Miokarditis: zapaljenje zidova srca

Zdravlje I Medicinska Video: Nesrčani Uzroci Bola U Grudima (Juli 2019).

Anonim

Uzroci, simptomi, dijagnoza, prognoza.

Miokarditis se naziva upalne bolesti srčanog mišića, u pratnji kršenje svojih funkcija. Prevalencija miokarditis je nepoznat, kao što je često bolest javlja bez značajnih kliničkih manifestacija, a završava se potpuni oporavak. Bolest se može razviti u bilo kojoj dobi, ali se smatra da je to bolest uglavnom mladih ljudi. Prosječna starost pacijenata je 30-40 godina. Žene pate češće muškaraca, ali muškarci često imaju ozbiljne miokarditis.

Myokardytov razloga.

Razlozi myokardytov vrlo raznolik. Više od polovine slučajeva su uzrokovane infekcijom i miokarditis nazivaju zarazan. Poziv bolest može praktično bilo infektivnog agensa, ali Najčešći uzročnici su virusi (virusi gripa i Coxsackie tipa B, citomegalovirus, virus rubeole, ospica, boginje, herpes, hepatitis B i C, virus humane imunodeficijencije, itd.) Bakterijske miokarditis manje uobičajene, ali teža. Najpoznatiji je difterije miokarditis, što otežava tok difterije u 10-25% slučajeva. Trebalo bi konkretno reći o miokarditis uzrokovan β-hemolitički streptokok grupe A, to je manifestacija reumatske bolesti srca se razlikuje od myokardytov ima drugačije prirode i zahtijevaju poseban tretman i prevenciju. Doktor je dijagnosticirana stavljanje "miokarditis" često uključuje prirodi ne-reumatskih bolesti.

Miokarditis mogu da prate neke sistemske bolesti vezivnog tkiva, kao što su lupus, sklerodermija, reumatoidni artritis.

Alergijske miokarditis javljaju kada medicinski tretman (kao što neki antibiotici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, uvođenje seruma i vakcina) i kao rezultat uboda insekata.

Miokarditis razvija pod uticajem prirodnih faktora, opekotina, zračenja; mogu postojati srce alograft odbacivanja.

U nekim slučajevima, uzrok miokarditis ostaje neprepoznata.

Manifestacija miokarditis.

Najčešći virusni miokarditis, već zato što većina pacijenata se prenose indikacije (1-2 tjedna prije pojave pritužbe iz srca), zarazne bolesti (groznica, curenje iz nosa, kihanje, osjećaj "boli" u tijelu, bol u yazah i zglobovima, slabost, a ponekad i proljev i bol u trbuhu).

Klinički bolest ovisi o procesu rasprostranjenosti i lokalizacije, pa čak i blagi upala u sprovođenju sistema srca može dovesti do ozbiljnih aritmija.

U oligosymptomatic protok žalbi iz srca ne može biti na sve. Slabost, umor, blago povišena temperatura smatrati rezidualni efekti nakon što je pretrpio gripe.

U drugim slučajevima, pacijenti napomenuti bol u srcu, bez sjaja, bolovi, često dug i monoton, obično bez distribucije (zračenje) na druga područja grudi. Bol nije povezan sa fizičkom aktivnošću i ne prolaze nakon uzimanja nitroglicerina. Otkucaje srca i poremećaja srca (zbog razvoja različitih aritmije) mogu se javiti u mirovanju i tijekom vježbe da raste. Kao rezultat teške srčane aritmije miokarditis može uzrokovati iznenadnu smrt.

Zajedničko upalni proces je proširenje šupljina srca i na čelu kliničke slike pojavljuju manifestacije zatajenja srca (otežano disanje, oticanje u nogama, bol u desnom gornjem kvadrantu).

Dijagnoza miokarditis važnu ulogu instrumentalna ispitivanja pacijenta (laboratorijskih podataka, elektro- i ehokardiografiju, radiografiju grudi, scintigrafija mokarda). Prema modernim konceptima definitivne i pouzdana dijagnoza miokarditis se može instalirati samo na rezultatima intravital biopsije srca, ali u realnom kliničke indikacije postavka za ove studije mogu poslužiti samo teži oblik bolesti otporan na medikamentoznu terapiju obavlja kada je pitanje transplantacija srca.

Miokarditis: zapaljenje zidova srca
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti