Kako odabrati zdravlja i sigurnosti materijala

Zdravlje I Medicinska Video: Sigurnost I Ispravna Zaštita Zdravlja Na Radu Na Pravi Način - Rukovanje Materijalima (Juli 2019).

Anonim

19 decembar 1863 Englez Frederick Walton patentirao linoleum, koji je ubrzo postao popularan podne obloge. Ali u zadnje vrijeme se rijetko koristi za dekoraciju - linoleum smatra ne-ekoloških materijala. Ako odlučite provesti Božić ažuriranja odmor stan, provjerite našu listu sigurnih materijala.

Strogo govoreći, Walton patentirani linoleum malo drugačiji - ne ono što danas često vidimo u svakodnevnom životu. To je bio materijala na bazi biljnih ulja.

Visoki troškovi biljnog materijala dovela je do promjena u tehnologiji proizvodnje linoleuma - u 50-ih godina prošlog stoljeća kao osnovu za ovaj materijal je korišten PVC-a. U nekoliko desetljeća postalo je jasno da je to opasno za zdravlje - ističe ftalata i fenola, hlora i formaldehid, koji se akumuliraju u tijelu ometa imunološki sistem, hormona koji utiču na jetru i bubrege, možda doprinosi razvoju alergija, neplodnosti.

Dakle, sada postaje sve popularniji prirodni linoleum - onaj na osnovu biljnih ulja. To je, naravno, mnogo skuplji od sintetike.

Već smo pisali o opasnostima od završnih materijala na kućište okoliš i mikroklime. Korištenje ekološki opasnih materijala dovodi do toga da je zrak u stanu je 8 puta prljavija zraka u neposrednoj blizini zauzet autoceste. Da bi se smanjio povrede od popravke je potrebno odabrati ekoloških građevinskih materijala.

Propisi odabiru ekoloških materijala

Prije svega, važno je shvatiti da gotovo svaki materijal može biti i toksičan i bezopasan, ovisno o tehnologiji proizvodnje. Tako je, prirodno drvo sa lak premaz postaje izvor visoko toksičnih toluen i ksilen. Prirodni linoleum je sigurno za zdravlje.

Opća pravila za izbor štetan za zdravlje takve materijale.

Materijali moraju imati sigurnosni certifikat životne sredine. Najsigurnije proizvoda pogodnih za domove, pripadaju klasi E1 i označeni su u skladu s tim. E2 klasu materijala može se koristiti kao walk-kroz područja (npr hodnici), ali ne bismo - u našem malom apartmani su stambeni prostor može se smatrati. Ali E3 materijala klase su pogodni samo za poslovni prostor.

Još jedan detalj - gdje su certificirane proizvode. Ukrajinski standarda manje stroge od evropskih. Evropska građevinskog materijala (koji se proizvodi u Evropskoj uniji) će vjerovatno biti više ekološki prihvatljiv.

Prilikom odabira materijala stručnjaka okoliša savjetuju da obrati pažnju na miris. Zaista, sigurno materijali se ne ispuštaju neugodan, oštar, ili sintetički miris gume.

Ekomaterialy podu

Najviše bezopasno materijala uključuju drvo. Stoga, izbor podnih obloga i namještaja dizajnera ekointer'yeriv savjetovao da daju prednost parketa i drveni namještaj.

Međutim, važno je uzeti u obzir da drvo, a ne lakiranje, kratkog daha. I to laka i brtvilo može biti izvor zagađenja zraka u stanu. Dakle, boje emitiraju opasne ksilen i toluen.

Parovi toluen prodiru u kožu i respiratorni sistem i uzrokovati nepopravljive štete na nervni sistem krvi, pored toga, on ima blagi opojnih učinak. Stoga Skupo parket morati pokupiti čak i skuplji ekološki sigurne boje.

Sa jeftinijim materijalima mogu sjetiti laminata u klasi E1 ekološke sigurnosti. To se može koristiti i kao podna obloga, čak i za dječje sobe.

Ekološki kao pluta parket, ali je vrlo skupo. Što se tiče linoleum, kao što je rekao, za ekointer'yeriv da izaberu prirodni linoleum. Sintetički sadrže polivinlhlorid svoj miris lako čuti prilikom postavljanja nove linoleum.

Smatra se da je vinil nudi set toksične efekte na organizam, dovodi do oštećenja mozga, skeletni sistem, sistemske lezije vezivnog tkiva, jetre, potiskuje imunološki sistem. Također se odnosi na vinil klorida karcinogene.

Ekomaterialy zid

Većina zdravstvenih materijala - papira. Papir pozadina je vrlo izdržljiv, je dvusloynyye, anti-vandal. Bambus tapeta se sastoji od celuloznih vlakana i imaju sve prednosti konvencionalnog papira.

Također ekološki pozadina uključuju tekstila i bilja, ali njihova cijena je znatno drugačiji od papira na velika vrata.

Nedavno, tu imaju zidove-papir - izdržljiv, ekološki, nezapaljiv u slučaju požara i relativno jeftin. Međutim, fragmenti vlakana pogodio kože moguće alergije i svrab. Stoga im je potrebno da se druži gumene rukavice i izbjeći razbijanje vlakana.

Ali popularan zbog svoje ljepote i jeftinoća vinil pozadina se ne mogu svrstati kao ekološki sigurna. Oni su zasnovani - sve je to isto polivinil klorida, što može biti izvor fenola, teških metala, formaldehid, hlora i ftalata u sobi. Kao što su stropovi i prozore - sve od PVC-a.

Strogo govoreći, jedini dokazani šteta PVC tokom sagorijevanja, tokom koje objavio dioksin - toksična i opasna materija. PVC proizvođači tvrde da je u normalnom stanju (bez grijanja) PVC ne emituje štetne tvari ili ističe u dozvoljenim koncentracijama.

Ekolozi takođe tvrde suprotno i navodi kao dokaz laboratorijskih eksperimenata na životinjama. Dakle, PVC je šteta za čovjeka još nije dokazano. Ipak završnih materijala od PVC-a se smatraju ekološki opasan. Za svaki slučaj.

I boju?

Drugi popularan materijal za završnu obradu zidova i stropova - slikam. Za obradu prostor se može nazvati ekološki voda Emulzija boje, koja djeluje kao otapalo voda. Ulje boje s organskim otapalima se ne preporučuje - sušenje (čak i nakon) emituju iritiraju disajne puteve supstance.

Međutim, sastav boja tako raznolik (a često i potpuno naznačeno na etiketi), koji je teško naći onu koja će baš držati štetnih supstanci. Stoga, popravak okoliša je poželjno koristiti boje samo u ekstremnim slučajevima.

situacija

Najčešći materijal za namještaj - iverica, drvne sječke je povezan smola. Ovi materijali su najopasnije za ljudsko zdravlje, kao i proizvode formaldehid. Formaldehid je u mogućnosti da dođe do oštećenja nervnog sistema, dermatitis, edem, konvulzije. Hronična nesanica se javlja trovanje formaldehid, kroničnog umora, vrtoglavica, glavobolja, hod i koordinaciju. Pored toga, formaldehid koji se odnose na karcinogene.

Proizvesti iverice koja ne emitira formaldehid nemoguće, ali iznos može se podesiti. Najsigurnije Super DSP klase okoliša E.

Namještaj od masivnog drva, bio bi sigurniji ako ne i laka, i bez ovog namještaja neće biti trajan. U svakom slučaju, kupovina namještaja, provjerite potvrdu radne sredine za proizvod.

Kako odabrati zdravlja i sigurnosti materijala
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti