Hipertenzija

Zdravlje I Medicinska Video: Povišen Krvni Pritisak - Arterijska Hipertenzija (Marš 2019).

Anonim

Hipertenzija ili hipertenzije je prepoznat kao jedan od najčešćih bolesti. Odlikuje se visokim krvnim pritiskom. U različitim fazama patologije morfoloških i funkcionalnih poremećaja su različiti, ali prije svega utječe na srce i krvne sudove.

Krvni pritisak raste ako postoji suženje autoputeva za krvi - arteriole i arterije. Oni mogu biti sužena kroz grč, a zatim zgušnjava zida krvnog suda i lumen smanjuje. Da bi se prevazišao takvo suženje protok krvi, srce mora da radi u hitnim modu, bacanje krvi. Često ovih bolesnika razvio hipertenzije. Oko 40% odrasle populacije pati od povišenog krvnog pritiska. Sa gubitkom bolesti bubrega depresor fiksni mogućnosti.

Smatra se polazna tačka mjeriti tri puta, a nagrađen mjeru doktor 139/89 mm Hg. c. i veća kod pacijenata ne koristi lijekove. Mali uporni ili značajnih jednokratno povećanje pritiska ne znači da je tenzija, hipertenzije. Ako nema drugih simptoma i faktora rizika, povećanje pritiska u ovoj fazi se smatra izlečiva. Bez učešća pacijenta i njegov lični interes da to nemoguće.

Uzroci hipertenzije

U različitim oblicima i manifestacijama bolesti njegove uzroke može znatno razlikovati. To uključuje razne poremećaje metabolizma, normalno funkcionisanje nervnog sistema tkivo jonoizmenjivačke.

U nekim slučajevima dovoljno hipertenzija je povezana sa hormona stresa adrenalina. Pod uticajem srce počinje da opada više, bacanje više krvni pritisak raste u skladu s tim.

Povišene razine u krvi Na povećava pritisak, jer srce mora baciti više kontrakcije krvi. Povećana Ca može biti uzrok grčenje mišića, uključujući i podršku vaskularnog zida mišiće. To također uzrokuje kršenje prirodnih regulacije pritiska.

Gotovo četvrtina slučajeva zbog pojave sklerotične naslaga unutar krvnih sudova od sužavanje daljnje školovanje. Srce pumpa krv kroz sudove dopunjen sa povećanom snagom, zbog čega se povećava pritisak.

Povoljan faktori hipertenzije su:

 • nasljednost;

 • emocionalnog preopterećenja;
 • alkohol;
 • pušenje;
 • gojaznost;
 • endokrini poremećaji;
 • poodmaklim godinama;
 • nedostatak fizičke aktivnosti i odmora.

dijagnostika

Na početku svog manifestacije bolesti nisu svijetle, pacijent ne može pogoditi mnogo vremena da se podigne krvni pritisak. Ali u ovom periodu možda su izrazili nespecifičnog žalbe razdražljivost, umor, slabost, nesanica, smanjen učinak, vrtoglavica. Do liječnika opće prakse obično tretirana takvih pritužbi.

U svakom slučaju, povećan doktor krvni pritisak treba da utvrdi:

 • povećati stabilnost;
 • mogući uzrok povećanja:
 • stanje unutrašnjih organa (srce, bubrezi, mozak) i prisutnost patoloških promjena.

Nedeljama održao tri (najmanje) dodatna mjerenja krvnog pritiska. Da biste utvrdili faktori kardiovaskularnih patologija, stepen uništenja drugih, isključenje simptomatskih hipertenzije, vodi potrebne su laboratorijskim testovima.

GB za dijagnostiku, sljedeće laboratorijska ispitivanja:

 • urin za glukoze i proteina;
 • krv za hematokrita i hemoglobina;
 • određivanje kreatinina i dušika;
 • šećera u krvi;
 • elektrokardiogram.

U zavisnosti od rezultata dobijenih može biti dodijeljena studija detaljnije.

tretman

Kao i mnoge druge hronične bolesti, hipertenzija ne u potpunosti izliječiti. Ali to će se sasvim dobro pod kontrolom, sprečavajući pogoršanje i održavanje normalne performanse i dobrobit čitavog života.

Glavni cilj pacijenta i liječnika - nadzor tlaka, prevenciji angine, srčanog udara, moždanog udara i drugih patologija. Dobri rezultati će optimizirati život pacijenta i njegove dugoročne remisije.

Tretman hipertenzije treba biti konačan. To je važno za normalizaciju rutinski način rada i odmora, kako bi se osigurala adekvatna san, hodanje na zrak, podesivi teret za izbjeći stresne situacije. Doktori preporučuju smanjenje težine, promijenite ishranu, odustati alkohol i pušenje, smanjiti potrošnju solenostey i soli.

faza 1

Skoro polovina pacijenata sa blagom hipertenzijom su u stanju da održava odgovarajuće krvni pritisak bez lijekova. Ponekad negiranje ovisnosti je dovoljna. terapija ne-droga također uključuje poseban sistem hrane (i nizak nyzkozhyrovuyu) dozvoljeno nat. opterećenje, refleksologija, auditivni trening, biljni lijek, akupunktura, električni, opuštanje glazba.

U prisustvu otežavajućih faktora (oštre skokove DR krize ventrikularne hipertrofije srca, koronarne arterije ateroskleroza, itd) Strogo propisane terapije nakon dijagnoze.

faza 2

Ako nakon otprilike tri mjeseca nakon početka faza 1 postoji pozitivan ishod ili tok bolesti je komplikovan potrebom da pribegne terapija. Imenovan minimalna doza od jedne droge. U njegov izbor mora uzeti u obzir postojeće kontraindikacije za svakog pacijenta.

Često propisuju lekovi da hronična administracija ispunjavaju sljedeće uvjete:

- ne prestaju tekućine;

- ne narušavaju metabolizam (masti i ugljenih hidrata);

- ne inhibira aktivnost c. n. s;

- sprečava pritisak skače nakon otkaza prijema;

- ne rastvaraju sadržaj elektrolita u tečnosti tkiva i krvi.

Tretman se smatra uspješnom ako postoji konstantan pad krvnog pritiska na normalan nivo ili granica, a teške hipertenzije od 10% od početne vrijednosti. Pozitivan efekat je da se smanji minutnog volumena, čime se smanjuje broj otkucaja srca i krvni pritisak dnevne oscilacije, gubitak hipertrofije lijeve srčane komore.

faza 3

Doktori pokušavaju da maksimizira dugo koristi za liječenje hipertenzije droga sama. Ali, ako je pritisak stabilizirala i povećanje doze propisanih tvari ili neku drugu grupu u kombinaciji lijekova za različite grupe. Obično se koristi kombinaciju diuretika i beta-blokatori. Uz malo efekta svojih postupaka dodijeljen treći droge.

Preporuke o ostvarivanju, ishrane i ne-ovisnost baš kao relevantni u ovoj fazi liječenja. Izvođenje ovih jednostavnih pravila bi trebalo da bude za svakog pacijenta u potpunosti upoznat i naravno, postaje zdrav način života. Samo na taj način će se kontrolirati svoju bolest.

Tretman maligne hipertenzije i teške

Klinika teške i maligne hipertenzije i krvni pritisak da se izabere, i komorbiditet od zove ciljeva; disregulacije kardio opremu, plovila, mozak, dan za oči i bubrege. Kod takvih pacijenata, oštar pad krvnog pritiska može izazvati pogoršanje dotoka krvi i postati uzrok komplikacija opasne po život pacijenta. Normalizacija krvni pritisak se vrši postepeno pod stalnim medicinskim nadzorom.

Mi koristimo kombinaciju nekoliko (tri ili četiri) antihipertenziva. U nekim slučajevima, neuspjeh pojedinih organa, zajedno sa zadanim antihipertenziva simptomatska terapija. U nekim slučajevima, operacija pojavljuje neizbježan. Pozitivan smatra tretira ako se ostvaruje kroz slijedeće pokazatelje:

 • smanjenje BP od početne vrijednosti (25 posto ili više);
 • i poboljšanje stanja fundusa potvrdila istraživanja;
 • nema znakova encefalopatije (hipertenzija);
 • poboljšanje funkcije izlučivanja bubrega.

Pažljiv medicinski nadzor je potrebno čak iu apsolutnim normalizaciji krvnog pritiska. Potrebna primanja lijekova na recept, samo pritiskom i vođenja dnevnika njegov nastup. Periodično (najmanje svaka tri mjeseca) treba pokazati doktoru, jer može biti zarazna droga.

Hipertenzija
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti