Laparoskopska nefrektomiju

Zdravlje I Medicinska Video: Laparoscopic Cystectomy Fast Forward (Jun 2019).

Anonim

Laparoskopska operacija je naširoko koristi u urologiji, kao minimalno invazivna alternativa klasičnim otvorene operacije. Procenat otvorenih transakcija brzo snyzhetsya svake godine.

U nastavku smo krenuli pregled laparoskopske hirurgiju smatra indikacije i kontraindikacije, beneficije i napredak hirurške intervencije i.

Prilikom odlučivanja o visini transakcije (potpuno uklanjanje - hirurgiju ili ukloniti stranicama tumor bubrega - bubreg resekcija) liječnik se rukovodi mnogo faktora: veličina tumora, svoje lokalizacije, prisustvo ili odsustvo klijanja u okolne organe, kao pacijent funkcionalni status suprotnog bubrega.

Laparoskopska uklanjanje tumora bubrega najčešće obavlja za velike tumore, lezije u odsustvu vrata bubrega bubrežne vene i donju šuplju.

Laparoskopska nefrektomiju se izvodi kada je bubreg resekcija za bilo tehničkih razloga ne može izvršiti. Većina ljudi mogu živjeti normalan život s jednim bubregom normalno funkcionira bez ikakvih ograničenja (za više informacija o laparoskopske nefrektomiju pročitati na //bilyak.com.ua/ru/operations-ru/laparoscopy-ru/laparoskopicheskaya-nefryektomiya-udal/).

Osim rak bubrega, nefrektomiju obavlja druge bolesti bubrega (kamenci, renalne arterije, hidronefroza, itd).

Koje su kontraindikacije za laparoskopske nefrektomiju?

Krug kontraindikacije za laparoskopske operacije svake godine se smanjuje, a da je prije nekoliko godina nije dozvoljeno da obavlja poslove ove vrste, do danas, nije prepreka za operaciju.

Trenutno laparoskopska nefrektomiju je kontraindiciran u:

 • poremećaja koagulacije krvi sistema;
 • zaraznih bolesti;
 • u kasnoj trudnoći;
 • akutnog glaukoma.

Akutna upala zbog visokog vjerojatnost infekcije trbušne šupljine, je također kontraindikacija za laparoskopsku nefrektomiju.

Prisustvo ožiljaka u peritonealnoj šupljini prethodno izvršenih transakcija, ekstremni stupanj pretilosti i drugih uslova koji dovode do znatne tehničke poteškoće u raspodjeli bubrega iz okolnih tkiva i zakomplicirati laparoskopske operacije, sad nije kontraindikacija za operaciju.

Kako se pripremiti za operaciju?

Prije operacije, od vas će konsultovati nekoliko specijalista - urolog, internista i anesteziologa. Doktor će pojedinačno preporuke, koje se moraju strogo pratio prije operacije.

Budite sigurni da prijave alergije na lijekove, a da uzimate lijekove za izbjeći komplikacije u toku operacije (posebno lijekova koji stanjivanje krvi, što može izazvati ozbiljne krvarenje u toku operacije, kao i nakon što).

Prije operacije, sproveo temeljite pripreme crijeva, prepisuju antibiotike širokog spektra za sprečavanje zaraznih komplikacija u postoperativnom periodu.

Kako je laparoskopska hirurgiju?

Operacija se izvodi u općoj anesteziji (spava potapanje javlja tokom operacije). Pristup bubrega pomoću 3-4 male rupe oko 0,5-1 cm na prednjem trbušnom zidu kroz koji se uvodi posebna kamera (laparoskop) i druge potrebne hirurških instrumenata. Jedan od rupa malo kasnije i dalje, tako da bi mogao dobiti tumor bubrega od trbušne šupljine.

Laparoskop nekoliko puta povećava veličinu hirurškog polja, omogućavajući hirurg da preciznije i preciznije raditi. Da bi se povećala radni prostor u trbušnoj šupljini, ona uvela ugljen-dioksid, koji u potpunosti ispao na kraju operacije. Nakon kreiranja pneumoperitoneum ubačena laparoskop i ispitali abdomena. Dalje, hirurg počinje uklanjanje bubreg za secira tkivo i uklanja organa raspada. Sve brodove koji prilaze bubrega, klipiruyutsya (nameću posebnu isječci - snimke) za sprečavanje gubitka krvi, uretera i klipiruyut. Onda je hirurg uklanja masnoće bubrega koja okružuje bubrega i limfni čvorovi su vidljivi.

Ponekad nadbubrežne žlijezde uklonjena i ako je tumor se nalazi u gornjem segmentu i ne može isključiti klijanja tumora u nadbubrežne žlijezde (laparoskopska nefradrenalektomiya). Bubrega se nalazi u posebnom sterilnog pakovanja i uklonjen iz trbušne šupljine. Dalje, hirurg je certificiran u odsustvu krvarenja, onda preuzima sve alate i šije rezove.

Prosječno trajanje operacije se kreće od 1.5 do 3 sata u zavisnosti od složenosti operacije.

Moguće komplikacije tijekom i nakon operacije

 • Krvarenje - obično gubitak krvi u nefrektomiju je oko 100 ml ili manje, a samo 2% operisanih potrebna transfuzija krvi;
 • infekcije - za sprečavanje zaraznih komplikacija prije operacije i poslije antibiotske upravlja širokog spektra, čime se smanjuje rizik od komplikacija na minimum;
 • oštećenja okolne organe - vrlo rijetka komplikacija, to pomaže izbjeći nekoliko puta produžen pregled hirurškog polja;
 • postoperativne kila - kao i oštećenja organa, rijetki, s obzirom na to da se otvori nakon laparoskopske operacije u malim veličinama;
 • konverzije (prekidač za otvaranje operacije) - javlja se u nemogućnosti da obavlja laparoskopska intervencija zbog polnih bolesti ili krvarenje.

Šta očekivati ​​nakon operacije?

Nakon laparoskopske pacijenata nefrektomiju prebačen na intenzivnu i jedinice intenzivne njege (ICU) pod nadzorom lekara anesteziologa-respirator za praćenje vitalnih znakova (pod kontrolom krvnog pritiska, otkucaja srca, respiratorne funkcije, urin objavljen). Također procijeniti izdvajanja za drenažu (posebna cijev uvodi u šupljinu rane), temperatura, urin i sveukupno zdravlje pacijenta. Sljedećeg jutra, pacijent je prebačen u komoru, uklonjen uretre kateter drenažu i osiguranje. Za razliku od otvorenog nefrektomije, pacijent može ustati i otići, jer jutro nakon operacije.

Najčešći postoperativni žalbe nastaju:

 • bol u postoperativnom rane - većina bolesnika osjećati blagi bol, koji često ne zahtijevaju anesteziju droge, karakteriše bol tokom operacije na otvorenom kada analgetical često treba terapija;
 • mučnina - često rezultat uvođenja različitih lijekova potrebnih za anesteziju;
 • dostupnost uretre kateter - potrebno je kontrolirati boju i količinu urina je uklonjen sutradan.

Šta da radim u postoperativnom periodu?

Prosječna pacijent vodi u bolnici 3-4 dana nakon laparoskopske nefrektomiju. Piju, jedu i generalno pusti dan nakon operacije. Nakon operacije, jer je uveo širok antibakterijski spektar.

U postoperativnom periodu, od vas će se savjetuje: piti 2 litre vode dnevno, a ne da se ukine masi više od 5 kg.

Odmah treba da se obratite svom lekaru ukoliko ste: povećana tjelesna temperatura, ima jake bolove u trbuhu, postoji opća slabost, vrtoglavica, smanjen krvni pritisak.

Nakon operacije, obratite se lekaru će se propisati preglede revizije, analize krvi i urina ultrazvuka, CT, čiji rezultati će se ocjenjivati ​​efikasnost tretmana i odsustvo relapsa. Nakon 5 godina, bez podataka o dostupnosti progresije tumora pacijenta uklonjen iz registra.

Laparoskopska nefrektomiju
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti