Jetre, vrste i liječenje smjernice

Zdravlje I Medicinska Video: Bolesti Jetre - Hepatomegalija (Marš 2019).

Anonim

Jetra - grupa bolesti jetre koje se javljaju iz metabolizma u hepatocitima (ćelija jetre), razvoj degenerativnih promjena u uslovima blage upalne promjene ili ne.

Glavni uzroci hepatozov

Jetra može biti kongenitalna (nasljedne) ili stečene prirode. Do dobi od nasljedne hepatotoksičnosti uključuju genetski naslijedila oštećenja jetre - enzymopathies nastavite sa metaboličkim bilirubina i žutica pojavljuje periodično. Promjene u strukturi jetre u ove vrste jetre i male rolyavlyayutsya kao taloženja pigmenta.

pigment hepatosis

 • Kongenitalna tip nehemolitychna I žutica sindrom (KryhlerarNayyara) - u ćelijama jetre nedostaje enzima koji se vezuju bilirubin, tako da dolazi u visokim koncentracijama u svim organima, dajući im toksični efekti (posebno ozbiljno pogođene centralnog nervnog sistema, srca, mišića).
 • Kongenitalna žutica nehemolitychna tipa II (Arias sindrom) - jetra proizvodi male količine enzima koji se vezuje bilirubin, tako da je još uvijek obilježen izrazitom toksično oštećenje organa na prvom mjestu - centralnog nervnog sistema.
 • Gilbert sindrom (nehemolitychna porodice žutica) - javlja u 5% ispitanika oko žutice (90% od njih su muškarci) se obično javlja sa povremenim razine povećanja nevezane (indirektni) bilirubin krši svoj prodor u ćelije jetre, ponekad u kombinaciji sa hemolitički sindrom.
 • DabynazhDzhonsona sindrom i rotora sindrom povezan sa urođenim defektima izlučivanje funkciju ćelija jetre. Ova povećana bilirubin u krvi, a žučne kiseline izlučivanje nije prekršen. Bolest se prvo manifestira prije dobi od 25 godina, češće kod muškaraca.

kupljeni hepatosis

Ova grupa bolesti jetre često povezana sa razvojem degenerativnih promjena u ćelijama jetre (hepatocita), - bez bruto strukturnih promjena, ali s produženim bolesti poremećen proteina i drugih metabolizam u jetri mogu razviti fibroze, au težim slučajevima, nekroze. Oni dolaze u nekoliko oblika:

 • Akutne hepatotoksičnosti (akutni toksični distrofija jetre) često vsehoyavlyaetsya rezultat teških toksičnih trovanja (alkohol i njegovih surogata, nejestive gljive, droga, arsen, insekticidi, itd), i sepse, virusnog hepatitisa B.
 • Hronične steatozom obično povezuje sa metaboličkih poremećaja u ćelijama jetre i taloženje masti u njima. Najčešće se javlja kod ljudi koji pate od pretilosti ukupne (metabolički sindrom), prekomjerne neuravnotežena ishrana, dijabetes, u alkoholizam, trovanja, itd
 • Hronične holestatska hepatotoksičnost - mogu razviti tokom dugotrajnog liječenja određenih lijekova (hlorpromazin, testosterona analoga, progestina, itd) i da su rezultat formiranja žuči i metabolizam holesterola u ćelijama jetre.

Glavne manifestacije nasljedne pigmenta hepatotoksičnost.

KryhlerarNayyara žutica sindrom razvija odmah nakon rođenja i javlja se do kraja života. Ovo bebe često imaju napade, povećan mišićni tonus, retardiran psihofizički razvoj, često pacijenata umire u djetinjstvu kroz nervni sistem.

Preostale vrste nasljednih pigmenta steatoza odlikuje benigni naravno i ne dovodi do smanjenja očekivanog trajanja života. Efikasnost malo razbijena samo tokom žuticu koja može prvi pojaviti samo u adolescenciji ili odrasloj dobi nakon stresa, akutne respiratorne infekcije i druge bolesti nakon uzimanja alkohola. Neki Gilbert sindrom je prvi put otkrivena tek nakon akutnog virusnog hepatitisa.

Opće zdravlje pacijenata je zadovoljavajuća, ali ponekad oni su zabrinuti osjećaj težine i nelagode u gornjem desnom kvadrantu (ulaskom malog upala u bilijarnog trakta), mučnina, gorak okus u ustima, žgaravica, gubitak apetita. Može doći do nadutosti, zloupotreba stolica, umor, letargija, poremećaj sna. Tako skleru žutica, kože i sluznica - glavni simptom bolesti. Ona je izrazila umjereno, a drugi može biti u pratnji blagi svrbež kože, u nekim slučajevima, na licu i kapcima pojavljuju male mrlje.

Gilbert sindrom i pogoršanje DabynazhDzhonsona mogu dati nekoliko puta godišnje, ali oni obično završava ozdravljujuci za 2-3 tjedana.

Glavne kliničke manifestacije stečenih hepatozov.

Akutne steatoza (degeneracija jetre toksičnih) manifestuje ozbiljne probavne smetnje od ubrzano razvija opšte opijenosti i žutica. Na početku se povećava bolesti jetre, postaje bolno kao bolest napreduje može razviti ozbiljne zatajenje jetre, pojavom krvarenja na koži (krvarenje). U težim slučajevima, moguće smrti jetre koma i na blažim slučajevima bolesti postaje hronična.

Hronične loša probava steatozom razvija polako, uz opšta slabost, bolovi u bol i osjećaj punoće u gornjem desnom kvadrantu. Jetra postepeno povećava i može biti bolno na palpaciju, ali ne i gusta (kao što je ciroza). Uz odgovarajući tretman i otklanjanje utjecaja negativnih faktora može oporaviti, ali teškim slučajevima može se razviti kronični hepatitis i cirozu.

Holestatska hepatotoksičnost se može javiti kao akutna bolest, ali često postaje dugotrajnu hroničan tok. Najkarakterističnije ovog oblika žutice jetre sa teškim svrab i blagim groznica nakon holestaze (žuč zastoj). Ovo promijeniti boju izmet i urin postaje tamno. Često kroz razvoj sekundarnih kolangitis (upala žučnih vodova) i nema odgovarajući tretman je označen tranzicije u hroničnog hepatitisa

Istraživanje u hepatotoksičnost.

 • kompletna krvna slika i analiza urina,
 • određivanje bilirubina u uzorku krvi od gladi,
 • test sa fenobarbital i test nikotinske kiseline
 • fekalne sterkobylyn,
 • krv enzimi, AST, ALT, hhtp, ALP i drugih
 • serum proteina i njihove frakcije,
 • protrombinsko vrijeme
 • markeri virus hepatitisa B, C, D,
 • Bromsulfaleinovaya test,
 • Ultrasonografija abdomena,
 • perkutana biopsija iglom jetre pod kontrolom ultrazvuka (indikacija)
 • genetsko savjetovanje (ako je potrebno) i druga istraživanja i konsultacije

Osnovni principi liječenja nasljednih hepatozov

To bi trebao biti konstanta dijeta (sto №5 po Pevzner) modu i adekvatan odmor (izbegavajte stres i umor), koristiti s oprezom droge, posebno onih koje mogu negativno utjecati na jetru. Preporučljivo je da periodično pohađaju kurseve hepatoprotektori.

Osnovni principi liječenja stečenih hepatozov

 • U akutna trovanja jetre zahtijevaju liječenje u bolnici. Ova se fokusira na borbu protiv hemoragijski sindrom, generalni toksičnost, u teškim slučajevima, terapije kortikosteroidima je dodao i vođenje tretman (ili prevencija) zatajenje jetre
 • U kroničnoj jetra mora prekinuti faktor koji je doveo do pojave bolesti. Treba strogo slijediti dijeta s ograničenjem životinjskih masti, ali visok sadržaj vrijednih životinjskih proteina. Preporučeni unos hepatoprotektori - lijekova koji poboljšavaju metabolizam u ćelijama jetre, koji ih štite od uništenja.
 • U holestatska jetri pored ishrani često propisuju kortikosteroidi hepatoprotektori.
Jetre, vrste i liječenje smjernice
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti