Povrede grudnog dela kičme, simptomi i efekti

Zdravlje I Medicinska Video: Povreda 4. I 5. Kičmenog Pršljena (Juli 2019).

Anonim

Poreklo torakalne povrede kičme nije uvijek moguće instalirati. Pokušaji mogu se dobiti u različitim okolnostima. I žrtva ne uvijek obraća pažnju na njih, ali nakon nekog vremena počinje da remeti bolove.

U slučaju povrede grudnog kičme nije uvijek jasno šta boli: kosti, mišići, susjednih tkiva ili organa. Često kombinacija različitih izvora bola. Za liječenje bila efikasna, zahtijeva preciznu dijagnozu uzroka bola.

Povrede grudnog dela kičme: kliničke manifestacije

Tipično, pacijent spominje izazov u ovoj oblasti ili usko raspoređene. Ponekad pogađa bilyahrebtovi tkiva ili lokaciju kičme. Iako je teško razlikovati povrede grudnog dela kičme od oštećenja kostiju.

Bol zbog torakalnog napor povećava za vrijeme kretanja oštećenog dijela tijela. Komplikuju bol okretanje, savijanje i nagnite sa strane, posebno u smjeru suprotnom od povrede. Također je moguće pleuralni bol, gubitak daha, čak i ako ne može lako oštetiti.

Dijagnoza torakalne povrede kičme:

Doktor ispituje kliničke manifestacije, X-zrake su ponekad propisane. Iako je fraktura u ovom slučaju je vrlo rijetko, oni se obično javljaju na prilično veliki torakalne kralježnice traume, kao i drugim dijelovima.

Povreda torakalne kralježnice i komplikacija vezanih oštećenja

Među povreda povezanih može rezultirati u sljedećem:

  • slomljena rebra;
  • hemo- i pneumotoraks;
  • pluća kontuzija

Oštećenja ovih ozbiljno, ali srećom su vrlo rijetki. Ali komplikacije se javljaju češće. Obično zbog povrede grudnog kičme pojaviti hronični bol u ovoj oblasti.

Povrede grudnog dela kičme, prvu pomoć i liječenje

Prvenstveno pažljivog razmatranja od liječnika pacijenta i razjasniti povijesti. To će pomoći da se utvrdi rizik od kolateralna šteta unutrašnjih organa. U slučaju sumnje potrebno izvršiti dodatne inspekcije.

Tretman također ima stroge mirovanje, uklanjanje bolova, primjenom hladno oštećenoj području. Kada pacijent ide u izmjene i dopune, dozvoljena mala aktivacija, terapijske vježbe.

U svakom slučaju, ne bi trebalo olako takve štete. Trebalo bi odmah potražiti pomoć specijalista. Jer se može otkriti oštećenja na ukupnu sliku i dodijeliti najefikasniji način liječenja. U suprotnom, situacija je prepun ozbiljnih komplikacija.

Povrede grudnog dela kičme, simptomi i efekti
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti