Zdrave ishrane

Zdravlje I Medicinska Video: Primjer Namirnica Za Zdravu Ishranu (Juli 2019).

Anonim

Većina pravila ishrane zdrave hrane je ravnoteža između unesenih kalorija i istrošeni. Procijenjeni brojka za žene 1800 kalorija dnevno za muškarce - 2000-2100 kcal. U periodima mršavljenja ove brojke se smanjuju do 1400 kalorija. A točniji proračun je napravljen u svakom slučaju pojedinačno.

Dijeta zdrave ishrane varirao. U svakodnevnom meniju uključiti što više korisne proizvode, posebno obraćajući pažnju na one koje se koriste rjeđe. Važnost organizovanja zdrave ishrane je normalna porcija veličine. Danas je dokazao da on treba da bude jednaka obimu stakla - dvesta grama. Ovaj dio fiziološke na probavni sistem, pomaže da se održi zdravlje i oblik tijela.

Većina zdrave ishrane treba da proizvodi od povrća visoke u nesvarljivi vlakana. Da, nekoliko puta nedeljno da u svoje jela meniju s grahom, strana jela kuhati proteinske proizvode, povrće i grickanje između obroka s voćem ili orasima.

Usklađenost pije režim je jedan od najvažnijih stubova zdrave ishrane. Iznos konzumira svakodnevno znehazovanoyi čiste vode treba da bude najmanje dva litra, i vruće sezone do tri. Ovaj čaj, kafa i drugih pića ne može djelovati kao zamjene za vodu. Proizvodi štetan - slatka gazirana pića, konzervirane hrane, kobasice, slane i dimljene grickalice - treba svesti na minimum. Poznato je da višak unesenih kalorija tokom vožnje i svakodnevno opterećenje u procesu zdrave ishrane.

U redu navike zdrave ishrane ne bi trebalo uvesti pravo kao visok rizik od neuspjeha. U svakoj fazi treba konsolidirati i razraditi konkretan korak. Prije početka svakog sledeći obrok je korisno analizirati vrijednost proizvoda za tijelo i učiniti ih svesno potrošača.

Poznato je da se hrana treba polako žvakati jer zasićenja dolazi nakon otprilike 15 minuta nakon obroka. na osnovu te činjenice da je razumljivo zašto bi napustiti stol s osjećajem lako gladi. Ne bismo trebali jesti u bijegu, nalet ili gledanje televizije, kao što je prikazano u takvim slučajevima hrana se konzumira mnogo više.

Također je korisno znati da se ljudi uključuju u svakodnevnoj ishrani različite juhe svakodnevno jedu 30% manje od drugih. Među nutricionisti pravilo je:

Hteo sam nešto za jelo - da pije vode.

Danas ovaj fenomen dovoljno proučavao, čini se da je ljudsko tijelo je sasvim jasno razlikuje ove dvije potrebe, a žeđ je često pogrešno gladi. Ako postoji da bude osjećaj gladi prije nego što jede pijan čašu vode uzima određenu količinu želuca dakle, količina pojedene hrane će biti manje.

Također je važno da se odnose na obroke sa svojim biološki sat. Zdrave ishrane predviđa da se mora jesti doručak najkasnije u roku od sat vremena nakon buđenja. Ukupno obroka treba da bude najmanje četiri, a poželjno je pet ili čak šest. Tako, intervali između njih iznosi 2,5-3 sata.

Zdrava prehrana za nedelju dana

Rukovodeći se načelima nabrojanih lako napraviti zdrave ishrane nedeljno na osnovu ukusa preferencija. Shematski, to može izgledati ovako:

  • Doručak - kaša;
  • Ručak - integralnog hleba, voće;
  • Ručak - supa od povrća, mesa ili ribe sa povrćem;
  • Podne - zeleni čaj sa kriškom nemasnog sira;
  • Večera - masni sir;
  • Prije odlaska u krevet - čašu kefira.
Zdrave ishrane
Kategorija Medicinskih Pitanja: Ishrana