Željeza u hrani

Zdravlje I Medicinska Video: Medno Biljna Hapica Koja Trajno Rješava Nedostatak Željeza U Krvi I Anemiju (Juli 2019).

Anonim

Uloga željeza u organizmu je teško precijeniti. Ovo je jedan od najvažnijih elemenata u tragovima su uključeni u hematopoeze, disanje, redoks i imunološke reakcije.

Kod ljudi, normalni 4-5 g željeza, sa oko 70% ovog iznosa je u krvi, kao što je u hemoglobin i mioglobin. Preostalih 30% se nalazi u koštanoj srži, jetre i slezene.

Noću zdravih muškaraca je potrebno oko 10 mg željeza, a žene od 15 do 20 mg. Ova razlika je povezana sa ženskim fiziologija - gubitak krvi tijekom menstruacije. Oko 18 mg dnevno treba da zatrudni i žena s trudnoćom željeza iz hrane nije dovoljno.

U ovom slučaju, u drugoj polovini trudnoće su dodijeljena lijekova koji sadrže oskudne mineralima.

Normalno rezerva u ljudskom tijelu se smatraju 500-1500 mg željeza za muškarce i 300-1000 mg za žene. Ali većina ljudi ta brojka do donje granice normale, a mnogi naizgled zdravih žena nemaju zaliha na sve.

Za prevenciju željeza anemije treba jesti, ali imajte na umu da je sadržaj željeza u hrani ne jamči apsolutnu asimilaciju ovog mikroelemenata.

Činjenica da je ljudsko tijelo apsorbira samo crne željeza. Trovalentni metal, koji dolazi iz biljnih namirnica treba da se pretvori u prethodno bivalentni element koriste velike količine vitamina C. Stoga je potrebno znati koji proizvodi doprinose apsorpciju željeza, koje ometaju taj proces.

Sadržaj željeza u hrani

Najlakši način da saznate sadržaja željeza u hrani na stolu, što ukazuje koliko grama selena se nalaze u proizvodu. Spisak korisnih namirnica bogata gvožđem, pod uslovom hranu biljnog porijekla životinja i. Ali treba uzeti u obzir činjenicu da je biljna hrana apsorbira samo 3-5% željeza, ali životinje - od 25 do 30%.

Lideri za željeza su crveno meso i jetru, na drugom mjestu - jagnjetina i zec meso, ali u svinjetine i piletine ovu korisnu nije puno. Iako je jetra bogata gvožđem, koristite ga svaki dan nije potrebno, jer se akumulira štetnih tvari i raznih toksina. Najmanje jednom u toku dana jesti hranu koja sadrži crveno meso. Vrlo korisno morski plodovi, uključujući i prvo mjesto u smislu željeza zauzimaju ostrige, puževi, školjke i riblje ulje.

Mnogo željeza u kuhanim školjke - 25-30 mg na 100 g. Drugi izvor korisnih metala su jaja. Prepelice su bolje, ali ne i jaja. Mnogi željeza u zeleno povrće, peršun, mirođija, spanać, sušeno voće, orašasti plodovi, sočivo i soje. Također u Iron u hrani, "ne samo grašak, heljda, zobena kaša, suho ruže, rotkvice, squash, repa, pečeni krumpir.

Uz bogate gvožđem voća jabuke, posebno kisela, kao što grade "Antonovka" i banane, japanske jabuke, breskve, nar i šljive. Za prevenciju željeza anemije treba jesti svaki dan najmanje pet proizvoda koji sadrže željezo i umanjiti ili potpuno eliminirati iz ishrane kave, čaja i mlijeka, jer ometaju apsorpciju željeza.

Međutim, morate jesti više namirnica koje sadrže vitamin C i folne kiseline, koja doprinosi brzu i efikasnu apsorpciju željeza.

Željeza u hrani
Kategorija Medicinskih Pitanja: Ishrana