Yersiniosis kada spojevi boli od kupus

Zdravlje I Medicinska Video: Microbiologia: Aula 12 - Conceitos Gerais De Coloração Em Microbiologia (Juli 2019).

Anonim

Yersiniosis - akutna infektivna bolest uzrokovana iersiniy enterokolitika. Nalogodavac yersiniosis toleriše niskim temperaturama, ali umire u kemijskoj obradi ili kuhanje.

Čini se da je najkorisniji proizvod - kupus, ali mogu patiti od njega, posebno u jesen i zimu. Ali ne kriviti kupus i miša. Nakon berbe kupusa u bazi povrća, gdje puno glodavaca. Oni su nosioci crijevnih yersiniosis.

Path kontaminacije - fekalno-oralni. Najčešće zaraženih yersiniosis kada se koristi loše opran sirovo povrće i kontaminirane vode. Ako krši pravila za ličnu higijenu yersiniosis može prenijeti sa zaražene osobe ili nosač. Period inkubacije nakon infekcije je 7-10 dana.

simptomi yersiniosis

Bolest se može javiti akutno s visokom temperaturom, bolovi u trbuhu, osip, povraćanje i proljev. U ovom obliku zajedničkog lezije zglobova (skočni zglob, koljeno). U akutnoj oblik bolesti ispitivanja pacijenta i pravilne dijagnoze je komplikovan, a antibiotske terapije dovodi do brzog oporavka.

Međutim, češći oblik brišu kada pacijenti primijetiti ostane bol u zglobovima i druge simptome bolesti (osip na koži tokom epizode kršenje stolica) pacijenata pao.

Bol u zglobovima bolesnika sa reaktivni artritis yersynyoznoy priroda se ne razlikuje od drugih reaktivni artritis. Često utiče na zglobove donjih ekstremiteta, manje zglob, mali zglobovi ruke. Ponekad pati jedan zajednički, bol u mjestu vezanosti obveznica do kosti (u Ahilove tetive, peta bol), karakteriše bol u lumbalnom kičme i krsne kosti.

Za yersiniosis karakteristika jetre i slezene, što je rezultiralo povećanjem njihove veličine, pojava bolova u desnom gornjem kvadrantu.

Dijagnostici i liječenju yersiniosis

Zbog sumnje da je yersiniosis pacijenta treba ispitati bolesti infekcije. Potrebno je da prouči kliničke analize biohemije krvi, urina i fekalne analiza. Proučavamo krv pacijenta da se utvrdi nivo antitela na yersynyy.

Yersiniosis tretman je antibiotska terapija, uporan povraćanje i proljev vodi rehydratatsyya (punjenje tekućine). Bol u zglobovima smirila nakon izrezanu osnovne bolesti. Kako bi smanjili težinu zajedničke sindroma koriste nesteroidni protuupalni lijekovi i kortikosteroidi.

Da bi se izbjegla razboljevaju yersiniosis primjereno Održavati ličnu higijenu i operite povrće i prije pripreme hladnih jela i salata, izbjegavati jesti mjestima.

Yersiniosis kada spojevi boli od kupus
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti