Magnetna rezonanca: prednosti i kontraindikacije

Zdravlje I Medicinska Video: Magnetna Rezonanca Ili Ct? (Mag Medica) (Juli 2019).

Anonim

Trenutno, MRI je jedan od najmodernijih i najprecizniji dijagnostičkih metoda.

Metodom magnetne rezonance (MR) se bazira na efektu nuklearne magnetne rezonance - sposobnost jezgara vodikovih atoma koji postoje u svim tkivima, odgovori (Resonate) pri konstantnoj magnetsko polje visokog intenziteta.

Ovaj odgovor (odgovor) u različitim tkivima tijela ima drugačiji karakter i računara pomoću posebnog uređaja i softvera snima i pretvara ga u sliku, koji je u međuvremenu koristeći metode generira trodimenzionalne rekonstrukcije trodimenzionalne slike ispitivanih organa ili dijela tijela.

CT zglobova

Ova dijagnostička metoda koja se koristi za sveobuhvatnu procjenu ne samo zajedničke, ali i okolno tkivo paraartikulyarnyh

.

Posebno vrijedne ovu metodu prilikom razmatranja velikih i složenih spojeva u strukturi, koja se sastoji od komponenti heterogene gustoće. Konkretno, ovaj zajednički je koljena

,

sastoji od nekoliko kostiju koje artikuliraju (uključujući koleno), meniskusa, zglobne i ekstraartikularne komunikacije, kao i nekoliko vrećica periartikularne blizini mišića, živaca i krvnih žila. Na CT vidljivija strukturu kostiju i magnetne rezonance (MR) je bolje Visualized ligamenata - zglobnog aparata.

CT zdjelice i hip zglobova

To je vodeći metoda za dijagnosticiranje patološke promjene u strukturi kostiju regiona i široko se koristi za otkrivanje raka, degenerativnih, traumatskih povreda, kao i za praćenje za konsolidaciju pukotine u postoperativnom periodu nakon artroplastike (u ovom slučaju MRI ne može izvršiti jer metalnih konstrukcija).

CT ruke i noge

U proizvodnji CT po studiju općenito "zarobljeni" i veći susjednih zglobova (zgloba, gležnja i gore). Ovo je posebno vrijedan u dijagnostici sistemskih, metabolički-degenerativnih bolesti, kao i velike i višestruke povrede kada su kosti ekstremiteta oštećen u nekoliko odjela. Ovo se posebno odnosi na donje ekstremitete, koji su često u kombinaciji frakture stopala i gležnja, posebno protiv osteoporoze.

CT duge kosti

CT ramena i kuka, podlaktice i shin kosti obavlja otkriti traumatskih povreda, upalnih i neoplastičnih bolesti njihove komplikacije i državnih medularni kanal. Struktura kostiju vidljivi na CT je mnogo bolje nego na konvencionalnim radiografiji. Imajući fiksatsionnyh dizajna (igle, ploče, vijci, itd) obavlja nakon operacije onemogućava daljnje korištenje magnetne rezonance (MR). Stoga, CT je najinformativnije način kontrole strukture kosti za konsolidaciju i efikasnost tretmana.

Najčešći indikacije za CT

  • Traumatske povrede kostiju i zglobova (frakture, iščašenja, subluxations, itd) i prisustva stranih tijela, itd
  • Artritis i artritis različitog porijekla, uključujući i tuberkulozu, osteomieliticheskie drugi collagenoses.
  • Primarnih tumora i metastaza, multiplog mijeloma, limfoma i drugih
  • Patologija paraartikulyarnyh tkiva (burzitis, sinovitis, i Paraartikulyarnye paraossalnoy kalcifikacije).
  • Osteohondropatyy, Osgood-Schlatter bolesti i sličnim uvjetima (aseptična nekroza)
  • Tumora i metastaza
  • Metabolički degenerativne promjene u kostima različite prirode (gihta, proizvodnja intoksikacije, efekti termičke povrede - promrzline i opekotina, itd.)
  • Upalnih bolesti kostiju i zglobova nepoznatog prirode.

Pozivajući se na obavljanje CT omogućuje doktora. Trudnica Istraživanje nije poželjno i koristi se samo iz zdravstvenih razloga.

Magnetna rezonanca: prednosti i kontraindikacije
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti