Treba da se bojimo dijagnostici bolesti dojke?

Zdravlje I Medicinska Video: Pobedite Ciste Na Dojkama (Marš 2019).

Anonim

Vlaknasti cistične bolesti dojke (ili bolest) - benigna bolest karakteriše patološke promjene u tkivu dojke, kao kršenje odnos komponenti epitelnih i vezivnog tkiva.

Došlo je stalan porast broja žena koje pate od ove bolesti. Mastopatia primijećeni u 30-70% žena reproduktivne dobi, a ako je žena još više bilo ginekološke patologije, rizik od promjene u mliječne žlijezde se povećava na 98%. Dokazao da protiv pozadini mastitisa raka dojke (uključujući i rak dojke) su 3-5 puta više. Vlaknasti dojke dojke kod žena u bilo kojoj dobi, uključujući i tokom prve menstruacije ili menopauze. Kao tinejdžer sve više difuzni tip mastitisa. Ako žena starosti 35 i više godina, vi treba imati na umu mogućnost formiranja jednog velikog ciste.

Bilo kakve promjene u dojci često lokaliziran u kvadrantu verhnozovnishnomu raka, zbog specifičnosti njihove strukture i dotok krvi.

Čuveni slučaj cistične fibroze bolesti kod muškaraca. Prema statističkim podacima s obzirom mamolog SAD svake godine otkrivena 900 slučajeva mastitisa kod muškaraca u ovoj zemlji.

Postoji proliferativni (rast od epitela) i nonproliferative oblika mastitisa. Nekoliko autora imaju tendenciju da se napravi razlika između mastitisa i stepen aktivnosti. U prvoj fazi je vlaknasti dojke, ali ne i proliferativni procesi epitela. Drugi stupanj je prisustvo proliferaciju. Treći - proliferaciju epitelnih stanica postane atipična karakter.

Posljednja dva oblika izjednačava sa prekancerozne lezije, međutim, razvoj maligniteta je moguće, a prva verzija. Dakle, prevenciju razvoja karcinoma igra važnu ulogu pravovremena dijagnoza i liječenje prekanceroznih bolesti.

Uzroci mastitisa

Glavnu ulogu u razvoju fibro cistične mastitisa pripada DISGORMONAL poremećaja koji dovode do razvoja ili hiperplastične proces (abnormalan rast tkiva) ili regresivne promjene. S obzirom na činjenicu da su grudi imaju osjetljivost na hormona jajnika, estrogen - progestin zlostavljanje dovodi do razvoja patološke promjene u tkivu dojke.

Propisivanje liječenje cistične fibroze mastitisa treba uvijek prethodi studija hormonski status žena. U današnjem koristiti hormonska terapija (oralnih kontraceptiva, progestina, androgena, i tako dalje. D.) I bez hormona (vitamini, kalij jodid, biljni preparati). Imajte na umu da hormoni imaju veliki broj neželjenih efekata i kontraindikacije, kao njihova svrha samo neprihvatljivo. U nekim slučajevima potrebno je operacija - ekscizija stranicama. Nedavno je, međutim, on se koristi rjeđe i sa većim oprezom.

Kako prepoznati mastopathy?

Treba upozoriti rani simptomi mastitisa, uključujući:

 • bol u grudima koji prati ženu u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, događa za vrijeme menstruacije;
 • dojke postaje gruba i povećanje volumena, posebno prije menstruacije;
 • prisutan osjećaj težine u grudima i osjetio nelagodu.

Osim toga, rano dojke grudi manifestuje kao pojavi anksioznost, razdražljivost i depresiju. Ako ste vidjeli barem jedan od navedenih simptoma mastitisa, budite sigurni da se obratite osobi koja čini precizne dijagnoze. Ako zanemarimo savjete, dojke ide u naprednije oblike u kojima su simptomi potpuno drugačiji i bolniji.

Do kraja simptomi mastitisa su:

 • vrlo jake bolove u grudima, i trajnog karaktera i bez obzira na menstruacije;
 • grudi proširene i mnogo teža;
 • kada dodirnete čini se još više boli;
 • bolno područje proširuje, kreće u pazuha;
 • sa bradavicama (jedan ili dva) postoje ozbiljne pražnjenja, nalik svojim izgledom sladoled.

Posebno treba pažljivo da žene koje su u opasnosti. Među njima su žene sa viškom kilograma, u kombinaciji sa visokim šećera u krvi i visok krvni pritisak; nije rodila do 30 godina starosti ili koji imaju više abortuse; ne doje više od šest mjeseci ili čak nije.

Žene koje imaju menopauzu ili su trenutno u fazi bolan PMS, u pratnji poremećaja gastrointestinalnog trakta i nervnog sistema, i da su među predstavnicima rizika. Oni trebaju obratiti posebnu pažnju na posmatranje znakova simptoma, onda mastopathy može se spriječiti ili otkrivena u ranoj fazi.

Metode dijagnostike mastitisa

Dijagnosticirati bolest može biti u vrlo ranoj fazi uvođenja, glavna stvar koju treba znati kako da se sprovede kući inspekciju. U prvoj fazi ciklusa mora dodirnuti pazuha i grudi. Ako pronađete bilo brtve ili ispuštanje iz najave bradavice, a zatim odmah se obratite lekaru mamolog.

Prva stavka u istraživanje kako bi se utvrdilo mastitisa treba da bude ultrazvuk dojke i mamografiju.

Ako je dijagnoza i dalje postavljena, liječenje mastitisa sprovedena u bolnici. Većina je potrebna sveobuhvatna individualni tretman, koji eliminira ne samo mastitisa, ali i na prateće upalu.

Koje su metode dijagnostike mastitisa je danas?

Postoje četiri metode koje su popularne:

 • klinički pregled - sastoji se od istraživanja, inspekciju i palpaciju dojke;
 • Instrumental pregled - ultrazvuk, mamografiju i kompjuterska tomografija;
 • invazivne metode dijagnostike - probuši ili biopsija;
 • laboratorijske metode - određuje se nivo hormona endokrinih žlijezda u krvi. To uključuje štitnjače, jajnika i drugih.

Često se dešava da je doktor je teško odrediti ispravne dijagnoze i razlikovati fiziološke promjene u dojci koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa, od mastitisa. Stoga, imenovanje treba da ide na dno wellness.

Tretman mastitisa

Mastopatia rak dojke - bolest poznata već više od stotinu godina. U vrijeme liječenja te bolesti je u apozicija u grudi sabija povrće (kupus, repa, bundeva), kao i upotreba biljnih infuzije.

Terapijskog efekta takvih metoda, možda na osnovu učvršćivanje i imunostimulacija efekte.

Danas mastitisa tretmani dramatično promijenjen zbog produbljivanja znanja o mehanizmima bolesti. Sada, u liječenju cistične fibroze bolesti se mora pozabaviti uzrocima koji su doveli do bolesti, neurohormonalnih poremećaji i hormonalne neravnoteže.

U prisustvu nodularnog proliferativnog oblika mastitisa ili ciste treba primijeniti operacije. U ovom slučaju, izvršiti uklanjanje čvorova ili kapsula ciste. Prije nego što je potrebno uklanjanje cista kapsulu na proboj i težnja (uklanjanje špric) ciste sadržaja, i to samo u slučaju dva neuspjela punkcije, nakon čega je sadržaj ispunjen ciste u potpunosti, možete koristiti kirurško liječenje.

Važna tačka u liječenju mastitisa je dijete. Zaista, za normalizaciju svako tijelo trebaju adekvatan unos vitamina i minerala.

Stres često dovodi do razvoja bolesti. Sa razvojem bolesti u pozadini psiholoških iskustava u blagim slučajevima koristi sedativ (umirujuće) biljni - ekstrakt Leonurus, valerijana, novopassyt. Teža neurološki poremećaji zahtijevaju ozbiljnije liječenje, što se postiže uključivanjem tretmana psihotropnih droga, sredstva za smirenje i antidepresiva.

Dugo vremena se mislilo da su hormoni upravljaju tokom fibro cistične promjene dojke nisu moguće. I simptomatska terapija je izvršena, da je ublažavanje samo simptome koji muče žene ne eliminiše promjene u žlijezde. Nedavno je identifikacija patogenih mehanizama formiranja bolesti, potreba za aktivno koristi u liječenju mastitisa hormona postalo je očigledno.

Hormonska terapija danas je jedan od bitnih komponenti u liječenju cistične fibroze bolesti i zasniva se na povratku normalnog nivo hormona davanjem hormona izvana. Često hormona u kombinaciji s biljnim lijekovima ili homeopatskih lijekova, koji daje, u većini slučajeva, pozitivan rezultat. Hormoni, neracionalno korištenje ili predoziranja može imati negativne efekte, jer takva terapija može imenovati samo stručno osoblje.

U liječenju mastitisa su ranije koristili samo Implantacija (Norplanta), progestagena. Trenutno se koristi progestina i tablete. Najraširenija među njima je bio i "Utrozhestan" - prirodni progesteron droge.

Ako se bolest javlja s teškim mastalhiэyu, terapija obično koristiti sljedeće vrste droga: analgetika, homeopatske lijekove, vitamine, kalij jodid, oralnih kontraceptiva, biljni danazol. Djelotvornost ovih lijekova je drugačija. S obzirom na mehanizme bolesti, najviše odgovarajuću upotrebu lijekova koji sadrže progesterona u njihovom sastavu.

Tretman složenog procesa mastitisa, pa žene trebaju izbjegavati samostalno propisivanje, posebno hormonalnih. Važno je da se pravovremeno zahtjeva kvalificirani specijalisti koji imaju sve potrebne istraživanja i bira pojedinačnih shema terapije.

Treba da se bojimo dijagnostici bolesti dojke?
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti