Kako izračunati kalorija hranu?

Zdravlje I Medicinska Video: Koliko Nam Dnevno Treba Kalorija?(Unos Kalorija) - Balkanfit.Com (Juli 2019).

Anonim

Ono što razlikuje energetske vrijednosti hrane na njihovu nutritivnu vrijednost? Ponekad svijest kombinuju ova dva koncepta.

Nutritivnu vrijednost - sadržaj u ishrani proteina, masti i ugljikohidrata sto grama proizvoda. Kalorija proizvoda (energetska vrijednost) - količina oslobođene energije u ljudskom tijelu apsorbira iz hrane u proces varenja.

Kalorija proizvod pokazuje količinu energije koju tijelo može dobiti punu asimilaciju proizvoda.

Stvarnog broja energije ovisi o mnogo faktora. Ali prije svega to ovisi o sastavu određenog prehrambenog proizvoda.

Principi izračunavanja kalorija proizvoda

Energetska vrijednost (kalorijske namirnice) mjereno u kilodžulima (kJ) ili kilokalorija (EU - kcal, u - kalorija u SAD-u - kalorija) po sto grama proizvoda. Za mjerenje kalorija sadržaj prehrambenih proizvoda upotrebe kalorija. Riječ "kalorija" na latinskom znači "toplo". Jedna kalorija ima količina toplote potrebne za grijanje jednog grama vode po kelvina (pod pritiskom od 101,325 Pascal).

Za kreiranje tablice kalorija proizvoda u moderna verzija, mjereno u kalorija toplote sagorijevanja. U Evrope, Azije i američki Dietetic kalorijske podataka istog proizvoda su nešto drugačiji. Činjenica da je kemijski sastav voća, povrća i životinje određuje uvjete uzgoja.

Bilo koji jela i namirnice sadrže kalorije. Neke namirnice (sušeni kopar, dijeta cola, crni čaj) sadrže malu količinu energije. Samo voda ne sadrži kalorije. Podaci o sadržaju pojedinih proizvoda u proteinima, ugljikohidrata i masti, kao i sadržaj kalorija pojedinačnih proizvoda mogu se naći u tabeli kalorija.

Kalorija nalaze u proteinima, masti i ugljikohidrata hrane. Proteini obavljaju konverzije energije i metabolizam. Energetska vrijednost masti je oko dva puta veći od ugljikohidrata. Masti u organizmu da razlaže glicerol i masne kiseline sa oslobađanje energije. Ugljikohidrati daju energiju potrebnu za biohemijske procese. Kada dovoljnu količinu energije u tijelu, ugljikohidrati se pretvaraju u slobodne rezerve goriva - masnog tkiva (dugi zaliha) i glikogen (na raspolaganju zaliha). Kod ljudi, na raspolaganju ugljikohidrati razgrađuju u fruktoze i glukoze.

Vlakana (vlakna) ima manju energetsku vrijednost od šećera i škroba. Mnoge zemlje ne ukazuju vlakana hrane (kalorija smatra da je nula). U nekim zemljama (npr SAD) vlakna se smatra jednim od tipova složenih ugljikohidrata, vlakana kalorija smatra oko 4 kcal/g.

Prilikom izračunavanja kalorija namirnica obično ne smatra, kao kemijske komponente kao što su pentosan, voda, minerali, celuloze. Obračun prikazuje tzv teorijski kalorija proizvode kao uslovno prihvatio punu apsorpciju ljudskog tijela masti, ugljenih hidrata i proteina hrane.

U stvari, hrane se apsorbira u organizmu samo djelomično. Dakle, pretpostavlja se da je prosječna apsorpcija masti je 94% proteina - 84,5% i ugljenih hidrata - 95,6%. Da bi izračunali sadržaj kalorija gotovih proizvoda praktična potreba da se razmotri njihova probavljivost.

Američki kemičar Atvater krajem 19. stoljeća razvio metodu za određivanje energetske hrane iz topline izgaranja čvrstom ili tečnom tijelo kalorimetar bocu. Da biste utvrdili odabrane kalorija prehrambenih proizvoda nalazi se u bocu kalorimetrijskim gdje je spaljeno, a zatim mjerili istaknuti topline. Odvojeno emitera kalorimetar mjeriti topline koji identificira predmet ljudi. Dalje, što rezultira vrijednost se prenosi na "spaljenu" kalorija kako bi se upoznali fizioloških i stvarne vrijednosti hrane.

Ova metoda procjene kalorija prehrambenih proizvoda i energije (direktna metoda kalorimetrije) ima nekoliko nedostataka. Najozbiljniji je da oksidacija proteina u tijelu samo kao kalorimetar, u stanju je samo do iznemoglosti.

Definicija kalorijske gotovih proizvoda

Da pravilno izračunati kalorija gotova jela, uzeti u obzir promjene kalorija na različite načine kuhanja. Ispravan izračunavanje sadržaja kalorija gotovih proizvoda će pomoći i pravilna ishrana. Promjene kalorija je zbog razgradnje masti, proteina i ugljikohidrata na njegove sastavne komponente grijanje i pružanje masti iz hrane i isparavanja njegove vodene pare.

U procesu kuhanja izgubio veliku količinu minerala i vitamina. U obračunu kalorija hranu treba uvijek uzeti u obzir težinu gotovih jela, a ukupan iznos od vode koja se koristi za kuhanje. Dakle, da se utvrdi kalorija gotova jela je potrebno da energija u sve komponente potrebne za pripremu ovog jela, a zatim podijeliti rezultat broj po broju proporcija.

Da bi izračunali kalorija u tjestenina i žitarice treba shvatiti da kalorija kuhani -chotyry će biti tri puta manje nego u sirovom. Nakon napajanja termička obrada mnogi proizvodi značajno smanjena. gubitak težine je uglavnom zbog gubitka vode. Na primjer, kada kuhanje govedine gubi oko 50% vode. Težinu krompira prženje se smanjuje za 30-60% (ovisno o metodama prženja i brušenje). Sušenje voća, krekere ili povrće smanjuje njihov obim nekoliko puta. Jer će kalorijske gotovih proizvoda biti znatno veća nego za kuhanje.

Da pravilno izračunali sadržaj kalorija od osušenog proizvoda da biste saznali koliko puta njihove smanjene težine nakon sušenja, i sto-vrijednosti, tablica kalorija pomnožen rezultirajući broj.

Kako izračunati kalorija hranu?
Kategorija Medicinskih Pitanja: Ishrana