Hepatitis a (botkin bolest)

Zdravlje I Medicinska Video: Hepatits (Marš 2019).

Anonim

Hepatitis A (Botkin bolest, epidemija hepatitis) - akutna infektivna bolest koja se javlja s općim opijenosti i uglavnom utiče na jetru.

Početkom dvadesetog stoljeća, ova bolest se zove kataralne žutica, kao što se pretpostavlja, razvio zbog sluzi opstrukcije holedohusu u upalne procese koji se odvijaju u duodenumu.

SP Botkin ne slaže sa ove pretpostavke i iznio svoju teoriju o mogućem uzroku bolesti, što ukazuje na svoje zarazne porijeklo, potvrdio je prilično težak argumente (vrazhalasya ne samo u jetri, ali nervnog sistema, bubrega, slezena povećana, itd). Međutim, bez obzira na to, samo u 1940. naporima istaknutih nacionalnih figura Medicina MP Konchalovsky, nakon što je autor koji je prvi otkrio porijeklo infektivnih žutica, bolest se naziva "Botkin bolesti."

Uzroci Hepatitis A

Uzročnik hepatitisa A virus je filter koji je u nazofarinksa pranja, krvi i jetre, izlučuje u fecesa i urina. Ovaj virus je zarazna samo za ljude i može se otkriti samo s elektronskim mikroskopom. Pored toga, filtriranje virus je u mogućnosti da zadrži svoju održivost pri ruci, hranu i predmete u vodi za nekoliko tjedana; na sobnoj temperaturi ili u sušenim države - za nekoliko mjeseci, a tokom zamrzavanja, održivost virusa povećava na nekoliko godina.

A bolesna osoba je glavni izvor infekcije. Inficirati druge ljude to može kao posljednjih dana perioda inkubacije, a tokom trajanja bolesti, ali se smatra najviše zarazna prvom tjednu bolesti. Nosioci virusa je vrlo opasan izvor širenja bolesti kao suštinski biti praktično zdravi, ne prate osnovne mjere koje mogu zaštititi od bolesti i njihove porodice i ljude oko sebe.

Infekcija virusom hepatitisa A je putem hrane, zagađene vode i način kontakt-domaćinstva. Prvo, virus ulazi u hranu iz ruke kontaminirane kada se telefon koristi u obavljanju WC, vodilice tramvaj, autobus, i još mnogo toga. U većini slučajeva infekcije na dva načina:

  • plazma transfuzije krvi i serumu;
  • tokom ubrizgavanja nedovoljno sterilizirano igle i šprice, sa preventivne vakcinacije;
  • ingestijom kontaminirane vode ili hrane (u usta).

Većina epidemije hepatitisa javlja u proljeće, krajem zime i početkom jeseni mjeseci. Trajanje perioda inkubacije je 2-14 dana. Sprej oblik bolesti ili cijepljenja Botkin smatraju manje zarazne, bilo duže tokom perioda inkubacije (3-11 mjeseci) i može se javiti tijekom cijele godine. Ne isključujem prijenos od zaražene majke na fetus.

Nakon infekcije kroz usta, hepatitis A virus uđe u gastrointestinalni trakt, i u obliku injekcija - limfnih ili krvi i u oba slučaja ne stigne do jetre, jer višestruko. Epidemija hepatitisa uzrokuje upalu i degenerativne promjene kršenja integriteta žuči kapilara kolaps i jetre ćelije, što dovodi do curenja žuči početku ulazi u limfni, a zatim u krvotok. Gotovo istovremeno sa jetra utječe na endokrini i nervni sistem, žuči i slezene reticulo-endotela tkiva. Ponekad, zbog činjenice da je krv natopljen stavke raspada ćelija jetre (vlakna), razne alergijske reakcije.

Znaci i simptomi hepatitisa A

U svom klinički tok Hepatitis A je podijeljena u tri faze: prodromalnih (predzheltushnom) žutica i fazi oporavka.

Predzheltushnom periodu često počinje mahnito - dispeptične sindrom. Pacijenti se žale na gubitak apetita, slabost, malaksalost, bol u jetri, mučnina i povraćanje, podrigivanje. Često postoji opšte povećanje tjelesne temperature 37-38,5 C. U njegovo trajanje, predzheltushnom period od nekoliko dana do 2-3 sedmice.

Vrhunac bolesti ili ikteričan periodu dolazi brzo. Nakon početka manje ili više različitih poboljšanje opšteg stanja, sasvim iznenada žutica. Prije svega, pacijenti imaju žuticu skleru, zatim meko i tvrdo nepce, kožu i tijelo, a kasnije i udova.

Često punom toka žutice u četvrtom - sedmi dan. Kod pacijenata razvije glavobolju, slabost, tu je svrab, nesanica, pojavljuje se razdražljivost. Puls je rijedak, krvni pritisak se smanjuje. Istovremeno, povećana jetra, često ima tendenciju da se poveća u slezeni. Urin je taman zbog činjenice da počinje kao urobiline djelomično izdvojeno bilirubina, koji se zadržava u krvi. Cal, naprotiv, postaje boju s obzirom na to da je vrlo malo bilirubin ulazi u crijeva.

Prema statističkim podacima, prosječno trajanje žutice 2-3 nedelja, ali često kasni na 2-3 mjeseca. Pacijent se oporavio nakon što je formalno smatra normalizuje veličine slezine i jetre, žutica nestanka, generalno zadovoljavajućem stanju i prestanak dispeptične žalbi. Međutim, bez obzira na vanjski oporavak nakon otpuštanja iz bolnice, svaki pacijent treba da bude pod nadzorom poliklinike.

Botkin bolest u svom toku može biti blaga, umjerena i teška.

U blagom (ambulantno) A oblik hepatitisa, žutica teško može utjecati na sveukupno zdravlje pacijenta i da budu vrlo kratkom roku (2-3 dana). Snimljeni slučajevima kada akutna epidemija hepatitisa bez žutica se javljaju na sve. U takvim slučajevima, za dijagnozu bolesti pomoću Aldolaza određivanje aktivnosti enzima (aktivnost povećana na sedam puta).

U težim epidemije hepatitisa, tu su nervozni - psihičke sfere, pacijenti napomenuti pospanost i letargija. Ikteričan manifestacije vrlo intenzivan, tu petehije na koži, tu je proširenje granica srca, oslabljen srčani tonovi i tahikardije.

Maligni oblici hepatitisa A, koji je se zove jetra, tu je masivan nekroze difuzno jetre u kombinaciji sa progresivnim gubitkom parenhima. Ovaj oblik se odlikuje žutica, brz pad u jetri, krvarenje, groznica, povećanje zatajenja jetre i teško opće stanje velikog broja simptoma koji ukazuju na prisustvo duboke promjene u centralni nervni sistem. Na kraju krajeva, sve to može dovesti do jetre komu.

Tempo razvoja i vrijeme kada je toksični distrofija jetre su različiti. U nekim slučajevima, pacijenti nakon žutica poštovati simptoma zatajenja jetre i bolesti potrebno je strašna Swift Current, što je dovelo do smrti u roku od nekoliko dana. Međutim, u većini slučajeva, degeneracija jetre ne razvija kao brzo.

Nekoliko sedmica nakon uspješne teče kao Botkin bolest, zatajenje jetre javlja. Simptomi ove bolesti uključuju mučninu, povraćanje (često ponavlja), uporni anoreksija, letargija, povećanje slabost, nesanica noću i danju pospanost, apatija. Da bi se to značajno povećana jetra počinje da brzo smanji rub je mekan i jetre tupost području smanjuje.

Često postoji poseban dah miriše slatko. Za opisane obrazac najkarakterističnije je rast mozga fenomena (tremor, povećana tetive reflekse, pobude). U naredna dva - tri dana, pacijent padne u nesvest, a zatim prelazi u komu.

Tretman hepatitisa A

Pacijenti sa dijagnozom hepatitisa A odmah u bolnici u infektivnog odeljenja. Trajanje izolacija bolesnika najmanje četiri sedmice. Tokom razvoja i visine bolesti, krevet ostatak je potrebno. Pacijenti su dodijeljene dijetu koja se sastoji od lako probavljiva namirnica obogaćeni vitaminima. Kada se daje intramuskularno hemoragične pojava vikasol i unutra - vitamina C. Ako produžen teške bolesti, kao i prisustvo svrbi imenovan steroida (najčešće prednizon), i potkožnog i intravenski glukoze.

U složenim predmetima, kao i istovremene bolesti, antibiotici (teramitsyn, penicilin, itd.) Da bi se poboljšala protok žuči, ponovite duodenuma intubaciju.

Tretman bolesnika s toksičnim distrofije kompleks koji se sastoji glutaminska kiselina, kortikosteroida hormona, neomicin, nyzkobilkovu dijeta s puno tekućine.

U većini zabilježenih slučajeva hepatitisa A potpuni oporavak završava, a to se odnosi na teške slučajeve. Međutim, postoje pacijenti koji imaju bolest postaje hronična Naravno, karakteriše periodičnim egzacerbacije kršenje pravilno funkcioniranje jetre.

Kronični hepatitis A može steći zbog kasnog hospitalizaciju, razne povrede dijetetskih i higijenskih režima, mentalne i fizičke preko konzumiranje alkohola, au slučaju bolesti pridružio (gastroenterokolitis, gripa, itd.) Ovi oblici sa simptomima zatajenja jetre u bolesnika može dovesti do smrtnih slučajeva.

Velikog značaja za sprečavanje širenja hepatitisa A imaju neke higijenske mjere, pogotovo ako postoji epidemije. Da bi se zaštitio od infekcije virusom hepatitisa epidemije hrane, treba poduzeti mjere protiv kontaminacije muve. Pre jela voće i povrće treba temeljito očistiti, a zatim prelijte vrelom vodom (voda treba biti kuhano pred oko petnaest minuta).

Hepatitis a (botkin bolest)
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti