №4: jaja i mliječni proizvodi

Ako se jaje nije potpuno kuhana, oni mogu biti izvor salmonele bakterija koja se brzo proširila na vrućini. Isto mogu biti opasne bolesti jesti piletinu ili pije sirovog mlijeka.

U ljetnim mjesecima, broj takvih trovanja dramatično raste, ne samo zbog vrućine, ali i zbog toga što mnogi koji idu u zemlji, u selima, gdje kupiti proizvode iz ruke koje nisu prošle veterinarske kontrole, mlijeko, meso i jaja.

Nekoliko slučajeva trovanja niske kvalitete kokošja jaja je nedavno otkrivena u Vladivostoku, a zatim provjerite je otkrio u prodaji hrpa jaja koje su opasne po zdravlje.

Opasni proizvod №5: torti i kolača

Peciva i kolača s kremom od maslaca i proteina pogoršati vrućina brzo, postaje uzrok trovanja. Timestamped takvi proizvodi mogu biti u frižideru samo. Čak i nekoliko sati za stolom može napraviti ukusan kolač opasne po zdravlje.

Ove godine u mnogim gradovima učinili bez mature kolača nakon nekoliko slučajeva masovnog trovanja godinu dana ranije, kada su djeca bila u bolnici odmah nakon praznika, probati kolače, stajao satima na stolovima.

Loša hrana: to je opasno jesti ljeti
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti