Bol u stražnjici

Zdravlje I Medicinska Video: Saveti Za Zdravlje - Urasla Dlaka Sinus Pilonidalis (Juli 2019).

Anonim

Razvoja svake patološkog procesa u organizmu karakteriše niz kliničkih manifestacija. Jedan od njih je intenzitet boli i lokalizacije je često važan dijagnostički alat. Ali ne uvijek neugodan osjećaj mjesto porijekla i njegov izvor su isti. Na primjer, bol u stražnjici može ukazivati ​​na razne bolesti.

Stražnjice su simetrični dijelovi tijela i da su, figurativno govoreći, "Layer Cake". Prvo, gornji sloj - kože. Drugi - tkivo ispod lijeve i desne mišića gluteusa. Treći sloj je zastupljena potkožno masno tkivo, nalazi neposredno ispod mišića i, u usporedbi s drugim dijelovima tijela, je najnapredniji.

Bol u stražnjici može javiti kao zaseban simptom, au svakom od slojeva. Često je rezultat povrede, upale ograničene bolesti.

To može biti lokalna reakcija organizma, a ukupna, koji su znaci slabosti, malaksalost, groznica.

Vrlo često postoje refleksna bol - bol koja daje stražnjice, često u patologiji organa i sistema koji su u neposrednoj blizini tijela.

Uzroci bolova u dupe

Lokalizacija bolova u stražnjici ne može uvijek pouzdano ukazuje na njihov pravi izvor. Da bi ispravne dijagnoze, često moraju da sprovedu temeljnu medicinski pregled. To je prvenstveno zbog velikog broja patoloških stanja koja uzrokuju refleks reakcije u ovom tijelu.

Uprkos različitih izvora bol u stražnjici, razlozi za njihov nastanak može se podijeliti u sljedeće grupe:

  • Deformacija i bolesti kičme, pogotovo nižim ligama. Bol daje guzu, čest pratilac skolioze lumbosakralnim osteoartritisa i intervertebralnog kila u lumbalnom kičme;
  • Lokalne upalne procese. Poraz potkožno masno tkivo u stražnjici mogu biti i difuzne prirode - sa flegmone i ograničena - sa apscesi i provri;
  • Neuralgija bedrenog živca - išijas. Spastična mišići država glutealni može izazvati kompresiju od najvećih živca u organizmu. Rezultat je bol u stražnjici, što daje noge;
  • Bolesti zglobova na prvom mjestu - kukova. Patologija može dovesti od upale ili degenerativne promjene. Oštećenja zglobova simptom je bol, što daje guzu;
  • Poremećaja cirkulacije. Problemi s hranom glutealni mišićima često uzrokovane aterosklerozom. Na sramotu protoka krvi uzrokuje produženo sjedećem položaju, kao što su u transportu, uzrokujući bol u stražnjici, što daje nogu.

tretman

Od bol se može javiti bilo direktno u stražnjici, ili biti refleks odgovor na poraz drugih organa i sistema tijela, terapeutski učinak ima za cilj da ublaži bol i eventualno eliminirati izvor njegovog nastanka. U većini slučajeva se koristi terapija. Oni uključuju masaža, fizioterapija, zagrijavanje komprese.

Osim toga, tretman bolova u stražnjici uključuje korištenje anti-upalnih lijekova. Kada lokalne procese gnojnim u pogođenim područjima ihtyolovoyu zavoj s mast ili mast Vishnevsky. U nedostatku terapijskog efekta apscesa, ključa i apscesi često zahtijevaju radikalne akcije. Oni su podložni otvaranje, a zatim stanje pacijenta poboljšava.

Jedan od uzroka bolova u stražnjici je grč mišića, pa liječenje treba uključivati ​​posebne vježbe čiji je cilj opuštanje oštećenog mišića. To pomaže da se normalizira cirkulaciju krvi u pogođenom području.

Fitness je imperativ sa deformiteta kičme jer remete tonus mišića, što dovodi do bolova. Najbolja prevencija bolova u stražnjici, kao i svi drugi mišići tijela su optimalni fizičke aktivnosti. Sistematski vježbe pomoći toniziranje tijela i održavanju normalnog funkcioniranja. Ako se rad uključuje dugotrajnu zaštitu statički položaj, treba redovno čine malo treninga.

Kad je bol u stražnjici obratite se lekaru, koji će utvrditi uzrok i propisati efikasan tretman.

Bol u stražnjici
Kategorija Medicinskih Pitanja: Simptomi