Hepatitis b: to je bliže nego što mislite

Zdravlje I Medicinska Video: Jake Paul Exposed (Marš 2019).

Anonim

Uobičajena zabluda da hepatitis B i C - bolest narkomana i prostitutki je dovelo do epidemije ovih bolesti, kako u Ukrajini i na svijetu. O tome kako se to dogodilo i šta sad da radimo, oni obrazložena stručnjaci, pacijenti i doktori na konferenciji za novinare na drugom Svetski dan borbe protiv hepatitisa, koji je održan u Moskvi 27. jula 2012. godine.

U Ukrajini sa kroničnim hepatitisom B samo službenim podacima živi oko 3 milijuna ljudi, a više od 5 miliona pati od kroničnog hepatitisa C. Kada zvanične statistike u zemlji bolesna svakih sedamnaest (ali pravi brojke se vjeruje da su naučnici, znatno iznad), nemoguće je ne slažu da virusni hepatitis je jedan od gorućih globalnih zdravstvenih i socijalnih problema.

Avgusta 27, 2012, uoči drugog Svjetski dan borbe protiv hepatitisa, međuregionalne javnih organizacija koja promoviše bolesnika s virusnim hepatitisom "Zajedno protiv hepatitisa" u aktivnu podršku Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzor, Svjetska zdravstvena organizacija i ID "AIF" okupili na konferenciji za novinare, gdje pacijenti, doktori i naučnici su bili u stanju da razgovaraju o ključnim društvenim, demografskim i medicinskih aspekata virusnog hepatitisa.

"Do danas, uspjela ostvariti značajno smanjenje incidencije akutnog hepatitisa B, koja je omogućila uspješne primjene vakcinacije. Situacija sa učestalost kroničnog hepatitisa B i C u Ukrajini i dalje vrlo nepovoljna. Incidencija kroničnog hepatitisa B u 10 godina ne imaju tendenciju da smanjenje ostaje na nivou od 13-16 slučajeva na 100.000 stanovnika. incidencija kroničnog hepatitisa C je u stalnom porastu, dostižući u 2010. po stopi od 40 slučajeva na 100.000 stanovnika. To je za kronični hepatitis C prvoj polovini 2012. godine povećana učestalost primijećeni u skoro polovina regijama Ukrajine. Većina slučajeva registriranih među mladima u dobi od 20 do 40 godina, koja utječe na osnovne radne snage i reproduktivni potencijal " - Rekao je šef Referentni centar za praćenje virusni hepatitis Rospotrebnadzor, šef Scientific Advisory klinički i dijagnostički centar FBUN Central Research Institute of Epidemiology Rospotrebnadzor Vladimir Chulanov.

Mislio sam da mogu dobiti bolestan!

" Tokom mog puta kao organizacija pacijent, ja sam čuo toliko priča iz života ljudi koji žive sa hepatitisom B i C. Te priče i njihovi likovi su vrlo, vrlo različiti, ali imaju nešto zajedničko - većine pacijenata ni ne misle da mogu bolestan! Naravno, budući da su česti, prosperitetne ljude, a ne antisocijalno elemenata društva, kako oni mogu utjecati na bolest, koja je "širi preko igle ovisnik" - rekao je predsjednik Međuregionalnog javnih organizacija koja promoviše bolesnika s virusnim hepatitisom "Zajedno protiv hepatitisa" Simon V. Borisov. - Avaj, nije. Hepatitis utječe na sve ".

Sa ovim stavom slažu i doktori. Vanredni profesor terapije i profbolezney ih prvo MHMU. IM Sečenov, k.m.n, Lopatkina Tatiana rekao da je " Sada je utvrđeno da je glavni izvor infekcije uzrokovane virusa hepatitisa B ne pati od akutnog hepatitisa B (su zaraženi samo 4-6% pacijenata), a velike mase tzv asimptomatski nosioci HVs antigena u značajan udio od kojih na ispitivanje dubine pokazuje kronični hepatitis. U Ukrajini su nosioci najmanje 3 miliona ljudi. Također treba napomenuti da je u posljednjih nekoliko godina povećao udio pacijenata koji su ugovoreni hepatitis bolničkih (tj kao rezultat medicinskih intervencija) grada. Sjetite se da akutnog hepatitisa C postaje hronično u 60-80% slučajeva, a 20% - dovodi do ciroze. Jednako utješno prognoze i za pacijente s kroničnim hepatitisom B ".

Stopa rasta u učestalosti kroničnog hepatitisa B i C odavno premašila obim -infection HIV-a i tuberkuloze i odrazila se na sve slojeve stanovništva, ne samo socijalno ugroženih porodica. Postoji li izlaz iz ove situacije?

Slika, skrining i vakcinacija

Postoji način, stručnjaci vjeruju. Ako možemo promijeniti samu sliku bolesti, to je pozitivan utjecaj na stanje bolesti. Ako hepatitis odnosi na svakoga, to se odnosi na vas. Tako da, za tebe, a ne mitološki lik Basil ovisnik mora proći test za hepatitis. Posebno danas je široko dostupna i lako izvodljivo testova.

Skrining opće populacije zaista potrebno, stručnjaci vjeruju. To ne samo da brinu o svom zdravlju, ali i zdravlje najmilijih. Tako će prikazan za virusni hepatitis treba svaki. Bolesti, koja je otkrivena u ranoj fazi je mnogo lakše tretirati, a njegova progresija može u potpunosti zaustaviti.

A ne i najmanje važno, vakcinacija protiv hepatitisa B.

"Vakcinacija protiv hepatitisa B u zemlji je stavljen na Nacionalni kalendar preventivnih bi vakcinacija Ministarstva zdravlja, u decembru 1997. godine, 1999. godine, zapravo je započeo realizaciju ovog Naloga Naravno, rezultati ovog rada su vidljivi samo kroz godine, ali da je vakcinacija. - je na pravi način, bez sumnje, "- kaže Tatiana Lopatkina.

Većina zaraženi sebe i likuyetesya!

Loša slika hepatitisa B i C nije samo u glavama običan građanin. Nažalost, sličnih grešaka često dijeli službenika.

" Na naš zahtjev Ministarstva zdravlja je odgovorio da od hepatitis prenosi ubrizgane tekućine, ali i zbog nezaštićenog seksa, širenje bolesti treba kontrolisati s preventivnim mjerama, uključujući i objašnjenja karaktera " - kaže Simeon Borisov.

Edukativnih događaja, naravno, potrebno. I to ne samo za one koji su zdravi, ali za one koji su bolesni. Previše mnogi pacijenti su suočeni sa nedostatkom informacija o žive sa ovom bolešću. Jer svaki autoritativni obrazovni resurs je posebno vrijedan. Srećom, iako ne često, ali to se događa.

Na primjer, da 28. juli 2012 otvorio ruska verzija International Education Resource PATH, razvijen od strane vodećih stručnjaka, hepatologiju u saradnji sa World Alliance protiv hepatitisa (World Hepatitis Alliance) i Evropske asocijacije bolesnika s bolešću jetre (ELPA), uz podršku "Bristol - Myers Squibb. " Ovi resursi su korisni za lekare u dijalogu sa pacijentima na bolesti i njene moguće komplikacije modernog pristupa u tretmanu, pridržavanje terapije, potreba za redovnim inspekcije.

Podizanje svijesti o bolesti - važan, ali i nedovoljna mjera, posebno za milijune već zaražena hepatitisom B i C. Oni trebaju tretman koji ne samo da je dug i težak, ali i skupo. Godišnji troškovi liječenja hepatitisa C može biti 700.000 rubalja, i vladine programe za podršku pacijentima sa kroničnim virusnim hepatitisom praktično ne postoji.

Ali postoje vrlo efikasne lijekove za liječenje kroničnog hepatitisa B, koja može spriječiti razvoj ciroze i raka jetre pacijenata da se vrate u normalan život i performanse, Isamu važnije - značajno smanjenje smrtnosti. Jedini problem je dostupnost ovih skupih lijekova pacijentima.

Zaštitite se!

Rezultati konferenciji za novinare rezimirao Luigi Milorini, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Ruskoj Federaciji.

" U 2010. godini Svjetska zdravstvena skupština usvojila prvi rezoluciju o virusni hepatitis SZO, prepoznajući bolest je globalni problem. Za rješavanje ovog problema, velike i koordinirane napore svih strana - od države, međunarodne zajednice i medija i društva. Koliko god možemo učiniti danas. Na primjer, reći ljudima o hepatitisu prijenos virus hepatitisa B i C i metoda prevencije i liječenja. Da bi ono što je bitno: hepatitis može postati bolestan svaki, bez obzira na socijalni status ili prebivališta. Stoga, svakome moraju biti testirani na hepatitis ".

Hepatitis b: to je bliže nego što mislite
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti