Kako sačuvati vid u rad na kompjuteru

Zdravlje I Medicinska Video: Kako Zaštititi Vid Dok Ste Na Računaru? (Juli 2019).

Anonim

Za većinu korisnika PC je uvijek bilo važno pitanje je kako najbolje koristiti računalo i ne kvare vid, provodeći puno vremena ispred monitora? Kako da sačuvate vid, rad na kompjuteru cijeli dan?

U današnjem svijetu, i odrasli i djeca provode puno vremena na računaru. Tako je, pored zračenja, na sebi nepopravljivu štetu za oči. Osim toga prati treperenje, ozbiljan teret na vidne funkcije ljudskih daje pogrešan izbor boje dizajn sajta, boju pozadine ili slova na terenu, nepravilno postavljanje monitora sjedi na čovjeka. Također je važno da koristite specijalne namještaja (stolica, stol, itd), dizajniran za rad na računaru.

Računar i vizija

Kao što smo vidjeli, kao rezultat redovnog rada na računaru može pogoršati vid, a sa njom i sveukupno zdravlje. Ono što treba učiniti kako bi se smanjila negativan uticaj računarskog vida? Postoji nekoliko pravila.

  1. Pravilno organizirati posao na računaru. Pravilna rasvjeta, udobnost, kvaliteta prikaza, dobra oprema, udoban namještaj, nivo softver.
  2. Svakih pola sata morate napustiti svoj stol da se situacija promijeni za oči i za cijelo tijelo. Hodati, raditi vježbe, da pobjegne, da pogleda u daljinu, itd
  3. Balansirati hranu, jedu više voća i povrća (borovnice, mrkva, crni ribizli). Uz mrkvu vrlo korisno za oči bundeve.
  4. Kompjuterskim znatno utiče na vid, važno je da redovito pije vitamine za oči.
  5. Za premoren oči nakon što je računar je korisno da komprese ili losiona sa biljke ili zelenog čaja.
  6. 2-3 puta u toku dana da se raditi vježbe za oči. Nemojte koristiti ovaj kompjuterskog softvera. Na oči odmoriti od računara, pogodno za set jednostavnih vježbi koje će imenovati oftalmolog.
  7. Redovne posjete oftalmologa (1-2 puta godišnje) i prolazak svoje preporuke će smanjiti efekte negativnog uticaja kompjutera oka.

Također je važno da se pravilno izdvoje vremena nakon režima rada i odmora, racionalno korištenje računara. I kao rezultat vizije može biti dobar niz godina.

kompjuter sindrom

Bilo koji PC korisnik može iskusiti niz simptoma koji se javljaju prilikom korištenja kompjutera. I vizije i sveukupno zdravlje mogu patiti kada kompjuter sindrom kompjuter sindroma.Simptomy:

Kako sačuvati vid u rad na kompjuteru
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti