Kapa za usklađivanje zuba princip način

Zdravlje I Medicinska Video: Sourest Giant Candy In The World Challenge!! Warheads, Toxic Waste (Extremely Dangerous) (Juli 2019).

Anonim

Izraz "cap" u većini povezane sa zaštitnim kapama na zubima u boksericama, ali tako se nazivaju posebnim skida strukture koje se koriste u ortodontske stomatologije.

Capa da poravnate zube se uglavnom koriste za korekciju zalogaj abnormalnosti i nepravilnosti denticije kod djece. Kod odraslih, liječenje kapi je moguće samo uz manje nedostatke.

Vrste kapu da poravnate zube

Postoje 3 vrste genitalije dizajniran da uskladi zuba.

  1. Uobičajene standardne capa - nije odabran pojedinačno, jer se nosi može uzrokovati neugodnost pacijentu.
  2. Termoplastični genitalije - izrađena od materijala koji je u toploj vodi postaje meka i zatim stvrdnjava direktno na zubima, uzimajući njihov oblik.
  3. Individualni kapitalista - kako bi ih koristiti kalup pacijenata proteze.

Primjena kapa da poravnate zube

  1. Kapa se može koristiti kao samostalni alat za ispravljanje nedostataka grizu i zuba poravnanje, često se koristi u pedijatrijskoj stomatologiji.
  2. Također genitalije koriste za zadržavanje, odnosno konsolidacija rezultata dobivenih koriste druge, aktivnije tretmane (kao što su proteze, treynerov). Nosi kapu u ovom slučaju izbjeći recidiv - povratak zuba i čeljusti u prvobitno stanje koje je bilo na početku liječenja.

Princip rada kapa da se uskladi zuba

Princip rada za kapu usklađivanje zuba je vrlo jednostavan: oni su prislonjene uz zube, a efekat se postiže intenzivnim mehanički stres na telu zuba.

Kada se zubi preselio po potrebi, kapa samo ih drži u pravilan položaj i pričvrstite rezultat. Povremeno se postigao željeni rezultat čuvar usta treba mijenjati. To se obično radi u 2-3 mjeseci.

Prednosti i mane kapa da se uskladi zuba

Ova metoda zuba poravnanje ima svoje prednosti i mane. A definitivno plus - to je ono što stomatološke genitalije su izrađene od tankog prozirnog materijala, jer su vidjeli na zubima i ne povredi mekih tkiva u ustima. Isto tako, ako je potrebno da se može ukloniti.

Oni samo briga i svaki dan samo da bi temeljito isprati ploču pod mlazom vode.

U poklopac da se usklade zubima i nedostaci su: uticaj poklopac na dentalnoj nije tako intenzivna kao, na primjer, u zagradama, to ograničava raspon aplikacija.

Capa da poravnate zube se koriste za ozbiljne promjene zalogaj i tretman, koji zahtijeva uklanjanje zdravih zubi. To je razlog zašto kapitalisti da uskladi zuba najčešće se koristi u dječjoj stomatologiji denticije, kada još nije potpuno formirana i lakše je popraviti. Kod odraslih, ova metoda se obično koristi samo za sitne nedostatke.

Dužina liječenja može biti u rasponu od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, u zavisnosti od složenosti kvara i željeni rezultat.

Kapa za usklađivanje zuba princip način
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti