Limfom: vrste, liječenje i prognoza

Zdravlje I Medicinska Video: U Borbi Protiv Hočkin Limfom-A - Centar Za Prirodnu Medicinu (Jun 2019).

Anonim

Moderna medicina može značajno poboljšati stanje pacijenata sa limfoma ili čak potpuno ozdravio.

Nekontrolisanog distribuciju B- i T-limfocita - bijelih krvnih stanica - uzrokuje pojavu limfoma, što zauzvrat su podijeljeni u Hodgkinov limfom i ne-Hodgkin limfoma, različite morfologije bolesti.

Hodgkinov limfom (Hodgkin bolest, Hodgkinova bolest, maligne granulom) je prvi opisao Thomas Hodgkin 1832. kao bolest limfnog sistema. Danas postoji nekoliko podtipova Hodgkin bolest, koja ima svoj scenarij.

Non-Hodgkinov limfom (limfosarkome) imaju različite stepene malignosti i ima oko 40 podvrsta.

Regija prebivališta - tumora uzrok

Ovisnost učestalost limfoma regije prebivališta, naravno, postoje. Na primjer, u Mongoliji najčešći rak jetre u Japanu - raka želuca u Poljskoj, gdje je dosta pušenja - raka pluća. Toliko ovisi o ponašanju ljudi i lokalnih običaja i životne sredine.

Govoreći o Hodgkinov limfom, njegova pojava ima karakteristike s non-Hodgkinovim limfomom, postoji neka veza. Na primjer, T-cell subkatehorii vrlo čest na Dalekom istoku, a u ćeliji češći u zapadnim područjima.

Osim toga, tu je odnos starosti: u zemljama s visokim životni vijek, gdje je više starijih, češće pod bolesti.

Poteškoće dijagnosticiranja limfoma

Za razliku od drugih vrsta raka, non-Hodgkin limfoma su vrlo višestruki: opcije - više od 40. Iz tog razloga, transformacija tumorskih stanica su vrlo raznoliki, što otežava dijagnostiku i liječenje u svakom slučaju može biti fundamentalno drugačiji. Osim vizualnog, morfološke, dodao raznim laboratorijskim metodama.

Statistika danas pokazuje povećanje dva puta veći broj pacijenata sa limfoma. Pitanje je to zbog bolje otkrivanje bolesti ili pacijenata je stvarno više?

Nažalost, mi se bavimo pravi porasta broja obolelih od raka, a to je - ukupni trend je povezan ne samo degradacija životne sredine.

Broj pacijenata AIDS-a, koji je zbog smanjenog imunološkog odgovora ili nedostatak iste preko postojećih bolesti pogoršava rast tumora. Isto se odnosi i na presaditi pacijenata. Osim toga, veliki dio pacijenata ne uspijevaju identificirati uzroke bolesti.

Faktori rizika: limfoma

Intriga limfoma leži u činjenici da faktori kao što su rizik od razvoja bolesti ili okidač - ne. Neki limfomi povezani s infektivnim virusnim lezija.

Na primjer, Burkit limfom se razvija zbog efekata tsytopatycheskoho na limfnim ćelije Epstein-Barr virus, ali smo na sjevernoj hemisferi, ova bolest je gotovo nikad. Neki od limfoma povezanih s klamidiju i bakterije. Naravno, ne zloupotrebljavaju insolacije. Direktni faktori isti rizik za bolesti pod nazivom limfom niko ne može.

limfom opstanak

Pitanje opstanka bolesnika s agresivnim limfomom danas, kada je napravio proboj u kemoterapije i krv nije jedinstven: mnogi podtipova limfoma, oni su svi različiti klinički tok i pacijenti različito reaguju na terapiju.

Na primjer, u ne-agresivnim limfomom prognozu može biti prilično siguran kada opstanak je od 10 do 20 godina terapije, ili čak i bez njega. Stoga onkologija razgovarali taktike "Pazite, i čekati."

Sa agresivnim limfomom prognoze mogu biti izuzetno nepovoljan - maksimalno dvije godine, ali tretman je znatno poboljšana ova cifra.

Pojavom lijekova na osnovu monoklonskih antitijela bilo moguće čak i potpuno izlečenje. Međutim, postoje bolesti koje se ne mogu otkloniti danas, na žalost, jer oni imaju tendenciju da hroničnosti i napredovanje, a tu su i pitanje je o kvalitetu života.

Dakle, ako se poveća životni vijek od hematologije pacijenta nemoguće, to može poboljšati kvalitetu života.

limfom tretman

Iako je do sada u našoj zemlji ne postoji standardni terapija obolelih od raka krvi (to je još uvijek u razvoju), a samo standardne medicinske i ekonomske pomoći, koji pruža čitav niz medicinskih dijagnostičkih postupaka i kompletna lista polovnih lijekova (koji, međutim, nisu algoritam smjernica), lokalne onkologa tretiraju svoje pacijente po svjetskim standardima.

Srećom, sve komponente lijek za pacijente od raka u krvi, pod nazivom kemoterapija, u naš kamp potpuno dostupni. To je omogućeno od strane federalne meta programa "Sedam nozologiji" u skladu sa onim pacijentima pružaju potrebnim modernim droge.

Proboj u onkoloških bolesnika je pojava antitumorski droge na osnovu monoklonskih antitijela. Oni primeneniepozvolyaet značajno povećati trajanje remisije i značajno povećati dužinu i kvalitetu života pacijenata svih uzrasta.

Danas, među ostalim pacijentima ONCOHEMATOLOGICAL raka u većini povoljan položaj, da tako kažem, kao da se poboljša njihovo stanje je gotovo sve.

Limfom: vrste, liječenje i prognoza
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti