Prva pomoć za povrede ekstremiteta

Zdravlje I Medicinska Video: Predavanje: Prva Pomoć (Juli 2019).

Anonim

povrede ekstremiteta su jedna od najčešćih povreda. Pravilno prva pomoć zbog povreda ekstremiteta je vrlo važno jer pomaže izbjeći ozbiljne posljedice.

Najčešći povrede su rezultat mehaničkog stresa, udar, istezanja ili kompresije. Ozbiljnost povrede zavisi od toga koliko dugo i sa kojim silom uticaj ovog faktora. Žrtva potrebna prva pomoć zbog povreda ekstremiteta bez obzira na visinu štete.

Vrste povreda ekstremiteta

Kada je vrlo problematično prve pomoći u diferencijalnoj dijagnozi vrši se iz tog razloga ovu vrstu oštećenja uključuju kao izuzetno teško. povrede znaci ekstremiteta variraju ovisno o vrsti oštećenja.

Evo znakova preloma ekstremiteta.

  1. Prisustvo bola.
  2. Deformacije koje mogu djelovati kao istezanje, skraćivanje ili neprirodne rotacije udova.
  3. Neobična pokretljivost izvan zgloba.
  4. Ograničene ili neuspjeh bilo kojeg pokreta, uključujući pasivne.
  5. Modrica i oteklina na mjestu povrede.

U teške povrede kada se razvijaju teške Naravno može se smatrati kompatibilan sa životom. Međutim, prvi tretman za povrede ruke i noge je iu ovom slučaju. Manje problematična su takve štete što su lice, dislokacija, rupture i uganuća.

Ako šteta ostala netaknuta kože, to je znak zatvorenog preloma, oštećene kože ukazuje na mogućnost otvorenog preloma. Zatvorene frakture su manje opasna nego otvorena, a prva pomoć zbog povreda ekstremiteta u ovom slučaju treba biti trenutna.

prva pomoć

Tokom prve ankete smatra da postoji vjerojatnost istovremenog oštećenja velikih krvnih sudova i kostiju. Vaskularne povrede nastaju kada je otvoren i u zatvorenim fraktura. Brzo i pravovremeno prve pomoći za teške povrede ekstremiteta potrebne za daljnje uspješne rezultate i isključuju vjerojatnost komplikacija.

Taktike i osnovna pravila prve pomoći za povrede ekstremiteta.

  1. Akcije moraju biti brzo, čisto i mirno.
  2. Potreban pravilan slijed svu akciju.
  3. Potrebno adekvatnu procjenu općeg stanja osobe koja je da se utvrdi da li postoji težak šok, respiratornu insuficijenciju, gubitak krvi.

Prva pomoć za povrede ekstremiteta, kao i naredni koraci ovise o odsustvu ili prisustvu faktora žrtve opasne po život doktora. Prije transporta osoba mora imobilizacija ekstremiteta postavljanjem najmanje dva zajednička nalazi iznad i ispod povrede.

U otvorenih preloma da zaustavi krvarenje i primijeniti zavoj. U teškim gubitka krvi, zaključio je žrtva, tako da je podigao ekstremiteta, što omogućava bolji protok krvi u srce i mozak.

Sve ove nijanse mora znati sve da, ako je potrebno, biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć ranjenikom.

Prva pomoć za povrede ekstremiteta
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti