Hodgkinov limfom: what it

Zdravlje I Medicinska Video: U Borbi Protiv Hočkin Limfom-A - Centar Za Prirodnu Medicinu (Juli 2019).

Anonim

Ono što je Hodgkinov limfom, simptomi, dijagnoza, liječenje.

Jedan od prvih raka koja je bila mogućnost tretiranja velike grupe pacijenata, bio je Hodgkinov limfom ili Hodgkinova bolest - bolest limfnog tkiva, karakterizira uvećani limfni čvorovi i lezije raznih unutrašnjih organa u kojima postoji nekontrolisano akumulacija tumorskih stanica (limfocita).

Ovaj rak se može naći samo kod ljudi. Hodgkinov limfom se može javiti u bilo kojoj dobi, ali obično istaknuti dva vrha incidencije: dobi 20-29 i stariji od 55 godina.

Rodno osjetljive ugovaranje Hodgkinov limfom su identificirani: muškarci i žene pate jednako često lymphogranulomatosis, osim za djecu do 10 godina - u ovom uzrastu često pate dječaka.

Hodgkinov limfom: glavni simptomi

Bolest obično počinje sa grudica u većini slučajeva - vrat ili supraklavikularni, ponekad - pazušnih, ingvinalni, ponekad uvećane medijastinuma limfni čvorovi (anatomske područje u grudnom košu prava, ograničeni ispred grudi, leđa - torakalne kralježnice bočno - maramice i površine pluća ispod - dijafragma).

Uvećani limfni čvorovi, bolan na dodir i fleksibilan, može spontano smanjiti i povećati ponovo, što otežava dijagnozu.

Uvećani limfni čvorovi zbog pritiska na pluća i bronhija može uzrokovati otežano disanje ili kašalj. Često medijastinuma lezija otkrivenih na običnom film ili slučajni skeniranje grudi.

Većina pacijenata sa Hodgkinovim limfomom posmatrati simptome kao što su groznica, noćno znojenje bujice, gubitak težine i apetita, svrab po celom telu (kod nekih pacijenata), bol u pogođenim limfnim čvorovima (tipično nakon uzimanja alkoholnih pića).

U kasnijim fazama bolesti utiče slezine. Jetra preko velikih kompenzacijske kapacitet tijela kasne. Pluća u pratnji vypotnoy pleuritis (nakupljanje tekućine u grudni koš). Dalje nervni sistem je zbog kompresije korijena leđne moždine kod torakalne ili lumbalne sabija konglomerata uvećane limfne čvorove, koji je prikazan bol u leđima i donjeg dijela leđa.

Centralnog nervnog sistema, prije svega kičmene moždine, kao što se dešava u Hodgkinov limfom. Nalaze se u moždanih ovojnica i dati ozbiljan neurološki poremećaji do dovršili paralize. Vrlo često u ovoj bolesti raznih promjena na koži, grebanje zbog svrab, alergijske reakcije, oštećenja kože specifičnih tumora. Hodgkinov limfom može utjecati na bubrege, dojke, jajnika, timus, štitnjače, mekih tkiva.

Dijagnoza Hodgkinov limfom

Kada je dijagnoza limfohranulematozavazhno otkriti bolest ne odnose na limfom, ali izaziva otok limfnih čvorova.

Neke infekcije, kao što su gripa ili mononukleoze krajnika uzrokovane streptokokom, može pomoći u povećanju limfnih čvorova, tako da se ovi simptomi ne treba posmatrati kao tumor.

Tipično, u takvim slučajevima, limfnih čvorova, a mekana, blago osjetljive ili bolno, dok je u tumori su obično čvrsto i bezbolno. AIDS-a, drugih vrsta raka i bolesti limfnog sistema koji nisu rak, može izazvati otok limfnih čvorova. Ako se grudice ne drže radi dvije sedmice treba da pokažu oprez i zatražiti savjet liječnika.

Antibiotici i antiepileptika može uzrokovati natečene limfne čvorove i druge simptome koji upućuju na limfoma u mislima. Da bi izbjegli lažne dijagnoze, budite sigurni da kažeš doktoru šta lijekove ste uzeli nedavno.

Većina pacijenata sa Hodgkinovim limfomom označena umjeren leukocitoza, au kasnijim fazama, obično - smanjenje broja limfocita u krvi.

Specifične promjene karakteristika Hodgkinov limfom u testu kliničkim krvi ne postoji, jer je dijagnozu "limfoma" određuje isključivo biopsijom pogođenih limfnih čvorova ili tumora. Dodatne metode istraživanja su:

  • RTG pluća - uvijek u direktnom i bočna projekcija;
  • medijastinuma kompjuterska tomografija da isključe nije vidljiv sa konvencionalnim radiografiju uvećani limfni čvorovi u medijastinuma i plućnih lezija i perikarda tkiva;
  • ultrazvuk perifernih grupa, intraabdominalne i retroperitonealna limfnih čvorova, jetre i slezene, štitne žlijezde sa velikim limfni čvorovi na vratu;
  • trepanbyopsyya ilijačna lezije da isključi koštane srži;
  • kost skeniranja i na svjedočenje - X-ray kosti.

Hodgkinov limfom: Tretmani

Glavne metode liječenja Hodgkinov limfom je kemoterapija, radioterapija, njihova kombinacija i visoke hemoterapijama doza slijedi transplantacija koštane srži.

Tipično, većina pacijenata sa Hodgkinovim bolesti početi prvi kurs liječenja u bolnici, i dali dobru podnošljivost lijekova nastaviti primati ambulantno liječenje.

najperspektivnijih i efikasan tretman u kombinaciji chemoradiotherapy, koji pruža dugotrajan i održiv remisije (potpunog nestanka simptoma) - do 10-20 godina više od 90% pacijenata, što je ekvivalentno lijek.

Prognoza za Hodgkin prvi i drugi faze schodospryyatlyvyy Hodgkinovog bolesti i obično doseže duge remisije bolesti.

Hodgkinov limfom: what it
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti