Rak pluća: simptomi, dijagnoza i tretman

Zdravlje I Medicinska Video: Simptomi I Rano Otkrivanje Karcinoma Pluća (Juli 2019).

Anonim

Astrocitom - tumor na mozgu (gliom), koji razvija od malih stelatnih ćelija u mozgu - astrociti.

Manifestacije raka pluća zavisi od tumora, njegova veličina i komplikacija.

Česti znakovi tumora koji raste u bronhijalne lumen je nadsadnyy paroksizmalne kašalj s malim količinama ispljuvka prošaran krvlju (hemoptysis).

Pacijenti su često zabrinuti zbog različitog intenziteta bola u grudima koji se daje u rame, vrat i pojačava disanje kretanja.

Često, otežano disanje, od kojih je ozbiljnosti ovisi o veličini tumora i obim oštećenja tkiva. U početnoj fazi zabrinut samo bolesni otežano disanje tijekom vježbe i duboko disanje, ali su rast tumora, razvoj atelektazu (smanjenje svjetlosti), upalne promjene i kratkoće pleuritis je konstantnom porastu, u pratnji šištanje. Uz učešće stalnih nervusa i označene promuklost glasa, pa čak i potpunog nestanka.

Uz progresiju tumora, a tu su i sve više znakova intoksikacije ". Bataka" groznica, teška slabost, umor, znojenje, gubitak apetita, gubitak težine, pojava bolova u kostima i mišićima, označen deformacija nokta falange prsta tip

Pri pregledu grudi može vidjeti zaostaje pola bolestan sa disanjem i zaglađivanje međuprostorom, ozbiljnost potkožnog venske mreže kroz teškoće odliva krvi. U intratorakalna tumor kompresija velikih vena pojaviti nadutost i cijanoza (cijanoza) lice i vrat.

ispitivanje

- bschie urina i krvi biohemijske analize krvi; - sanduk radiografija, kompjuterska tomografija, MRI, grudi, karlične kosti, kičmu (da se isključi metastaza); - uzimanje bronhoskopija sa ispljuvka i biopsija; - ultrazvuk trbušne i pleuralne šupljine; - u prisustvu pleuritis - pleuralne punkcije zatim mikroskopije.

tretman

Metoda i strategija tretmana biće izabran onkolog u zavisnosti od faze tumora, vrsti i histologiju (vrsta ćelijske strukture), klinička slika bolesti, prisustvo metastaza, sveukupno zdravlje pacijenta i istovremene bolesti.

Glavni tip liječenja - operacije (pneumonektomije, lobektomija - uklanjanje tumora, zajedno sa dijelom uticalo pluća i limfni čvorovi). 30% operisanih žive 5 ili više godina.

Radioterapija se uglavnom obavlja na inoperabilnim rak ili kontraindikacija za operaciju. Hemoterapija prije operacije se obavlja nakon toga, ali je kontraindiciran u teške anemije, iscrpljenosti, prisutnost komplikacija, plućne tuberkuloze.

Simptomatska terapija - analgetici, antibiotici, spazmolitici, terapija održavanja.

Rak pluća: simptomi, dijagnoza i tretman
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti